Οικονομία

Συμφωνία ΕΛΠΕ με την κρατική εταιρεία πετρελαίου του Ιράν

Σε συμφωνία κατέληξαν το βράδυ της Παρασκευής 22 Ιανουαρίου και έπειτα από πολύωρες διαπραγματεύσεις, η διοίκηση των ΕΛΠΕ και αξιωματούχοι της κρατικής εταιρείας πετρελαίου του Ιράν (NIOC) για την κάλυψη του 25% των αναγκών σε πετρέλαιο του ελληνικού ομίλου από ιρανικό αργό.

Σε πλαίσιο συμφωνίας μακράς πνοής κατέληξαν σήμερα ο Όμιλος Ελληνικά Πετρέλαια και η κρατική εταιρείας πετρελαίου του Ιράν, NIOC. Η συμφωνία αφορά στην επανέναρξη προμήθειας αργου πετρελαίου των ΕΛΠΕ από το Ιράν.

Τα ΕΛΠΕ θα προμηθεύονται το 25% των αναγκών τους από την NIOC ενώ η συμφωνία περιλαμβάνει και ρύθμιση παλαιότερης οφειλής τους η οποία εκτιμάται πως ανέρχεται από έως 650 εκατ. ευρώ προς την Ιρανική εταιρεία η οποία θα αποπληρωθεί σε βάθος τετραετίας.

Σε ανακοίνωση των ΕΛΠΕ αναφέρεται ότι η συμφωνία περιλαμβάνει:

- Συνεργασία για την προμήθεια αργού πετρελαίου, με άμεση έναρξη παραδόσεων.

- Ρύθμιση των οικονομικών εκκρεμοτήτων, οι οποίες προέκυψαν από τις διεθνείς κυρώσεις, οι οποίες επεβλήθησαν το 2011.

«Η διοίκηση των ΕΛΠΕ εκφράζει την ικανοποίησή της για τη συμφωνία αυτή, η οποία είναι επ' ωφελεία και των δύο πλευρών και η οποία επετεύχθη μετά από αλλεπάλληλες συναντήσεις σε Αθήνα και Τεχεράνη».

Υπενθυμίζεται ότι οι δυνατότητες ενίσχυσης της ενεργειακής συνεργασίας Ελλάδας - Ιράν, στο φόντο της άρσης του εμπάργκο που αντιμετώπιζε το Ιράν συζητήθηκαν στη συνάντηση που είχε πιο νωρίς σήμερα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνος Σκουρλέτης, με τον αναπληρωτή υπουργό Πετρελαίου του Ιράν, Αμίρ Χουσεϊν Ζαμανίνια.

Σχόλια