default-image

Συμφωνία ΕΛΠΕ με την κρατική εταιρεία πετρελαίου του Ιράν

Οικονομία
Συμφωνία ΕΛΠΕ με την κρατική εταιρεία πετρελαίου του Ιράν

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε συμφωνία κατέληξαν το βράδυ της Παρασκευής 22 Ιανουαρίου και έπειτα από πολύωρες διαπραγματεύσεις, η διοίκηση των ΕΛΠΕ και αξιωματούχοι της κρατικής εταιρείας πετρελαίου του Ιράν (NIOC) για την κάλυψη του 25% των αναγκών σε πετρέλαιο του ελληνικού ομίλου από ιρανικό αργό.

Σε πλαίσιο συμφωνίας μακράς πνοής κατέληξαν σήμερα ο Όμιλος Ελληνικά Πετρέλαια και η κρατική εταιρείας πετρελαίου του Ιράν, NIOC. Η συμφωνία αφορά στην επανέναρξη προμήθειας αργου πετρελαίου των ΕΛΠΕ από το Ιράν.

Τα ΕΛΠΕ θα προμηθεύονται το 25% των αναγκών τους από την NIOC ενώ η συμφωνία περιλαμβάνει και ρύθμιση παλαιότερης οφειλής τους η οποία εκτιμάται πως ανέρχεται από έως 650 εκατ. ευρώ προς την Ιρανική εταιρεία η οποία θα αποπληρωθεί σε βάθος τετραετίας.

Σε ανακοίνωση των ΕΛΠΕ αναφέρεται ότι η συμφωνία περιλαμβάνει:

- Συνεργασία για την προμήθεια αργού πετρελαίου, με άμεση έναρξη παραδόσεων.

- Ρύθμιση των οικονομικών εκκρεμοτήτων, οι οποίες προέκυψαν από τις διεθνείς κυρώσεις, οι οποίες επεβλήθησαν το 2011.

«Η διοίκηση των ΕΛΠΕ εκφράζει την ικανοποίησή της για τη συμφωνία αυτή, η οποία είναι επ' ωφελεία και των δύο πλευρών και η οποία επετεύχθη μετά από αλλεπάλληλες συναντήσεις σε Αθήνα και Τεχεράνη».

Υπενθυμίζεται ότι οι δυνατότητες ενίσχυσης της ενεργειακής συνεργασίας Ελλάδας - Ιράν, στο φόντο της άρσης του εμπάργκο που αντιμετώπιζε το Ιράν συζητήθηκαν στη συνάντηση που είχε πιο νωρίς σήμερα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνος Σκουρλέτης, με τον αναπληρωτή υπουργό Πετρελαίου του Ιράν, Αμίρ Χουσεϊν Ζαμανίνια.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News