default-image

To ΔΝΤ τινάζει τα πάντα στον «αέρα» με έγγραφο - φωτιά

Οικονομία
To ΔΝΤ τινάζει τα πάντα στον «αέρα» με έγγραφο - φωτιά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μετά το «μπλόκο» στο Ασφαλιστικό και τις εκτιμήσεις ότι το ΔΝΤ ζητά μειώσεις στις συντάξεις, έγγραφο που είδε το φως της δημοσιότητας αναφέρει ότι οι τεχνοκράτες του Ταμείου, προφανώς με εισήγηση του Πολ Τόμσεν που γνωρίζει τα ελληνικά θέματα, θέτουν θέμα νέων μέτρων για να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό.

Το έγγραφο που δημοσίευσε το euro2day αναφέρει ότι η κυβέρνηση έχει ήδη ενημερωθεί από τον περασμένο Νοέμβριο για τις νέες αξιώσεις όταν η εκπρόσωπος του Ταμείου, Ντέλια Βελκουλέσκου έδωσε στους αρμόδιους υπουργούς τις «οδηγίες» που θέλει το ΔΝΤ να ακολουθηθούν.

Σύμφωνα με το έγγραφο που καταγράφει τις θέσεις των δανειστών στη συνεδρίαση του EuroWorking Group της 8ης Νοεμβρίου στο οποίο συμμετείχε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης παρουσιάζοντας τις ελληνικές θέσεις: «On fiscal there seemed to be shortfalls, some compensation may be needed in 2015, and some measures needed to cover the gaps going forward». Δηλαδή: «Για τα δημοσιονομικά υπάρχουν ορισμένα ελλείμματα, ίσως χρειαστούν ορισμένες αποζημιώσεις το 2015 και κάποια μέτρα ίσως χρειαστούν για να καλύψουν τα κενά του μέλλοντος».

Πρόκειται δηλαδή για μια απαίτηση λήψης μέτρων για μελλοντικό δημοσιονομικό εκτροχιασμό.

Στο ίδιο έγγραφο αναφέρεται και η θέση του επικεφαλής του Euroworking Group, Τόμας Βίζερ, ο οποίος στη συνεδρίαση της 8ης Νοεμβρίου τόνισε ότι «καμία εκταμίευση δεν θα είναι δυνατή μέχρις ότου να υπάρξει πλήρη συμφωνία για όλους τους στόχους και τους υπόλοιπους σημαντικούς όρους» (No disbursement at all would be possible unless complete agreement would be reached on all the milestones and other important conditions).

Η κ. Βελκουλέσκου αναφέρει μεταξύ άλλων στην ίδια συνεδρίαση ότι «υπάρχει μη ικανοποιητική πρόοδος στο δημοσιονομικό και χρηματοπιστωτικό σκέλος», ότι «στο δημοσιονομικό φαίνεται ότι υπάρχουν αστοχίες (shortfalls) και ότι κάποια "αποζημίωση" (μέτρα) θα πρέπει να βρεθούν για το 2015, κάποια μέτρα θα χρειαστούν για να καλυφθούν τα δημοσιονομικά κενά στο μέλλον».

Το έγγραφο έρχεται σε μια χρονική στιγμή που συμβαίνουν δύο γεγονότα: Το πρώτο είναι ότι ακούγονται φήμες για απαίτηση νέων μέτρων από τους θεσμούς, μέτρα που μπορεί να ξεπεράσουν τα 6 δισ. ευρώ μέχρι το 2018. Όπως ανέφερε η «ΗτΣ», «στο μέτωπο συνολικά των δημοσιονομικών παρεμβάσεων που απαιτούνται για να επιτευχθούν οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα, το ΔΝΤ φέρεται να επιμένει σε ένα λογαριασμό που μπορεί να κινηθεί άνετα πάνω από τα 6 δισ. ευρώ, ενώ ελαφρώς χαμηλότερα κινούνται οι εκτιμήσεις των Βρυξελλών. Ειδικά δε για φέτος το Ταμείο φέρεται να κάνει λόγο για μέτρα της τάξης έως και των 2 δισ. ευρώ και οι Βρυξέλλες πάλι κινούνται χαμηλότερα».

Το δεύτερο γεγονός είναι η ξαφνική ρήξη στις σχέσεις με το ΔΝΤ που επισφραγίστηκε από το ηχηρό μήνυμα που έστειλε την Δευτέρα ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στο ΔΝΤ «να μην κάνουν πολιτική με διαρροές».

Στην κυβέρνηση φέρονται εκνευρισμένοι με τις νέες απαιτήσεις του Ταμείου και τη σκληρή στάση που τηρεί ο Π. Τόμσεν και βεβαίως η κ. Βελκουλέσκου. Εκτιμούν ότι μπορεί να υπάρξει συζήτηση για το θέμα μεταξύ Αλ. Τσίπρα και Κρ. Λαγκάρντ στο Νταβός την Πέμπτη.

Πάντως, τη λήψη νέων μέτρων φαίνεται να απαιτεί και η γερμανική πλευρά.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News