Οικονομία

Σύσκεψη για το πρόγραμμα δακοκτονίας στα Χανιά

Για την επίλυση των προβλημάτων του προγράμματος δακοκτονίας πραγματοποιήθηκε σύσκεψη όλων των δημάρχων του νομού Χανίων, στην έδρα του δήμου Πλατανιά στο Γεράνι, όπου αναδείχθηκε για ακόμα μια φορά η αναγκαιότητα, να υπάρχει μια ολοκληρωμένη δακοπροστασία για το σύνολο των ελαιόδεντρων του νομού.

Όλοι οι παριστάμενοι επιβεβαίωσαν ότι είχαν αναλάβει το πρόγραμμα της δακοκτονίας για το έτος 2015, αντιλαμβανόμενοι την κοινωνική ευθύνη προς τους αγρότες τους, για την προστασία του αγροτικού εισοδήματος, παρότι αυτό είχε πρόσθετο οικονομικό κόστος για όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Λαμβάνοντας υπόψη τους την ιδιαιτερότητα κάθε περιοχής και την ανάλυση των δεδομένων, κατέληξαν στην παρακάτω πρόταση που απέστειλαν στους αρμοδίους.

«Προκειμένου να αναληφθεί η υποχρέωση της Δακοκτονίας από τους ίδιους φορείς και βασιζόμενοι στα δεδομένα της προκήρυξης για τη Δακοκτονία έτους 2013, θα πρέπει ο μέσος όρος τιμής ανά προστατευόμενο ελαιόδεντρο να διαμορφωθεί στα 0,044 ευρώ ανά δένδρο (που αντιστοιχεί σε ποσό ανά διαβροχή:  7.861.900 ελαιόδεντρα Χ 0,044€ ? 346.000€ πλέον ΦΠΑ).

Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να υπάρξει πρόβλεψη για πέντε διαβροχές κατά την ελαιοκομική περίοδο 2016, κατά συνέπεια η εγκεκριμένη πίστωση για την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων θα πρέπει να διαμορφωθεί τελικά σε 1.730.000 ευρώ πλέον ΦΠΑ. Όλα τα ανωτέρω είναι αποτέλεσμα εκτενής μελέτης ανά δημοτική και τοπική κοινότητα στο εύρος όλου του νομού».

Η σύσκεψη κατέληξε στη σύνταξη κοινής επιστολής όλων των εμπλεκόμενων προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αποστόλου, στον αναπληρωτή υπουργό κ. Μπόλαρη, στον Περιφερειάρχη Κρήτης κ.Αρναουτάκη, στον αντιπεριφερειάρχη Χανίων κ. Βουλγαράκη,  την αντιπεριφερειάρχη Ρεθύμνου κ.Λιονή, τη θεματική αντιπεριφερειάρχη Βρέντζου- Σκορδαλά και στους βουλευτές του νομού.

Στην κοινή σύσκεψη παρευρισκόταν ο δήμαρχος Πλατανιά κ.Ιωάννης Μαλανδράκης, ο δήμαρχος Καντάνου-Σελίνου κ. Αντώνιος Περράκης, ο δήμαρχος Κισσάμου κ.Θεόδωρος Σταθάκης, ο αντιδήμαρχος Χανίων κ. Ιωάννης Μαράκης, ο αντιδήμαρχος Σφακίων κ.Πέτρος Σοφούλης, ο πρόεδρος της Κοινωφελής Επιχείρησης δήμου Πλατανιά κ.Αντώνιος Καπνισάκης και το μέλος της κ.Ιωάννης Λουφαρδάκης, ο πρόεδρος της Κοινωφελής Επιχείρησης δήμου Σφακίων κ.Ιωάννης Μπολιώτης, ο πρόεδρος της Αναπτυξιακής Αποκόρωνα Α.Ε_ΟΤΑ κ.Σταύρος Σταυρουλάκης, ο πρόεδρος του αγροτικού συνεταιρισμού Γραμβούσας κ. Δημήτριος Βλαστάκης.

Τελειώνοντας καλούν τον υπουργό «να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να επιλυθεί το σοβαρό αυτό ζήτημα, το οποίο ταλανίζει τον αγροτικό πληθυσμό του νομού μας, καθώς ο αγροτικός τομέας βρίσκεται σε αδιέξοδο και επιδεινώνεται καθημερινά η κατάσταση των αγροτών νοιώθοντας ότι μένουν εντελώς ανυπεράσπιστοι και από την ίδια την πολιτεία».

Σχόλια