Οικονομία

Σόιμπλε: Θέλει φόρο στη βενζίνη για την αντιμετώπιση του προσφυγικού

Το ενδεχόμενο επιβολής φόρου στη βενζίνη σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ώστε να εξοικονομηθούν πόροι για την αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος, ήγειρε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Μάλιστα, προειδοποίησε ότι, χωρίς ευρωπαϊκή λύση στο προσφυγικό, τις συνέπειες δε θα τις υποστεί μόνο η Γερμανία, αλλά όλες οι γειτονικές χώρες, μέχρι τα Βαλκάνια και την Ελλάδα. Οι αντιδράσεις ήταν άμεσες ακόμα και μέσα στο χώρο του κυβερνητικού συνασπισμού, με τα κόμματα που συμμετέχουν σ' αυτόν να λένε ευθέως ένα βροντερό «όχι».

«Αν οι εθνικοί προϋπολογισμοί ή ο ευρωπαϊκός προϋπολογισμός δεν επαρκούν, θα μπορούσαμε να συμφωνήσουμε σε μέτρα όπως ένας φόρος ορισμένου ύψους σε κάθε λίτρο βενζίνης», δήλωσε ο κ. Σόιμπλε στην Sueddeutsche Zeitung. Πρόσθεσε επίσης ότι έτσι θα είχαμε τα μέσα για μια ευρωπαϊκή απάντηση στο προσφυγικό ζήτημα, τονίζοντας ότι «η λύση του προβλήματος δε θα πρέπει να αποτύχει λόγω περιορισμένων πόρων».

Σχετικά με τα γεγονότα που συνέβησαν στην Κολωνία τη νύχτα της παραμονής της Πρωτοχρονιάς, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών τονίζει ότι αποτελούν επιπλέον πίεση προκειμένου να εξευρεθεί γρήγορα μια λύση στο πρόβλημα του ελέγχου των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Είναι αναμφισβήτητο», λέει χαρακτηριστικά και προειδοποιεί ότι αν δε δοθεί ευρωπαϊκή λύση στο πρόβλημα τις συνέπειες δε θα τις υποστεί μόνο η Γερμανία, αλλά και όλες οι γειτονικές χώρες, τα Βαλκάνια, μέχρι και η Ελλάδα.

Σημειώνει ακόμα ότι αν το πρόβλημα λυθεί στα εθνικά σύνορα, αντί για τα εξωτερικά, τα πράγματα θα είναι πολύ χειρότερα και η Ευρώπη θα μπει σε μία ακόμα κρίση.

Ο ίδιος πάντως δηλώνει ότι στηρίζει με όλες του τις δυνάμεις τις προσπάθειες της καγκελαρίου Μέρκελ για την αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος.

Τα βροντερά «όχι» του κυβερνητικού συνασπισμού

Ισχυρές αντιδράσεις με ακλόνητα επιχειρήματα είχαν οι Σοσιαλδημοκράτες και οι Χριστιανοδημοκράτες, δηλαδή το κόμμα που συγκυβερνά μαζί με το κόμμα στο οποίο ανήκει και ο κ. Σόιμπλε.

Η συμπρόεδρος του CDU, του κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών στο οποίο ανήκει ο κ. Σόιμπλε, Γιούλια Κλόνκερ απέρριψε την πρόταση, λέγοντας ότι «τα φορολογικά έσοδα ενισχύονται, έχουμε ρεκόρ και στα πλεονάσματα, οπότε δεν μπορεί να υποστηριχθεί ότι θα πρέπει οι οδηγοί να "πληρώσουν το μάρμαρο"».

Σε ανάλογα υψηλούς τόνους ήταν και η αντίδραση από τους συγκυβερνώντες Σοσιαλδημοκράτες (SPD): Η γενική γραμματέας του κόμματος Καταρίνα Μπάρλεϊ ανέφερε πως «τέτοιος φόρος θα επιβάρυνε κυρίως τα χαμηλά και τα μεσαία εισοδήματα, λέγοντας πως «είναι επικίνδυνο παιχνίδι να στρέφουμε τη μία κοινωνική ομάδα εναντίον της άλλης».

Σχόλια