default-image

Κάθε φέτος και χειρότερα, λένε συνδικαλιστές αγρότες

Κρήτη
Κάθε φέτος και χειρότερα, λένε συνδικαλιστές αγρότες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ακόμα χειρότερες μέρες περιμένουν τη νέα χρονιά οι πρόεδροι των συνδικαλιστικών οργανώσεων και οι εκπρόσωποι των κοινωνικών φορέων με τους οποίους επικοινωνήσαμε, αφού όλα τα νομοθετήματα που έχουν γίνει ή που δρομολογούνται, κατ' εντολή των δανειστών της χώρας μας, δε δείχνουν μια καλύτερη χρονιά σε σύγκριση με αυτή που μόλις αποχαιρετήσαμε.

Βέβαια, την ίδια ώρα, οι ίδιοι λένε ότι μπορούν να ελπίζουν για μια καλύτερη κατάσταση στη χώρα μας, βάζοντας όμως και τις ανάλογες προϋποθέσεις, δεδομένου ότι πάντοτε και σε όλα τα ζητήματα «η ελπίδα πεθαίνει τελευταία»!

Το πρώτο ερώτημα που θέσαμε στους συνδικαλιστές και τους εκπροσώπους των φορέων ήταν «τι περιμένουν από τη νέα χρονιά στον τομέα που εκπροσωπούν». Και το δεύτερο ερώτημα ήταν «τι θα πρότειναν προς την κυβέρνηση, προκειμένου να υπάρξουν θετικές εξελίξεις».

Το ΕΚΗ

Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου Στέλιος Βοργιάς είπε στην εφημερίδα μας ως προς το πρώτο ζήτημα: «Θα είναι ένας καυτός Γενάρης αυτός. Και πραγματικά έρχονται δύσκολα μέτρα, που αφορούν σε ασφαλιστικό, κόκκινα δάνεια, ομαδικές απολύσεις και μια σειρά άλλων σκληρών μέτρων, που, εκτός από σκληρά και αντεργατικά, είναι και υφεσιακά. Και θα προκαλέσουν την αύξηση ακόμα περαιτέρω της ανεργίας και πολλά άλλα προβλήματα. Γενικά τα μηνύματα δεν είναι αισιόδοξα».

Ο Στέλιος Βοργιάς στο σημείο αυτό μας είπε ότι θα χτυπηθεί με αυτά τα μέτρα η "κοινωνική συνοχή". «Υπάρχει μια ελάχιστη κοινωνική συνοχή, που οφείλεται στο θεσμό της οικογένειας, όπου και στηρίζει ο ένας άνθρωπος τον άλλο. Αλλά έχουμε και τις μειώσεις των συντάξεων, που θα έρθουν να επηρεάσουν αυτή τη συνοχή, γιατί έτσι που λειτουργούν οι οικογένειες, αυτή τη στιγμή οι παππούδες είναι αυτοί που χαρτζιλικώνουν τον άνεργο και συντηρούν ακόμα και σπίτια. Πραγματικά θα υπάρξει κίνδυνος για την κοινωνική συνοχή».

Σε τι θα ήλπιζε όμως ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου; Απαντώντας στο δεύτερο αυτό ερώτημα, ο συνδικαλιστής τόνισε: «Αν τόσο οι δανειστές όσο και η κυβέρνηση σταματήσουν αυτή την πολιτική της λιτότητας, πραγματικά θα μπορέσουν να υπάρξουν βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση, για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Διότι έχουμε τομείς όπως ο τουρισμός, λόγω των τυχαίων διεθνών στάτους που έχουν δημιουργηθεί, που θα έχουν ένα πάρα πολύ καλό αποτέλεσμα και θα πρέπει να το εκμεταλλευτούμε»...

Οι αγρότες

Την έντονη ανησυχία του για τη νέα χρονιά σε ό,τι αφορά τον αγροτικό τομέα εκφράζει στην εφημερίδα μας ο παλαίμαχος αγροτοσυνδικαλιστής Στάθης Φραγκιαδάκης. «Αυτά που ακούμε», όπως λέει, «ότι σχεδιάζει η κυβέρνηση για τον πρώτο ή δεύτερο μήνα της νέας χρονιάς για τους αγρότες είναι μαύρα μαντάτα. Δηλαδή, δεν μπορεί να αλλάξει τόσο εύκολα το ασφαλιστικό του αγρότη. Δεν μπορεί στο φορολογικό μέρος, όπου δεν μπορεί να αντέξει τα σημερινά μέτρα, να έρχεται να του επιβάλλει το κράτος κι άλλους φόρους. Διότι εμείς μακάρι να μπορούσαμε να πληρώνουμε φόρους. Πληρώνουμε φόρους δυσβάσταχτους πάνω στην παραγωγή και σαν καταναλωτές. Και δεν μπορούν να περνούν το μήνυμα ότι οι αγρότες δεν πλήρωναν φόρους και δεν πληρώνουν».

«Αυτό που περιμένουμε», λέει ο Στάθης Φραγκιαδάκης, «είναι να υπάρχει μια σοβαρότητα από την ελληνική κυβέρνηση, που να δώσει ώθηση για ανάπτυξη στην ύπαιθρο, δηλαδή μια σοβαρή στρατηγική, η οποία δεν έχει γίνει χρόνια τώρα».

Στα νοσοκομεία

Σε έναν νευραλγικό τομέα της ζωής μας, δηλαδή τη νοσοκομειακή περίθαλψη, που μας αφορά όλους, οι εκτιμήσεις για τη νέα χρονιά δεν είναι καθόλου ευχάριστες. Ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στο ΠΑΓΝΗ, Δημήτρης Βρύσαλης, τονίζει στην εφημερίδα μας ότι «η επιδίωξη τόσο της κυβέρνησης όσο και των δανειστών είναι να χτυπηθεί περαιτέρω ο χαρακτήρας της κοινωνικής ασφάλισης. Και βεβαίως η επιδίωξη είναι οι εργαζόμενοι να συμβιβαστούν με τα ψίχουλα, με την ανεργία και τα πεντάμηνα. Εμείς οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας θεωρούμε ότι δεν πρέπει να έχουμε καμία αυταπάτη και δεν πρέπει να δώσουμε κανένα περιθώριο και χρόνο αναμονής, υποτίθεται, για να βελτιωθεί η κατάσταση».

Για το τι πρέπει να κάνουν οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία και γενικότερα στη χώρα, ο Δημήτρης Βρύσαλης τονίζει: «Να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους και να διεκδικήσουν τη ζωή που τους αξίζει. Μια ζωή που δε χωράει ούτε στη μισοεργασία, ούτε στη μοσοασφάλιση, ούτε στη μισοδωρεάν υγεία».

Οι δανειολήπτες

Οι δανειολήπτες και κάτοχοι των κόκκινων δανείων θα πρέπει να γνωρίζουν καταρχάς ότι ο νόμος Κατσέλη το 2018 σταματάει. Αυτή την επισήμανση κάνει στη "Ν. Κρήτη" ο δικηγόρος που στηρίζει και βοηθάει τη Λαϊκή Στάση Πληρωμών, Γιώργος Φραγκούλης, λέγοντας ότι «αυστηροποιείται από το 2016 κάπως η κατάσταση, με το να βάζουν τον όρο του "συνεργάσιμου δανειολήπτη", κάτι που σημαίνει ότι ο δανειολήπτης έχει ή δεν έχει θα πρέπει να δίνει κάποια χρήματα. Αλλά αυτό δε σημαίνει ότι η προστασία παύει να υπάρχει. Απλώς, τον κουτσουρεύουν λίγο το νόμο, χωρίς όμως να τον καταργούν, μέχρι που θα τον καταργήσουν όμως κάποτε».

Να σημειωθεί πάντως ότι το υπουργείο σπεύδει να καθησυχάσει, δηλώνοντας ότι οι διατάξεις του νέου «νόμου Κατσέλη», που ισχύει από την 1η Ιανουαρίου 2016, προστατεύουν αποτελεσματικά και ως προς την πρώτη κατοικία τους πολίτες που βρίσκονται σε οικονομική αδυναμία (βλέπε σελίδα 16 στην Οικονομία).

Στο δεύτερο ερώτημά μας για το τι θα έπρεπε να περιμένουμε από τη νέα χρονιά, ο Γιώργος Φραγκούλης λέει: «Θα έπρεπε να γίνει πλήρης διαγραφή χρεών. Με ποια λογική; Μας λένε ότι τα κόκκινα δάνεια είναι 107 δισ., τα οποία δεν είναι στεγαστικά δάνεια, είναι και επιχειρηματικά. Μας λένε ότι η ανακεφαλαιοποίηση είναι 250 δισ. Επομένως, πώς είναι δυνατόν από τη στιγμή που ο ελληνικός λαός με την ανακεφαλαιοποίηση χρεώθηκε χρέη που δεν είναι δικά του, ενώ τα έχει πληρώσει τουλάχιστον για τρίτη φορά, να καλείται ή να πληρώσει ή να υποστεί τους πλειστηριασμούς;».

Χριστόφορος Παπαδάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News