default-image

Μετ’ εμποδίων οι ενστάσεις για τις αγροτικές επιδοτήσεις

Κρήτη
Μετ’ εμποδίων οι ενστάσεις για τις αγροτικές επιδοτήσεις

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με πολλά προβλήματα - όπως αυτά μεταφέρονται στον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Ηρακλείου Γιώργο Τζωρτζάκη - έχει ανοίξει το σύστημα του ΟΠΕΚΕΠΕ για την υποβολή ενστάσεων, προκειμένου να διορθωθούν τα λάθη των επιδοτήσεων και να αποκατασταθούν οι τεράστιες αδικίες που έχουν φέτος γίνει σε βάρος χιλιάδων παραγωγών.

Πάντως, ο συνδικαλιστής διαβεβαιώνει τους αγροτοκτηνοτρόφους ότι από την ερχόμενη Δευτέρα θα αρχίσει η Ομοσπονδία συνεχείς πιέσεις προς τον ΟΠΕΚΕΠΕ, ενώ εκτιμάει ο ίδιος ότι μέχρι τις 18 Ιανουαρίου δε θα είναι αρκετή η προθεσμία που μεσολαβεί προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία των ενστάσεων και να δρομολογηθούν οι πληρωμές.  

«Εμείς εδώ και αρκετές ημέρες έχουμε στείλει τα μηνύματά μας προς τον ΟΠΕΚΕΠΕ, προκειμένου να δρομολογηθούν οι διαδικασίες», είπε στη "Νέα Κρήτη" χθες ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Ηρακλείου, που επισημαίνει ότι μετά την Πρωτοχρονιά αναμένεται να ανοίξει το σύστημα για την υποβολή των ενστάσεων αναφορικά με τα λάθη των επιδοτήσεων.

Ακούστε τι δήλωσε το πρωί της Τρίτης στο Ράδιο 9,84 ο Γιώργος Τζωρτζάκης

Πολλά παράπονα

Σε ό,τι αφορά την ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ ότι άνοιξε το σύστημα, ο κ. Τζωρτζάκης μάς απάντησε ότι έχει δεχτεί παράπονα από τους παραγωγούς, που λένε ότι "κολλάει" το σύστημα και ότι θα πρέπει να ληφθεί σχετική μέριμνα.

«Αν λάβουμε υπόψη τι γινόταν κατά τα προηγούμενα χρόνια, θα πρέπει να περιμένουμε και φέτος από τον ΟΠΕΚΕΠΕ να πληρώσει τα υπόλοιπα σε κάποιους παραγωγούς, χωρίς να είναι υποχρεωμένοι να του υποβάλουν ενστάσεις. Να κάνει δηλαδή ο ΟΠΕΚΕΠΕ από μόνος του τις διορθώσεις», λέει ο πρόεδρος της ΟΑΣΝΗ, που περιμένει να δει αυτήν την τακτική να εκτυλίσσεται το αργότερο μέχρι τις 10 Ιανουαρίου.

Την ίδια ώρα, βέβαια, υπάρχει και η οργή κτηνοτρόφων της Κρήτης για το μπέρδεμα που έχει γίνει με την εξισωτική αποζημίωση.

Οι κτηνοτρόφοι πήραν προκαταβολή για την εξισωτική, σύμφωνα με τους χάρτες που κατήρτισε ο ΟΠΕΚΕΠΕ το 2014. Η αποπληρωμή, όμως γίνεται με βάση τους χάρτες του 2015. Αυτό έχει ως συνέπεια να έχει... πέσει μεγάλη "σφαγή" και στο πρόγραμμα της εξισωτικής αποζημίωσης σε βάρος πολλών κτηνοτρόφων.

«Πλήρωσαν τις προηγούμενες μέρες την εξισωτική αποζημίωση του 2013-2014 με πολλά προβλήματα. Και εκκρεμεί ακόμα η εξισωτική του 2015, που θα πρέπει να πληρωθεί ως το τέλος του χρόνου», είπε ο κ. Τζωρτζάκης, μιλώντας χθες στη "Νέα Κρήτη". Σύμφωνα με τον ίδιο, οι περικοπές, που έχουν γίνει, έχουν σχέση με τις μη επιλέξιμες εκτάσεις βοσκοτόπων. «Όσοι είχαν πρόβλημα με μη επιλέξιμα βοσκοτόπια πέρυσι, παρά τις διορθώσεις που έγιναν, εξακολουθούν να έχουν πρόβλημα», εξηγεί ο πρόεδρος της ΟΑΣΝΗ.

Το "τσεκούρωμα"

Να υπενθυμίσουμε ότι φέτος όλος σχεδόν ο αγροτοκτηνοτροφικός κόσμος, όχι μόνο στην Κρήτη αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα, έχει παράπονα για τα χρήματα της ενιαίας ενίσχυσης λόγω της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κόπηκαν πολλοί παραγωγοί, που είδαν πετσοκομμένα τα χρήματά τους, τα οποία θεωρητικά αντιπροσωπεύουν το... 90% του 52% της συνολικής ενίσχυσης. Η συνολική, πάλι, ενίσχυση είναι αυτή που διαμορφώνεται όχι με βάση τα περυσινά δεδομένα, αλλά με βάση τα δεδομένα της νέας ΚΑΠ, δηλαδή χαμηλότερα σε σχέση με το προηγούμενο καθεστώς.

Μάλιστα, τέλη Φεβρουαρίου, προβλέπεται να δοθεί στους δικαιούχους το υπόλοιπο 48%, το οποίο και παρακρατείται για το λεγόμενο "πρασίνισμα"...

Πολλά είναι τα ερωτηματικά που υπάρχουν και παραμένουν αναπάντητα. Μεταξύ των άλλων είναι και τι θα γίνει με τους χιλιάδες παραγωγούς που κόπηκαν στις πληρωμές λόγω της μη συμπλήρωσης των 4 στρεμμάτων γης ή των 250 ευρώ επιδότησης. Θα ξαναπληρωθούν, έστω για το υπόλοιπο της επιδότησής τους (για το πρασίνισμα), κατά την πληρωμή της δεύτερης δόσης του 48%;

Πάντως, οι συνδικαλιστές των αγροτών επιμένουν ότι όλα αυτά (που φέρνουν τη σφραγίδα της προηγούμενης συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ.) αποφασίστηκαν από την ελληνική κυβέρνηση και όχι από τις Βρυξέλλες και κατηγορούν το ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν έκανε τίποτα για να τα διορθώσει.

Ανακοίνωση ΟΠΕΚΕΠΕ

Στο μεταξύ, σύμφωνα με ενημέρωση του ΟΠΕΚΕΠΕ προς τους δικαιούχους άμεσων ενισχύσεων, «έπειτα από την έκδοση προσωρινών δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης, έχει ξεκινήσει η διαδικασία υποβολής αιτημάτων αναθεώρησης της ατομικής πράξης προσδιορισμού των προσωρινών δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης 2015.

Καλούνται όλοι όσοι έχουν διαπιστώσει λάθη, διαφορές ή νέα στοιχεία που πρέπει να ληφθούν υπόψη για τον υπολογισμό των οριστικών δικαιωμάτων να υποβάλουν αίτηση αναθεώρησης της ατομικής πράξης προσδιορισμού των προσωρινών δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης 2015 στον ΟΠΕΚΕΠΕ, προκειμένου να εξεταστεί το αίτημά τους για διόρθωση της πράξης.

Να σημειωθεί ότι ως καταληκτική ημερομηνία υποβολής των αιτημάτων αναθεώρησης για το έτος ενίσχυσης 2015 ορίζεται ένας ημερολογιακός μήνας από τη δημοσίευση της εγκυκλίου του ΟΠΕΚΕΠΕ, ήτοι η 18η Ιανουαρίου 2016.

Αναθεώρηση ανά περίπτωση

Συγκεκριμένα, οι δικαιούχοι μπορούν να αιτηθούν αναθεώρηση για τις εξής περιπτώσεις:

* Τροποποίηση και επικαιροποίηση στα ατομικά στοιχεία του δικαιούχου.

* Αλλαγή του υπολογισμού της αξίας των δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης λόγω δικαίωσης ένστασης ή οριστικής δικαστικής απόφασης μετά τη 15η Μαΐου 2014.

* Χαρακτηρισμός του γεωργού ως μη ενεργού.

* Διαπίστωση ασυμφωνίας στον καθορισμό και την κατανομή των εκτάσεων ανά περιφέρεια. Δηλαδή όταν οι εκτάσεις τους έχουν ενταχθεί σε περιφέρεια με χαρακτηρισμό διαφορετικό από τη χρήση του 2013. Για παράδειγμα, αν ένα αγροτεμάχιο δενδρώνα έχει ενταχθεί στην περιφέρεια βοσκοτόπων, ενώ το 2013 ήταν δενδρώνας, ο δικαιούχος μπορεί να υποβάλει αίτημα αναθεώρησης.

Αναλυτικότερα η διαδικασία και οι λεπτομέρειες άσκησης του δικαιώματος αναθεώρησης της ατομικής πράξης έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του ΟΠΕΚΕΠΕ με σχετικές εγκυκλίους. (σχετικοί σύνδεσμοι στο http://www.opekepe.gr/eae_nea_kap.asp).

Επισημαίνεται ότι οι δικαιούχοι θα πρέπει να υποβάλουν τις αιτήσεις αναθεώρησης εντός της προθεσμίας, καθώς δε θα υπάρξει περιθώριο άλλης τροποποίησης για τα δικαιώματα που κατανεμήθηκαν και τα οποία θα τους συνοδεύουν μέχρι το 2020.

Πληρωμές ΕΛΓΑ

Στα βιβλιάρια των παραγωγών θα βρίσκονται σήμερα στην Τράπεζα Πειραιώς χρήματα του ΕΛΓΑ για τις αποζημιώσεις στα αίτια των πυρκαγιών του 2011 και 2012 και του περονόσπορου του 2011. Ωστόσο, ενώ πάνω από 5 εκατομμύρια ευρώ θα μοιραστούν στην Αργολίδα και τη Λακωνία, στην Κρήτη θα λάβουν μόλις 140.032,80 στο νομό Ηρακλείου οι παραγωγοί και 18,946,02 οι πληγέντες του νομού Ρεθύμνου.

Το ακριβές ποσό που θα μοιραστεί σε 22 νομούς της χώρας φτάνει στα 5.341.975,15 ευρώ.

Η πληρωμή αναφέρεται κυρίως σε ενισχύσεις για απώλεια παραγωγής από παγετό στα εσπεριδοειδή των νομών Αργολίδας και Λακωνίας και στις επιτραπέζιες ελιές του νομού Λακωνίας, καθώς και σε ενισχύσεις για απώλεια παραγωγής από περονόσπορο στα αμπέλια των επιλέξιμων περιοχών του προγράμματος ΚΟΕ "Ετήσιο 2011".

Η διαδικασία των εκκαθαρίσεων συνεχίζεται.

Χριστόφορος Παπαδάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News