default-image

Μειώνονται 5% έως 25% οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων

Οικονομία
Μειώνονται 5% έως 25% οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στη σκιά της απόφασης του ΣτΕ την περασμένη εβδομάδα, που ακύρωσε την πρωτοφανή παράληψη της διοίκησης του υπουργείου Οικονομίας, να προβεί στην έκδοση απόφασης για αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων της χώρας, κατατέθηκε και επισήμως  στο υπουργείο Οικονομικών το πόρισμα της αρμόδιας Επιτροπής για την αναμόρφωση των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων, με όλες τις αλλαγές σε τετραγωνικά και τιμές ζώνης.  

Πιο συγκεκριμένα, η Επιτροπή χώρισε τις τιμές ζώνης σε οκτώ κλιμάκια, ενώ η πρόταση της προβλέπει ότι η μείωση θα κυμαίνεται από 0% έως και 25% ή 30%, ανάλογα με το κλιμάκιο στο οποίο βρίσκεται μια περιοχή.

Για παράδειγμα, στις περιοχές όπου η τιμή ζώνης είναι έως 600 ευρώ ανά τετραγωνικό δε θα υπάρξουν αλλαγές, ενώ στις περιοχές με τιμή ζώνης από 600 έως 1.000 ευρώ θα υπάρξει μείωση 5%. Αντίστοιχα στην πολυάριθμες περιοχές των αστικών κέντρων με τιμές ζώνης από 1.050 έως 2.000 ευρώ η μείωση θα είναι της τάξης του 15%-25%.

Ωστόσο, παρά τις μειώσεις, ουσιαστική ελάφρυνση των φορολογούμενων από το φόρο ακίνητης περιουσίας του 2016 δε θα υπάρξει, καθώς το μνημόνιο προβλέπει ότι και το επόμενο έτος, ο φόρος ακινήτων θα πρέπει να αποφέρει στα κρατικά ταμεία τουλάχιστον όσα έφερε και φέτος, δηλαδή 2,65 δισεκατομμύρια ευρώ, κάτι που επισημαίνει και ο πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων, Κώστας Αράπογλου.

Επομένως,  οι όποιες αλλαγές στο φόρο ακινήτων το μόνο που θα κάνουν θα είναι να μετατοπίσουν φορολογικό βάρος από μια κατηγορία ιδιοκτητών στην άλλη.

Πάντως, οι νέες αντικειμενικές δεν επηρεάζουν τον φετινό  ΕΝΦΙΑ ο οποίος υπολογίζεται με τις τιμές που ίσχυαν την 1η Ιανουαρίου 2015 αλλά θα επηρεάσει μια σειρά συναλλαγών που έγιναν μετά την 21η Μαΐου 2015, όταν και θα έπρεπε κανονικά να είχαν  οριστεί οι μειωμένες αντικειμενικές τιμές των ακινήτων.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News