Οικονομία

Προωθούν το κρητικό λάδι διεθνώς μέσα από ομάδα εργασίας

Στη σύσταση ομάδας εργασίας, με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων, υπηρεσιών αλλά και επιστημόνων για τη στήριξη, προώθηση, προστασία του κρητικού ελαιολάδου στις διεθνείς αγορές, προχωρά η Περιφέρεια Κρήτης με πρωτοβουλία της αρμόδιας αντιπεριφερειάρχη Θεανώς Βρέντζου-Σκορδαλάκη.

Η πρώτη συνάντηση-σύσκεψη πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Περιφέρεια Κρήτης, όπου η κ. Βρέντζου επισήμανε ότι οι εξαγωγές το 2015 για το κρητικό ελαιόλαδο ήταν αυξημένες, ωστόσο δεν πρέπει να υπάρχει εφησυχασμός. Τόνισε μάλιστα ότι θα πρέπει να εξαλειφθεί το φαινόμενο εξαγωγής χύμα ελαιολάδου στις διεθνείς αγορές που εκμεταλλεύονται προς όφελός τους τη μοναδική ποιότητά του, αποκομίζοντας παράλληλα υψηλές οικονομικές απολαβές.

«Πήραμε την πρωτοβουλία ως Περιφέρεια Κρήτης να συστήσουμε μια ομάδα εργασίας που αφορά τη στήριξη και προώθηση του ελαιολάδου, που αποτελεί το κύριο προϊόν του νησιού και πρέπει να βρει την αξία και την τιμή που του αρμόζει στην εσωτερική και κυρίως στη διεθνή αγορά. Στην ομάδα εργασίας συμμετέχουν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς και προσωπικότητες όπως ο κ. Καμενίδης, ομ. καθηγητής Μάρκετινγκ Αγροτικών Προϊόντων και Συνεταιρισμών στη Γεωπονική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου, ο οποίος έχει κάνει διδακτορικό και έχει εργαστεί στην Αμερική πάνω στην προώθηση-marketing προϊόντων του πρωτογενούς τομέα», δήλωσε η αντιπεριφερειάρχης Κρήτης Θεανώ Βρέντζου-Σκορδαλάκη και πρόσθεσε: «Είναι μια προσπάθεια οργανωμένη και περιμένουμε αποτελέσματα στο μέλλον. Ήδη καταγράφεται μια σημαντική αύξηση εξαγωγών για το 2015, όμως δεν πρέπει να εφησυχάζουμε. Το κρητικό ελαιόλαδο πρέπει να στηριχθεί και πρωτίστως να σταματήσει η εξαγωγή χύμα προϊόντος που αποβαίνει εις βάρος του παραγωγού. Η προσπάθεια θα εστιαστεί περισσότερο στην τυποποίηση, στην ιχνηλασιμότητα, στη διασφάλιση του κρητικού ελαιολάδου από παράνομες εισαγωγές και προσμείξεις».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος Συνδέσμου Εξαγωγέων Κρήτης Άλκης Καλαμπόκης τόνισε ότι το 2015 είναι μια πάρα πολύ καλή χρονιά για τις κρητικές εξαγωγές. «Ο άξονας των κρητικών εξαγωγών είναι το ελαιόλαδο. Μέσα σε αρνητική οικονομική συγκυρία η Περιφέρεια Κρήτης έχει πάρει μια πάρα πολύ καλή πρωτοβουλία να διερευνήσουμε τρόπους περαιτέρω στήριξης του προϊόντος, που είναι "χρυσάφι" για την Κρήτη. Θα προτείνουμε τι πρέπει να κάνουμε τα επόμενα χρόνια, πώς θα διαφυλάξουμε αλλά και πώς θα προωθήσουμε περισσότερο τις εξαγωγές ελαιολάδου και όλων των κρητικών προϊόντων ευρύτερα».

Στη σημερινή, πρώτη συνάντηση συμμετείχαν οι κ. Χρήστος Καμενίδη, ομ. καθηγητής του Μάρκετινγκ Αγροτικών Προϊόντων και Συνεταιρισμών στη Γεωπονική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου, Νικόλαος Σκουλάς, πρώην υπουργός αναπληρωτής Εθνικής Οικονομίας και υπουργός Τουρισμού, Αλκιβιάδης Καλαμπόκης, πρόεδρος Συνδέσμου Εξαγωγέων Κρήτης, Νικόλαος Μαντηδάκης, εκπρόσωπος Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Πεζών Ηρακλείου, Νικόλαος Φακουρέλης, χημικός, μέλος Δ.Σ. ΣΕΔΗΚ, Μανώλης Φραγκάκης, πρόεδρος του Δικτύου Κρητικού Ελαιολάδου, Γεώργιος Ανδρεαδάκης, πρόεδρος του Συνδέσμου Τυποποιητών Ελαιολάδου Κρήτης, Αικατερίνη Λασιθιωτάκη, εκπρόσωπος του ΓΕΩΤΤΕ (Παράρτημα Κρήτης), από το ΤΕΙ Κρήτης οι Δημήτρης Λυδάκης, ομότιμος καθηγητής, και Φίλιππος Βερβερίδης καθηγητής στη Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας, ο κ. Κωνσταντίνος Φωτάκης, αναπληρωτής διευθυντής της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας Περιφέρειας Κρήτης και ο κ. Νικόλαος Κασσαπάκης από τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Κρήτης.

Σχόλια