Οικονομία

"Θρίλερ" με την εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ

Σε θρίλερ εξελίσσεται η εκταμίευση της υποδόσης του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ καθώς οι δανειστές απαιτούν από την κυβέρνηση συμπληρωματικό προϋπολογισμό ύψους τριών δισεκατομμυρίων ευρώ! Παρόλο που ο προϋπολογισμός ψηφίστηκε πριν λίγες ημέρες από τη Βουλή με τις 153 ψήφους της συγκυβέρνησης, ωστόσο οι δανειστές βλέπουν τώρα "τρύπα" σε αυτόν και ετοιμάζονται για νέα μέτρα!

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Mega, οι δανειστές θεωρούν ότι υπάρχει "τρύπα" περίπου 2-3 δισ. ευρώ και δεν αποκλείεται να ζητηθεί άμεσα συμπληρωματικός προϋπολογισμός από την ελληνική κυβέρνηση. Η εξήγηση για την "τρύπα" έχει να κάνει με το γεγονός ότι τα μέτρα δεν έχουν την απόδοση που είχαν υπολογίσει και κυρίως από το ΦΠΑ και τον ηλεκτρονικό τζόγο.

Επίσης, υπολογίζεται ότι το έτος θα κλείσει με ύφεση 0,5% και όχι με μηδενική ανάπτυξη όπως προβλέπει ο προϋπολογισμός, κάτι που θα επηρεάσει και τα μέτρα του νέου έτους. Στα νέα μέτρα που υπολογίζεται ότι θα παρθούν, οι δανειστές συνυπολογίζουν και το 1,8 δισ. από το ασφαλιστικό και εκτιμούν ότι έως το 2018 ο πήχης των μέτρων που θα ζητηθούν ανεβαίνει στα 6-7 δισ. ευρώ.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών αναμένονται περίπου στις 18 Ιανουαρίου στην Ελλάδα, οπότε και θα συζητηθούν τα νέα μέτρα.

Όμως τα δύσκολα για την ελληνική κυβέρνηση δε... μένουν εκεί. Το θρίλερ με την εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ συνεχίζεται, καθώς, όπως αναφέρει το iefimerida.gr, δεν έχει κλείσει ακόμη το θέμα της ανακοστολόγησης των διαγνωστικών εξετάσεων προς τον ΕΟΠΥΥ. Οι δανειστές ζητούν μείωση 40% στις δαπάνες που καταβάλλει ο ΕΟΠΥΥ, αλλά το υπουργείο Υγείας δεν έχει εκδώσει ακόμα τη σχετική απόφαση. Και έτσι έχει παραμείνει «κολλημένη» η δόση.

Σχόλια