default-image

Βαριές κατηγορίες για "κομματικό συνδικαλισμό" στην ΟΑΣΝΗ

Κρήτη
Βαριές κατηγορίες για "κομματικό συνδικαλισμό" στην ΟΑΣΝΗ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε σύγκρουση άνευ προηγουμένου για συνδικαλιστές του αγροτικού χώρου προχώρησαν το πρωί της Παρασκευής, από τον "αέρα" της πρωινής δημοσιογραφικής εκπομπής του Ράδιο 98,4, ο πρόεδρος της Παγκρήτιας Συντονιστικής Επιτροπής των αγροτών και της Ομάδας Αμπελουργών Κρήτης Πρίαμος Ιερωνυμάκης και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Ηρακλείου, Γιώργος Τζωρτζάκης.

Οι δύο συνδικαλιστές αντάλλαξαν βαριές κατηγορίες, γύρω από το ζήτημα της νομιμότητας στην εκπροσώπηση του αγροτικού κόσμου, με τον πρώτο να χαρακτηρίζει ως παράνομη και μη σοβαρή την ΟΑΣΝΗ λόγω του γεγονότος ότι έληξε η θητεία της εδώ και χρόνια και το δεύτερο να περνάει στην αντεπίθεση κατηγορώντας τον πρώτο ότι λειτουργούσε μέχρι σήμερα «κομματικά και διασπαστικά»!

Η ΟΑΣΝΗ

Ο Πρίαμος Ιερωνυμάκης, από το στούντιο, και ο Γιώργος Τζωρτζάκης, από το τηλέφωνο, απάντησαν στις ερωτήσεις της Αγγέλας Δουλγεράκη.

Πιο αναλυτικά, ο πρόεδρος της Παγκρήτιας Συντονιστικής Επιτροπής των αγροτών τόνισε πολλές φορές ότι σήμερα ουσιαστικά ΟΑΣΝΗ δεν υπάρχει. Έχει λήξει η θητεία της, έχει λήξει η προθεσμία για να κάνει εκλογές, δεν υπάρχουν ενεργοί αγροτικοί σύλλογοι που να ανήκουν στη δύναμή της και το μόνο που υπάρχει είναι τα γραφεία στη λεωφόρο 62 Μαρτύρων, για να κάθεται μέσα ο πρόεδρος και να «κάνει παραγοντισμό»...

Εξάλλου, ο ίδιος για να μην παρεξηγηθεί, όπως είπε, ξεκαθάρισε πολλές φορές ότι θα βοηθήσει σε αυτή τη διαδικασία χωρίς να διεκδικεί καμία θέση.

Αυτή η καταγγελία άναψε τα αίματα μεταξύ των δύο ανδρών, με τον πρόεδρο της ΟΑΣΝΗ, από την πλευρά του, να παραδέχεται ότι έχουν χρόνια να γίνουν εκλογές, αλλά να ξεκαθαρίζει ότι αυτό οφείλεται σε υπέρογκα χρέη, που σήμερα ξεπερνούν τα 100.000 ευρώ και, αν μετεξελιχθεί η ΟΑΣΝΗ με βάση το Νόμο 4015, δεν υπάρχει πρόβλεψη για το τι θα γίνει με τα χρέη εκείνα. Είπε μάλιστα ξεκάθαρα ότι οι σημερινοί εκπρόσωποι της ΟΑΣΝΗ, εξαιτίας αυτών των χρεών, κινδυνεύουν - χωρίς να φταίνε - να μπουν στη φυλακή, αν δε ρυθμιστεί αυτό το ζήτημα. Παράλληλα, ο κ. Τζωρτζάκης είπε ότι δε θα επιθυμούσε, από την άλλη, το χρέος αυτό να το επωμισθούν οι επόμενοι που θα αναλάβουν, όπως επωμίσθηκε ο ίδιος ένα χρέος 25.000 ευρώ, όταν ανέλαβε την προεδρία το 2010.

«Οικονομικοί λόγοι»

«Θα γίνουν και οι εκλογές», απάντησε ο Γιώργος Τζωρτζάκης. «Μπορείτε εσείς να μου διασφαλίσετε ότι τα χρήματα που χρωστάει τώρα η ΟΑΣΝΗ, από τη στιγμή που ο νόμος δεν προβλέπει να μεταβούν στη νέα ομοσπονδία, την παγκρήτια, ποιος θα τα πληρώσει;».

Στο σημείο αυτό, ο κ. Ιερωνυμάκης του είπε ότι, αν είναι έτσι, ας βάλει και γαλόνια να κάνει τον στρατηγό αν θέλει, ενώ τον ρώτησε: «Θα έχετε τον αγροτικό κόσμο σε ομηρία επειδή χρωστάει η ΟΑΣΝΗ;».

«Όχι, δεν είναι ο αγροτικός κόσμος σε ομηρία», συνέχισε ο πρόεδρος της ΟΑΣΝΗ. «Γιατί ο αγροτικός κόσμος εκπροσωπείται. Σε ομηρία είμαστε εμείς»...

«Μη εκλεγμένος»

«Είστε μη εκλεγμένος, πλέον. Το καταλαβαίνετε ή δεν το καταλαβαίνετε;», επέμεινε ο πρόεδρος των αμπελουργών και ο κ. Τζωρτζάκης πέρασε στην αντεπίθεση. «Ο κ. Ιερωνυμάκης, μιας που μιλάει για εκλεγμένα όργανα, έχει φτιάξει μια Ομάδα Αμπελουργών. Μπορεί να μας πει στον αέρα το καταστατικό του; Μιλάει για συνδικαλιστικό όργανο;».

Η απάντηση του κ. Ιερωνυμάκη ήταν ότι η ομάδα του είναι συνδικαλιστική, αλλά δε φτιάχτηκε στην βάση του Νόμου 4015.

«Ο Νόμος 4015 προβλέπει μία ομοσπονδία στην Κρήτη. Άρα εσείς δεν είστε συνδικαλιστικό όργανο. Και το δεύτερο. Με όποιο νόμο και αν πήγατε, θα έπρεπε να ζητήσετε από το Πρωτοδικείο να σας στείλει δικαστικό αντιπρόσωπο για να είναι νόμιμες οι εκλογές. Εσείς κάνατε εκλογές το καλοκαίρι με ένα φίλο σας δικηγόρο, για να ψηφίσει όποιος θέλει, να βάλετε ότι ψηφίζει όποιος θέλετε. Άρα λοιπόν μη μιλάτε για νομιμότητα, γιατί εσείς δεν είστε νόμιμος, που κάνατε και εκλογές», υποστήριξε ο πρόεδρος της ΟΑΣΝΗ.

Η απάντηση Ιερωνυμάκη έχει ως εξής: «Θέλω να σου πω ότι είσαι για γέλια με αυτά που λες. Πρώτα απ' όλα, ήρθε νομικός από το Πρωτοδικείο, διορισμένος»...

Ο πρόεδρος της ΟΑΣΝΗ συνέχισε λέγοντας πως ένας δικηγόρος δεν μπορεί να είναι δικαστικός αντιπρόσωπος...

Περί χρηματοδοτήσεων

Η έναρξη της συζήτησης επικεντρώθηκε για αρκετή ώρα στα περί χρηματοδοτήσεων των οργανώσεων. Ο κ. Ιερωνυμάκης κατήγγειλε ότι ΠΑΣΕΓΕΣ και ομάδα συνδικαλιστών, στην οποία ανήκει και η ΟΑΣΝΗ, διεκδικούν από την κυβέρνηση να τους μοιράσει το 1.840.000 ευρώ, που είναι κλειδωμένα από παλαιότερα σε κωδικό του ΕΛΓΑ.

Ο πρόεδρος της ΟΑΣΝΗ ανταπάντησε ότι η διεκδίκηση είναι μόνο από την ΠΑΣΕΓΕΣ, αλλά ο ίδιος τάχθηκε υπέρ της χρηματοδότησης, για να μπορεί να υπάρχει και να λειτουργούν η ΟΑΣΝΗ και ο συνδικαλισμός.

Μάλιστα, σε κάποιο σημείο, ο κ. Ιερωνυμάκης είπε: «Έπαιρναν τα λεφτά από τις επιχορηγήσεις των Ενώσεων και έκαναν ταξίδια μένοντας σε πολυτελή ξενοδοχεία με σάουνες. Αυτός είναι ο συνδικαλισμός τους. Αυτά πρέπει να τελειώσουν»...

Βαριές κουβέντες

Η συζήτηση πήρε φωτιά όταν ο Γιώργος Τζωρτζάκης κατηγόρησε τον Πρίαμο Ιερωνυμάκη ότι κατά το παρελθόν λειτουργούσε κομματικά παίζοντας τα παιχνίδια της Ν.Δ. Μάλιστα, όταν ο κ. Ιερωνυμάκης μίλησε για τη σύγκρουση που είχε με τον Χρήστο Μαρκογιαννάκη το Φεβρουάριο του 2009, όταν χτυπήθηκαν οι αγρότες από τα ΜΑΤ στο λιμάνι του Πειραιά, ο πρόεδρος της ΟΑΣΝΗ δήλωσε πως μετά τα γεγονότα εκείνα οι αγρότες της Κρήτης πήγαν στη Βουλή, αλλά αρνήθηκαν να συνομιλήσουν με τον κ. Μαρκογιαννάκη. Ο μόνος που δέχτηκε τότε να συζητήσει μαζί του ήταν ο κ. Ιερωνυμάκης!

«Είσαι τελικά βρόμικος άνθρωπος», του είπε ο κ. Ιερωνυμάκης. «Όλοι γνωρίζουν ότι εγώ τότε κατήγγειλα δημόσια τον Χρήστο Μαρκογιαννάκη και χάλασα τις σχέσεις μου μαζί του. Αλλά εγώ δε σε ακούω πλέον. Ειλικρινά στο λέω. Είσαι ένας κοινός απατεώνας. Για το λόγο ότι αυτήν τη στιγμή εκπροσωπείς μια οργάνωση που είναι ψεύτικη. Σηκωθείτε φύγετε από 'κει πέρα, ειδάλλως προσβάλλετε τον αγροτικό κόσμο. Και κάθεστε και λέτε βλακείες στον αγροτικό κόσμο για να κρατήσετε τις καρέκλες σας. Γιατί; Παίρνετε επιχορηγήσεις, κύριε Τζωρτζάκη; Απαντήστε. Γιατί κάθεστε σε αυτήν την καρέκλα, αφού έχει λήξει η θητεία σας; Κρατάτε σε ομηρία τον αγροτικό κόσμο. Κάντε ό,τι θέλετε. Έχετε γίνει πλέον γραφικός. Δε σας ακούω πλέον»...

Χριστόφορος Παπαδάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News