Οικονομία

Βάλτε βαθιά το χέρι στην τσέπη μέχρι τέλος της χρονιάς

Βαθιά το χέρι στην τσέπη πριν αποχαιρετήσουν αυτήν την εξαιρετικά δύσκολη χρονιά του 2015 και να υποδεχτούν - με τις ευχές για μια καλύτερη χρονιά - το 2016 υποχρεούνται να βάλουν οι Έλληνες φορολογούμενοι, για να πληρώσουν τις τρέχουσες υποχρεώσεις τους προς το Δημόσιο. Για τις νέες υποχρεώσεις τους με την έναρξη της επόμενης χρονιάς, πέρα από τις δύο τελευταίες του ΕΝΦΙΑ, δεν υπάρχουν πληροφορίες, καθώς το νέο φορολογικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης αναμένεται να κατατεθεί προς ψήφιση μέσα στον Ιανουάριο, οπότε και θα μάθουμε κι εμείς ποιες άλλες επιβαρύνσεις θα έχουμε την επόμενη χρονιά.

To neakriti.gr απευθύνθηκε χθες με το ερώτημα «τι πληρώνουμε ως το τέλος του χρόνου;» στον πρόεδρο των φοροτεχνικών του νομού Ηρακλείου, Παύλο Μπαριτάκη, που δήλωσε τα εξής: «Οι υποχρεώσεις που πρέπει να πληρωθούν ως τα τέλη του χρόνου είναι συγκεκριμένες. Αυτές είναι τα τέλη κυκλοφορίας, που πρέπει να πληρωθούν μέχρι τις 31/12/2015. Και θα πρέπει να τα αναζητήσουν οι κάτοχοι των αυτοκινήτων μέσω του Taxis net, τυπώνοντάς τα από την ιστοσελίδα.

Επίσης, όσοι έχουν υπαχθεί στη ρύθμιση των 100 δόσεων, θα πρέπει να πληρώσουν τη δόση του Δεκεμβρίου πριν λήξει ο μήνας. Και θα πρέπει να γνωρίζουν ότι σε διαφορετική περίπτωση θα έχουν περιθώριο ενός μηνός ακόμα. Αν και αυτή η προθεσμία λήξει, θα κινδυνεύσουν να βρεθούν εκτός ρύθμισης.

Είναι ακόμη η τρίτη δόση του ΕΝΦΙΑ, που επίσης πρέπει να πληρωθεί μέχρι τις 31 του μήνα. Είναι και η δεύτερη δόση συμπληρωματικής προκαταβολής του εισοδήματος για τους αγρότες».

Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι, αν λήξει ο μήνας και δεν πληρωθεί η δόση Δεκεμβρίου, τότε για κάθε μήνα καθυστέρησης θα του επιβληθεί προσαύξηση 0,73%».

ΕΝΦΙΑ

Ο πρόεδρος των φοροτεχνικών επισημαίνει ιδιαίτερα ότι ένας φορολογούμενος που έχει υπαχθεί στη ρύθμιση των 100 δόσεων για να πληρώσει τον ΕΝΦΙΑ ή άλλες υποχρεώσεις του προς το Δημόσιο, «πρέπει την οφειλή την τρέχουσα, δηλαδή τη δόση που λήγει στις 31/12, να την πληρώσει το περισσότερο σε ένα μήνα από την ώρα που θα λήξει. Αλλιώς κινδυνεύει να βρεθεί εκτός ρύθμισης».

Για να μην υπάρχουν παρερμηνείες, ο Παύλος Μπαριτάκης ξεκαθαρίζει ότι η μόνη ρύθμιση που υπάρχει σήμερα είναι αυτή των 100 δόσεων. Οι δόσεις πληρωμής του ΕΝΦΙΑ, που είναι από μία έως και 24, δε θεωρούνται ρύθμιση, αλλά διευκόλυνση πληρωμής. Και ο φορολογούμενος που έχει ενταχθεί σε αυτά τα δοσολόγια θα πρέπει να γνωρίζει ότι οι δόσεις είναι έντοκες. Σε αντίθεση με τη ρύθμιση των 100 δόσεων, η οποία είναι άτοκη.

Τρόποι πληρωμής

Τι γίνεται όμως όταν τα ποσά που έχει να πληρώσει ένας φορολογούμενος υπερβαίνουν το ανώτατο όριο ανάληψης ανά εβδομάδα, λόγω των capital controls; Όπως εξηγεί ο κ. Μπαριτάκης, οι πληρωμές γίνονται αποκλειστικά στην τράπεζα, αφού τυπώσει ο φορολογούμενος τα στοιχεία που πρέπει μέσω του Taxis net. Μπορεί η πληρωμή να γίνει και μέσα από το ίντερνετ, είτε απευθείας στα γκισέ των τραπεζών, με τη μεταφορά χρημάτων από τους λογαριασμούς τους, χωρίς τον περιορισμό των χρηματικών ποσών που θα μεταφερθούν για το σκοπό αυτό.

Αναφερόμενος στο νέο έτος, ο κ. Μπαριτάκης εξηγεί ότι δεν υπάρχει κάτι άλλο που να είναι γνωστό προς το παρόν στους φορολογούμενους, σε ό,τι αφορά νέους φόρους και νέες επιβαρύνσεις. Το μόνο που προς το παρόν γνωρίζουμε είναι ότι Ιανουάριο και Φεβρουάριο πληρώνουμε τις δύο τελευταίες δόσεις του ΕΝΦΙΑ.

Από 'κει και πέρα, τον Ιανουάριο θα ψηφίσει η κυβέρνηση το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, που δεν μπορούμε από τώρα να γνωρίζουμε τι θα περιλαμβάνει.

Το σίγουρο είναι πάντως ότι για μια ακόμα χρονιά και για μια ακόμα φορά όλοι μας θα πρέπει να βρεθούμε στις ουρές των τραπεζών, για να πληρώσουμε τις τρέχουσες υποχρεώσεις μας, ενώ όποιοι μπορούν να το κάνουν πριν φτάσουμε στις τελευταίες μέρες του χρόνου, θα απαλλάξουν τους εαυτούς τους πάνω απ' όλα από την ταλαιπωρία "της τελευταίας ώρας".

Ήδη έχουν απομείνει λίγες μέρες και ο κόσμος θα πρέπει να βιαστεί, στο βαθμό βέβαια που έχει ο κάθε άνθρωπος τη δυνατότητα να αντεπεξέλθει σε όλες αυτές τις οικονομικές επιβαρύνσεις.

Ξέσπασμα φορολογουμένων στις εφορίες

Στο μεταξύ, βέβαια, υπάρχει ξέσπασμα φορολογουμένων στις εφορίες για κατασχέσεις χρημάτων, φόρους και χαράτσια, με εργαζόμενους να δηλώνουν απροστάτευτοι μπροστά στην οργή των πολιτών και να ζητούν την προστασία της Αστυνομίας.

Το ποτήρι ξεχείλισε μετά και το πρόσφατο περιστατικό στη ΔΟΥ Ηρακλείου, όπου ένας αγρότης τα έκανε λαμπόγυαλο μετά την κατάσχεση της επιδότησής του για χρέη προς το Δημόσιο, που ξεπερνούν τις 100.000 ευρώ.

Την ίδια ώρα, περισσότερες από 9.500 πινακίδες έχουν κατατεθεί στο αρμόδιο τμήμα της εφορίας, κίνηση η οποία θα κορυφωθεί πριν την εκπνοή της χρονιάς.

Σχόλια