Οικονομία

Εurostat: Στο 1,1% η ύφεση στην Ελλάδα

Σε αναθεώρηση προς το χειρότερο των αρχικών προβλέψεων που έκανε το Νοέμβριο για το βάθος της ύφεσης της ελληνικής οικονομίας προχώρησε σήμερα Τρίτη η Εurostat, στο πλαίσιο της δημοσίευσης των οριστικών στοιχείων για την πορεία του ΑΕΠ στην Ε.Ε. το τρίτο τρίμηνο του 2015.

Όπως προκύπτει από τα κοινοτικά στοιχεία, σε ετήσια βάση, δηλαδή το τρίτο τρίμηνο του 2015, σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2014, η υποχώρηση στην Ελλάδα ανέρχεται σε 1,1% έναντι αρχικής εκτίμησης για μείωση 0,5%.

Εξάλλου, το ΑΕΠ υποχώρησε στην Ελλάδα κατά 0,9% το τρίτο τρίμηνο του 2015 σε σχέση με το δεύτερο, ενώ η αρχική εκτίμηση ήταν έκανε λόγο για υποχώρηση της τάξης του 0,4%. Μάλιστα πρόκειται για το μεγαλύτερο αρνητικό ποσοστό μεταξύ των χωρών τόσο της Ε.Ε. όσο και της Ευρωζώνης.

Tην εκτίμηση ότι το ελληνικό πρόγραμμα βρίσκεται «σε καλό δρόμο» εξέφρασε πάντως ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, προσερχόμενος στο Ecofin, διευκρινίζοντας ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει τη σκληρή δουλειά.

Στην Ε.Ε.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, στις χώρες της Ε.Ε. η ανάπτυξη διαμορφώθηκε στο 0,4% ενώ στις χώρες της Ευρωζώνης στο 0,3%, κι όπως εκτιμούσαν οι αναλυτές, η ανάπτυξη σημειώθηκε χάρη κυρίως στην εγχώρια κατανάλωση, που οδηγείται κυρίως από τις χαμηλές τιμές ενέργειας.

Οι αντίστοιχες επιδόσεις το β' τρίμηνο του 2015 ήταν 0,5% και 0,4%.

Έναντι του τρίτου τριμήνου του 2014, η Ε.Ε. εμφάνισε ανάπτυξη 1,9% και η Ευρωζώνη 1,6%.

Την υψηλότερη τριμηνιαία αύξηση του ΑΕΠ κατέγραψαν η Ρουμανία (1,4%), η Κροατία (1,3%), η Μάλτα (1,1%) και η Λετονία (1%), ενώ η μεγαλύτερη ύφεση σημειώθηκε στην Ελλάδα (-0,9% και -1,1% σε ετήσια βάση), στην Εσθονία (-0,5%) και στη Φιλανδία (-0,5%).

Σχόλια