default-image

Καζάνι που βράζει ο αγροτικός χώρος - Ετοιμάζονται νέες κινητοποιήσεις

Κρήτη
Καζάνι που βράζει ο αγροτικός χώρος - Ετοιμάζονται νέες κινητοποιήσεις

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο "σπόρος" έπεσε για τη δημιουργία μίας μεγάλης συνομοσπονδίας αγροτικών συνδικαλιστικών οργανώσεων σε επίπεδο Ελλάδας, που δε θα έχει καμία εξάρτηση από κρατικές χρηματοδοτήσεις, και αύριο Τρίτη θα γίνει η πρώτη συνάντηση για το σκοπό αυτό στο Περιστέρι, στην Αθήνα, όπου έχουν κληθεί να πάρουν μέρος όλα τα μπλόκα αγροτών, με πρωτοβουλία της Παγκρήτιας Συντονιστικής Επιτροπής.

Τα προβλήματα με τις επιδοτήσεις ήταν ουσιαστικά το "σπίρτο" για να πάρουν φωτιά οι διαθέσεις των αγροτών, που πλέον αντιμετωπίζουν την κυβέρνηση με διάθεση εξαιρετικά σκληρή, θεωρώντας ότι τους εμπαίζει και κλέβει τον ιδρώτα τους!

Την ιδέα για την προσπάθεια αυτή είχε ο πρόεδρος της Παγκρήτιας Συντονιστικής Επιτροπής των αγροτών Πρίαμος Ιερωνυμάκης, ο οποίος και άνοιξε τα χαρτιά του χθες προς τη "Νέα Κρήτη", αποκαλύπτοντας ότι η μεγάλη συνάντηση των αγροτικών μπλόκων της χώρας θα γίνει στα γραφεία της Πανελλήνιας Οργάνωσης Λαϊκών Αγορών στο Περιστέρι αύριο Τρίτη, στις 6 το απόγευμα.

Μάλιστα, σήμερα θα επικοινωνήσει και με άλλους που δεν έχουν ακόμα ειδοποιηθεί, ενώ ανάμεσα σε αυτούς θα είναι και ο αγροτοσυνδικαλιστής του ΚΚΕ από το μπλόκο της Λάρισας Βαγγέλης Μπούτας. Έχει ήδη ειδοποιήσει και απάντησαν θετικά από το Σύνδεσμο Ελληνικής Κτηνοτροφίας, τις πανελλήνιες οργανώσεις των αλιέων, την Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών, την Πανελλήνια Οργάνωση των Μελισσοκόμων και βέβαια το πανελλήνιο όργανο των παραγωγών στις λαϊκές αγορές, που βάζει και το χώρο.

«Ο στόχος μας είναι να αγωνιστούμε για να πάμε σε ενοποίηση και να φτιάξουμε μία ενιαία συνδικαλιστική οργάνωση, μία μεγάλη συνομοσπονδία. Να πάψουμε να είμαστε σκορποχώρι. Και όποιος δεν επιθυμεί μπορεί να αποχωρήσει και να συνεχίζει μόνος του να κάνει ό,τι θέλει, αλλά όποιος δεν έχει εκλεγεί δεν μπορεί να επικαλείται τους αγρότες. Εκπροσωπεί μόνο τον εαυτό του», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Ιερωνυμάκης, που έχει εξουσιοδοτηθεί και από τους υπόλοιπους φορείς για να μας κάνει αυτές τις ανακοινώσεις.

Σύλλογος Ηρακλείου

Την ίδια ώρα, όπως αναφέρουν πληροφορίες της "Νέας Κρήτης", ο ιστορικός Αγροτικός Σύλλογος Δήμου Ηρακλείου, που είχε πρόεδρό του τον αείμνηστο αγροτοσυνδικαλιστή του ΚΚΕ Γιώργο Δρίμη, σήμερα ετοιμάζεται να ξαναλειτουργήσει. Αλλά αυτήν τη φορά μέσα από εκλογικές διαδικασίες με βάση το Νόμο 4015, από ανθρώπους νέους και παλιότερους στο συνδικαλιστικό χώρο, και ως σύλλογος ο οποίος θα εκπροσωπεί τον αγροτικό κόσμο του διευρυμένου, πλέον, δήμου Ηρακλείου.

Έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον να αναφέρουμε ότι αυτήν τη φορά μιλάμε για τον Αγροτικό Σύλλογο του μεγαλύτερου δήμου της Κρήτης, που μάλιστα μετά τη διεύρυνσή του με τη συγχώνευση των πρώην δήμων Γοργολαϊνίου, Τεμένους και Παλιανής έχει επεκτείνει τα όριά του σε περιοχές με έντονο αγροτικό ενδιαφέρον και με μεγάλη ιστορία στην παραγωγή των αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων.

Την ίδια ώρα, σε εκλογές, αλλά όχι με βάση το νόμο Σκανδαλίδη, ετοιμάζονται να προχωρήσουν και οι Αγροτικοί Σύλλογοι Αρχανών και Αστερουσίων, με προέδρους τη Δέσποινα Αυγουλά στον πρώτο και τον Μανόλη Καρκαβάτσο στο δεύτερο σύλλογο. Και οι δύο ανήκουν στο ΠΑΣΥ του ΚΚΕ, ενώ ξεκαθαρίζουν ότι θα στηρίξουν τη λειτουργία τους στην ψήφο του αγροτικού κόσμου, αλλά με βάση ένα δικό τους καταστατικό, που διέπεται από αρχές συνένωσης των αδύναμων αγροτών και όχι των μεγαλοαγροτών, που, σύμφωνα με την άποψή τους, εκφράζονται από το νόμο του πρώην υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης του ΠΑΣΟΚ Κώστα Σκανδαλίδη.

Κλιμάκωση κινητοποιήσεων

Στο μεταξύ, χθες στην Καρδίτσα πάρθηκε απόφαση για κλιμάκωση των αγροτικών κινητοποιήσεων στο δεύτερο δεκαήμερο του Ιανουαρίου, από τους αγροτικούς φορείς που συστρατεύονται με το ΠΑΣΥ. Σε αυτή την απόφαση κατέληξε η σύσκεψη της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής των Μπλόκων, που πραγματοποιήθηκε χθες το μεσημέρι στην αίθουσα του Δημαρχείου του Παλαμά Καρδίτσας.

Όπως χαρακτηριστικά είπε, μιλώντας στη σύσκεψη ο Βαγγέλης Μπούτας, μέλος της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής των Μπλόκων και πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, «μας κήρυξαν τον πόλεμο και μας βομβαρδίζουν με εξοντωτικά μέτρα. Δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να τους πολεμήσουμε και ισχυρό όπλο μας είναι τα μπλόκα με τα τρακτέρ. Το ξεκίνημα του αγώνα μας πρέπει να είναι συντονισμένο, μαζικό και να κάνει πάταγο». Ο Β. Μπούτας τόνισε ιδιαίτερα και την ανάγκη να δυναμώσει η συμμαχία της αγροτιάς με την εργατιά και τα άλλα λαϊκά στρώματα.

Τις αγωνιστικές διαθέσεις που επικρατούν μέσα στον αγροτικό κόσμο μετέφεραν στη σύσκεψη οι εκπρόσωποι του οργανωμένου αγροτικού κινήματος, ομοσπονδιών, αγροτικών συλλόγων και επιτροπών αγώνα, από τον Έβρο μέχρι την Κρήτη, τονίζοντας ότι έχει πλέον γίνει συνείδηση στους μικρομεσαίους αγρότες πως ο αγώνας αφορά την ίδια στην επιβίωσή τους.

«Ή αγώνας ή θάνατος», είπε χαρακτηριστικά ο Μανόλης Σταυριανουδάκης, από τον Κτηνοτροφικό Σύλλογο Χανίων, συμπληρώνοντας: «Ή θα τους νικήσουμε ή θα χαθούμε». Και ο Γ. Βάγγος, από τη Λιβαδειά, τόνισε: «Χρειάζεται γροθιά στο μαχαίρι, μπλόκα παντού».

Ιδιαίτερα αγωνιστικοί και ενθουσιώδεις ήταν οι εκπρόσωποι των νέων αγροτικών συλλόγων που ιδρύθηκαν τις τελευταίες ήμερες σε διάφορες περιοχές της χώρας, σε μια προσπάθεια να συνδυαστεί και να συνδεθεί ο αγώνας με την αναγκαία αναγέννηση, ανασυγκρότηση και ισχυροποίηση του αγροτικού κινήματος.

Όλοι συμφώνησαν, μάλιστα, ότι θα πρέπει να κάνουν ξεκάθαρο το διαχωρισμό τους από τα «απομεινάρια», όπως είπαν, «της ΠΑΣΕΓΕΣ, της ΣΥΔΑΣΕ και της ΓΕΣΑΣΕ».

Τραγελαφικές καταστάσεις: Επιδοτήσεις "μπάχαλο" εξαγριώνουν τον κόσμο

Κανείς δεν έχει πλέον εμπιστοσύνη στις "διαβεβαιώσεις" του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλη Αποστόλου για το χρόνο καταβολής των δικαιωμάτων, που είτε δοθούν σήμερα είτε τις επόμενες μέρες, μετά από τέσσερις συνεχείς διαψεύσεις, έχουν καταντήσει κάτι σαν "κακόγουστο αστείο". Βέβαια, όχι μόνο δε γελάει κανείς στην Κρήτη, αλλά αντιθέτως υπάρχει μεγάλη αντίδραση, αφού όσοι κατάφεραν με κλειδάριθμο να μπουν στα συστήματα του ΟΠΕΚΕΠΕ και να δουν τι χρήματα τους έχουν βάλει μόνο παράπονα εκφράζουν, τονίζοντας ότι «είναι πολύ πιθανότερο να έχουν γίνει από λάθος αυτές οι περικοπές και όχι λόγω ΚΑΠ»...

Μάλιστα, σήμερα το πρωί, μετά τις 10, ομάδες νέων αγροτών και κτηνοτρόφων από την Πυργού του δήμου Ηρακλείου θα επισκεφτούν τα γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ στην οδό Ηρακλή, στο Ηράκλειο, για να διαμαρτυρηθούν και να ζητήσουν εξηγήσεις για το πετσόκομμα των δικών τους ενισχύσεων.

Την πληροφορία αυτή έδωσε χθες στην εφημερίδα μας ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Πυργούς του δήμου Ηρακλείου Μιχάλης Χαιρέτης, τον οποίο επισκέφτηκαν χθες οι παραγωγοί αυτοί και του ζήτησαν να τους εξηγήσει τι μπορεί να συμβαίνει, κάτι όμως που ούτε και ο ίδιος μπόρεσε να κάνει.

«Είναι νέοι αγρότες και μου λένε ότι τους υποχρεώνει ο ΟΠΕΚΕΠΕ στους ελέγχους που τους κάνει να έχουν έναν αριθμό ζώων, χωρίς να τους επιδοτεί γι' αυτά τα ζώα. Δηλαδή, στον έλεγχο που τους κάνει, τους λέει να έχουν 200 πρόβατα ο καθένας, και αν δεν τα έχουν, τους επιβάλλει κυρώσεις. Αλλά δεν τους επιδοτεί για τα 200 πρόβατα, αλλά για τα μισά ή και λιγότερα.

Μάλιστα, μου έχουν πει ότι έχουν διαπιστώσει άλλοι με καθόλου ζώα να επιδοτούνται κανονικά και οι ίδιοι να μην επιδοτούνται, ενώ έχουν συγκεκριμένο αριθμό ζώων. Έχουν, λοιπόν, μαζευτεί καμιά 50αριά νέοι αγρότες και θα κατέβουν αύριο κάτω, στον ΟΠΕΚΕΠΕ, με άγριες διαθέσεις»...

Όπως λέει ο κ. Χαιρέτης, τα παράπονα είναι πολλά από την περιοχή του, τόσο από κτηνοτρόφους όσο και από αμπελουργούς και ελαιοπαραγωγούς. «Πολλή ψευτιά. "Σήμερα θα πληρωθούν οι επιδοτήσεις", "αύριο θα πληρωθούν", "όχι προβλήματα έχουμε" και πάει λέγοντας. Δεν ντρέπονται λίγο; Οι αγρότες εδώ είναι εξαγριωμένοι. Δεν μπορούσαν εξαρχής να πουν μια ημερομηνία; Να αφήσουν λίγο περιθώριο, να μην τρέχουν και οι άνθρωποι; Από τις επιδοτήσεις, οι άνθρωποι θα πληρώσουν τον ΟΓΑ, τη ΔΕΗ, το τηλέφωνο, το νερό. Δε θα τα βάλουνε στο μαξιλάρι. Όπως θα 'ρθουνε θα φύγουνε»...

Αγρότες... κομπιουτεράδες για να ενημερωθούν

Πάντως, η σημερινή κυβέρνηση αντιμετωπίζει - όπως φαίνεται - τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους σαν... "κομπιουτεράδες"... Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι για πρώτη φορά στα χρονικά της πληρωμής των επιδοτήσεων οι αγρότες που θέλουν να ενημερωθούν μπαίνουν στην κεντρική σελίδα του ΟΠΕΚΕΠΕ, βάζουν τον ΑΦΜ τους και τα τέσσερα τελευταία ψηφία της ταυτότητάς τους, αλλά δε βλέπουν τίποτα. Και αυτό γιατί πλέον για να ενημερωθούν γύρω από τα προσωρινά τους δικαιώματα θα πρέπει να κάνουν κινήσεις που παραπέμπουν σε... "κομπιουτεράδες"! Δηλαδή, να έχουν κλειδάριθμους, με τους οποίους να μπαίνουν στους κωδικούς τους στο φορέα ένα και φορέα δύο - δηλαδή στο Συνεταιρισμό και την Ένωση - και εκεί να βλέπουν τα δικαιώματά τους, κάτι βέβαια που ελάχιστοι γνωρίζουν και ακόμα λιγότεροι καταφέρνουν, καθώς ούτε με τον κλειδάριθμο είναι απλές οι διαδικασίες αυτές.

Κι όμως. Όποιος μπαίνει στην ιστοσελίδα του ΟΠΕΚΕΠΕ διαβάζει ότι τα προσωρινά δικαιώματα έχουν καταχωρισθεί, ενώ υπάρχουν και τα βήματα τα οποία θα πρέπει να ακολουθήσουν οι αγρότες, οι περισσότεροι εκ των οποίων δεν έχουν καν σχέση με υπολογιστές...

Συγκεκριμένα, αναφέρει σε χθεσινή της ανακοίνωση η διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ: «Ο ΟΠΕΚΕΠΕ ανήρτησε τους πίνακες με τα δικαιώματα για τις αγροτικές επιδοτήσεις 2015 και οι δικαιούχοι της ΟΣΔΕ μπορούν να δουν τα ποσά που θα λάβουν μέσω της ιστοσελίδας του Οργανισμού.

Από τον ΟΠΕΚΕΠΕ επισημαίνεται ότι οι δικαιούχοι που έχουν υποβάλει αίτηση ενιαίας ενίσχυσης το 2015 μέσω της online διαδικασίας θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν τα στοιχεία του λογαριασμού που κατέχουν ήδη (email και κωδικό πρόσβασης) για να αποκτήσουν πρόσβαση στην εφαρμογή.

Οι δικαιούχοι που έχουν υποβάλει αίτηση ενιαίας ενίσχυσης το 2015 μέσω φορέα Α ή φορέα Β (ΚΕΑ) μπορούν να απευθυνθούν στο φορέα για την ενημέρωσή τους.

Εναλλακτικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα στοιχεία του λογαριασμού που έχετε δημιουργήσει μόνοι σας με τον κλειδάριθμο που σας είχε δοθεί από το φορέα Α ή φορέα Β (ΚΕΑ), κατά την υποβολή της αίτησής σας»...

Αξίζει να υπενθυμίσουμε, εξάλλου, ότι η κυβέρνηση για πρώτη φορά τις τελευταίες μέρες ξεκαθάρισε ότι «θα δοθεί το 90% της βασικής ενίσχυσης». Αλλά δεν εξήγησε ότι ως "βασική" εννοεί την ενίσχυση που αντιστοιχεί στο 52% της συνολικής, αφού το 48% είναι το λεγόμενο "πρασίνισμα", το οποίο παρακρατείται για να δοθεί προς τα τέλη Φεβρουαρίου με αρχές Μαρτίου.

Ούτε όμως αυτό το ποσοστό έχει δοθεί σε πολλούς. Όπως αποκαλύψαμε και στο φύλλο του Σαββάτου, υπάρχουν πολλά παράπονα από ανθρώπους που έπαιρναν, για παράδειγμα, 10.300 ευρώ το χρόνο και σίγουρα, παρά τις περικοπές από τη νέα ΚΑΠ, σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να δικαιολογήσουν το ποσό των 1.400 ευρώ, που βλέπουν τώρα στα προσωρινά τους δικαιώματα.

«Λεφτά αγροτών»

Κοντά στο ένα εκατομμύριο ευρώ έχει "κλειδώσει" ο ΕΛΓΑ σε συγκεκριμένο κωδικό ως χρήματα που παρακράτησε από τις εισφορές των αγροτών και τα οποία προορίζονται για... "χρηματοδοτήσεις συνδικαλιστικών φορέων"!

Όπως καταγγέλλει στη "Νέα Κρήτη" ο πρόεδρος της Παγκρήτιας Συντονιστικής Επιτροπής Πρίαμος Ιερωνυμάκης, «πρόκειται για 920.000 ευρώ, που βρίσκονται σε ξεχωριστό κωδικό και είναι, λέει, για τις συνδικαλιστικές οργανώσεις των αγροτών. Όμως, δεν μπορεί ο ΕΛΓΑ να κρατάει χρήματα των αγροτών, χωρίς να έχει εξουσιοδοτήσεις να το κάνει, για να χρηματοδοτεί συνδικαλιστικές οργανώσεις. Αυτό είναι πρόκληση σε μια εποχή που ο κόσμος δεν έχει να πάρει ψωμί στο σπίτι του. Να τα ξεκλειδώσουν τα χρήματα αυτά και να τα επιστρέψουν στους αγρότες. Ας τα δώσουν στα πιο αδύναμα αγροτικά νοικοκυριά. Πρέπει να τελειώσει κάποτε ο συνδικαλισμός αυτού του είδους»...

Ο Πρίαμος Ιερωνυμάκης καταλήγει λέγοντας ότι ο συνδικαλιστής δεν πρέπει να πληρώνεται από το κράτος. «Έτσι χειραγωγούν τους συνδικαλιστικούς φορείς. Οι φορείς πρέπει να στηρίζονται αποκλειστικά στις εισφορές των μελών τους. Και θα πρέπει και οι νέοι άνθρωποι να αρχίσουν να ασχολούνται με το συνδικαλισμό και να διεκδικούν λύσεις για τα προβλήματά τους. Εμείς είμαστε πλέον και σε κάποια ηλικία και αργά ή γρήγορα θα εγκαταλείψουμε. Οι νέοι πρέπει να αναλάβουν τις τύχες τους στα χέρια τους»...

"Καυτό" λάδι

Η "υπόθεση της Τυνησίας" θα πρέπει να αποτελέσει αιτία και αφορμή ώστε να υπάρξει αλλαγή πορείας σε όλη την παραγωγική αλυσίδα (παραγωγοί - μεταποιητές - βιομηχανία - εξαγωγείς), αλλά και από την Πολιτεία, προς το αυτονόητο, δηλαδή τη δημιουργία ισχυρών επώνυμων τυποποιημένων σημάτων ελαιολάδου, ώστε να μην επηρεάζονται από τέτοιου είδους εξελίξεις ή συμφωνίες μεταξύ αγορών.

Το βασικό αυτό συμπέρασμα κυριαρχεί στο χώρο της αγροτικής επικαιρότητας, μετά τις αποκαλύψεις της "Νέας Κρήτης" για τις εισαγωγές των αδασμολόγητων λαδιών, που συνυπέγραψαν Ελλάδα και Ισπανία, διετούς συμφωνίας 70.000 τόνων.

Να αναφέρουμε ότι η πρόταση αυτή τροποποιεί το ισχύον καθεστώς του Κανονισμού της Ε.Ε., στον οποίο προβλέπεται ετήσια αδασμολόγητη εισαγωγή 56.700 τόνων ελαιόλαδου από την Τυνησία στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Προτάθηκε, δηλαδή, η αύξηση της ποσόστωσης αυτής κατά 35.000 τόνους για δύο έτη. Επισημαίνεται ότι η πρόταση τελεί υπό την έγκριση του Συμβουλίου Υπουργών και του Ευρωκοινοβουλίου.

Η επικύρωση της πρότασης αναμένεται να επιδράσει καταλυτικά στη ζήτηση, αλλά κυρίως στην τιμή του ελαιολάδου, η οποία σήμερα υποχωρεί στα 3,2 ευρώ, με τη γενικότερη τάση να παραμένει πτωτική, όπως αναφέρουν ελαιοπαραγωγοί.

Στο μεταξύ, όμως, στο στάδιο της τυποποίησης φτάνει κάθε χρόνο λιγότερο από το 30% της παραγωγής (έναντι 50% στην Ισπανία και 80% στην Ιταλία). Αντιθέτως, το μεγαλύτερο μέρος της εγχώριας ζήτησης αλλά και των εξαγωγών καλύπτεται από χύμα ποσότητες.

Μάλιστα, είναι λιγοστά τα παραδείγματα εταιρειών που κατάφεραν να διατηρήσουν την παρουσία των επώνυμων σημάτων τους πάνω από 14 μήνες στα ξένα ράφια και να καταγράψουν ανοδική πορεία, ενώ ακόμα και ισχυρά πολυεθνικά σήματα που δραστηριοποιούνται στην εγχώρια αγορά εξακολουθούν να εμφανίζουν ιδιαίτερα χαμηλά ποσοστά εξαγωγών ελαιολάδου συγκριτικά με τα μεγέθη τους.

Χριστόφορος Παπαδάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News