default-image

"Σφαγή" επιδοτήσεων καταγγέλλουν οι παραγωγοί - Τραγικά τα λάθη 5-12

Κρήτη
"Σφαγή" επιδοτήσεων καταγγέλλουν οι παραγωγοί - Τραγικά τα λάθη 5-12

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σκανδαλώδη λάθη στις επιδοτήσεις των αγροτών της Κρήτης τινάζουν στον αέρα την έτσι κι αλλιώς φθίνουσα αγροτική παραγωγή του νησιού μας, με τα χωριά από χθες να... μυρίζουν μπαρούτι, αφού από στόμα σε στόμα διαδίδονται τραγικά παραδείγματα περικοπών που δε δικαιολογούνται ούτε καν από την άθλια για τους παραγωγούς της Κρήτης Κοινή Αγροτική Πολιτική των Βρυξελλών.

Η "Νέα Κρήτη" και το neakriti.gr αποκαλύπτουν σήμερα συγκεκριμένα παραδείγματα που διαψεύδουν με τον πιο δραματικό τρόπο τους... πανηγυρισμούς του υπουργείου και του ΟΠΕΚΕΠΕ, που χθες έφτασαν στο σημείο να κάνουν λόγο για δημοσιεύματα σε βάρος τους, «που ξεπερνούν τα όρια της συκοφαντικής δυσφήμησης»!

Πέρα από κάθε λογική, ξεπερνώντας ακόμα και τα χειρότερα σενάρια που είχαν περιγράψει τις προηγούμενες μέρες οι συνδικαλιστές των αγροτών, ξεφεύγουν οι περικοπές που βλέπουν αρκετοί αγρότες στους λογαριασμούς με τα προσωρινά τους δικαιώματα, χωρίς να έχει ακόμα "ανοίξει" το σύστημα του ΟΠΕΚΕΠΕ για το σύνολο των παραγωγών, για να μπορούν να δουν τι χρήματα τούς έχουν αφαιρέσει...

Ένα πολύ χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι αυτό του αγρότη των Αρχανών Γιάννη Φανιουδάκη, που λέει στη "Νέα Κρήτη" τα εξής: «Εγώ έπαιρνα γύρω στα 10.300 ευρώ το χρόνο επιδότηση. Και σήμερα βλέπω ότι κατέβηκα στα 1.400 ευρώ και με το "πρασίνισμα" θα πάω στα 2.200 ευρώ. Δηλαδή, τι να πω; Δεν μπορώ να το πιστέψω ακόμη»...

Όπως λέει παρακάτω ο αγρότης, «το λογικό είναι ότι έχουν κάνει λάθος. Και θα πάω σε ένσταση. Αλλά δεν ξέρω τι γίνεται, πρέπει να το ψάξω. Να πάω στον ΟΠΕΚΕΠΕ; Να πάω στην Ένωση; Δεν ξέρω»...

Ο κ. Φανιουδάκης περιμένει με αγωνία τώρα να έρθει η Δευτέρα, να δει το ποσό που θα μπει στο βιβλιάριό του. Αλλά το θεωρεί ως αδύνατο να υπάρχει άλλο ποσό στο βιβλιάριο σε σχέση με το ποσό που του εμφάνισαν στο ηλεκτρονικό σύστημα του ΟΠΕΚΕΠΕ.

«Και να φανταστεί κανείς ότι είχε κάνει μια δήλωση ο υπουργός και έλεγε ότι δεν πρέπει να ανησυχούν οι αγρότες όσο είναι κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ. Δηλαδή από τη στιγμή που χάνω εγώ το 80%, είναι δυνατόν να μην ανησυχώ; Γιατί δεν το είχα χάσει με τις προηγούμενες κυβερνήσεις;».

http://vod.cretetv.gr/html5/html5lib/v1.6.12.27i/mwEmbedFrame.php/cache_st/11111/wid/_105/uiconf_id/11170240/entry_id/0_al3dubp5/

Σοκάρουν τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του και τα οποία μας αποκάλυψε χθες, δίνοντας στη δημοσιότητα κι άλλες περιπτώσεις αγροτών, όπου φαίνεται προφανώς ότι υπάρχουν τραγικά λάθη σε βάρος τους, ο αντιπρόεδρος της Ομάδας Αμπελουργών Κρήτης και στέλεχος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου Μύρος Χιλετζάκης.

Σύμφωνα με το δραστήριο συνδικαλιστή, «η κυβέρνηση χρησιμοποίησε μία λέξη-παγίδα για τα δικαιώματα των αγροτών. Δεν μιλάει για "ενίσχυση", αλλά μιλάει για "βασική ενίσχυση", όταν λέει ότι θα δοθεί το 90% αυτής. Όταν μπήκα μέσα εγώ στο σύστημα σήμερα (σ.σ. χθες), μέσω του β' φορέα, που είναι η Ένωση Ηρακλείου, είδα ότι διαχωρίζεται η βασική ενίσχυση και η "πράσινη" ενίσχυση».

Κι εδώ αρχίζουν τα πραγματικά παραδείγματα. Αν υπήρχε η πιστή εφαρμογή της νέας ΚΑΠ, ένας παραγωγός που έπαιρνε 5.000 ευρώ επιδότηση με το προηγούμενο καθεστώς, θα περίμενε φέτος ότι θα πάρει προκαταβολή 4.000 ευρώ, αφού θα του περικόψουν το 20%. «Αλλά σε πάει στα 4.000 ευρώ και μετά σου λέει ότι, από τα 4.000 ευρώ, η βασική σου ενίσχυση είναι 2.000 ευρώ. Μείον 10% το "κούρεμα", πάμε στα 1.800. Είναι και το "πρασίνισμα", που είναι το 48% και δεν το παίρνεις τώρα, αφού θα το δώσουν, όπως λένε, προς τα τέλη Φεβρουαρίου. Το "πρασίνισμα" είναι ξεχωριστό από τη βασική ενίσχυση. Δε σημαίνει ότι, αν εγώ έπαιρνα 10.000 ευρώ, μου έκοψαν το 10%, πήγα στα 9.000 ευρώ και από τα 9.000 ευρώ θα μου δώσουν το 90%, δηλαδή τα 8.000 ευρώ. Θα μου πληρώσουν 4.000 ευρώ. Και θα μου μπει το Φεβρουάριο με Μάρτιο το 48% επί της βασικής ενίσχυσης από το "πρασίνισμα". Επομένως, όλη αυτή η διαδικασία είναι μία μεγάλη εισπρακτική απατεωνιά», καταγγέλλει ο Μύρος Χιλετζάκης.

Στο σημείο αυτό, ο συνεταιριστής μας αποκαλύπτει ένα ακόμη υπαρκτό παράδειγμα. «Έχουμε άλλο παραγωγό που κάθεται και διαβάζει τη νομοθεσία. Και λέει η νομοθεσία ότι "θα πάρουμε ως βάση την ενεργοποίηση του 2013 και του 2014 σαν ιστορικά δικαιώματα". Και αυτός ο νέος παραγωγός, που είχε ενεργοποιήσει το 2013 και το 2014, προχωράει κανονικά στις προβλεπόμενες διαδικασίες. Ο άνθρωπος δήλωνε 54 στρέμματα. Και 50 ευρώ να το βάλεις, έχουμε ένα ποσό 25.000 ευρώ. Και σήμερα βλέπει ότι του βγάζουν δικαιώματα 150 ευρώ»!

Καταλήγοντας, ο κ. Χιλετζάκης λέει ότι «δεν έχουν μπει στο σύστημα τα ενοικιαστήρια βοσκοτόπων. Αλλά πέρα από αυτό, ποιος μπορεί να μας απαντήσει πότε θα γίνουν οι ενστάσεις, πότε θα γίνουν όλοι οι έλεγχοι που θέλουν να κάνουν και το ερώτημα είναι, όταν γίνουν όλα αυτά, άραγε θα δικαιωθούν οι άνθρωποι;».

Διαλύουν την παραγωγή - Ο κόσμος είναι εξαγριωμένος

Χθες το βράδυ, η "Νέα Κρήτη" δέχτηκε, όμως, ένα ακόμη τηλεφώνημα. Αυτήν τη φορά από τον παλιό αγροτοσυνδικαλιστή των Δαφνών, Ναπολέοντα Λουκαδάκη. Όπως μας ανέφερε χαρακτηριστικά, «εδώ ο κόσμος είναι εξαγριωμένος. Τα βάζει με τους πάντες και τα πάντα. Αν τα νούμερα που μπαίνουν ορισμένοι στο σύστημα και βλέπουν είναι τα πραγματικά, τότε υπάρχει πολύ σοβαρό ζήτημα διάλυσης της αγροτικής παραγωγής. Εδώ στα καφενεία βρίζουν οι αγρότες, χτυπάνε τα κεφάλια τους, είναι ανάστατοι. Και κάποιοι άνθρωποι έχουν ιστορικές ευθύνες. Όταν πήγαιναν και διαπραγματεύονταν αυτό το 47% της ενίσχυσης για τις δενδρώδεις καλλιέργειες, το 27% στις αροτραίες καλλιέργειες και το 24% στην κτηνοτροφία... κατέστρεφαν την Κρήτη. Δηλαδή, όλοι αυτοί οι συνδικαλιστές και οι συνεταιριστές που πήγαν και διαπραγματεύτηκαν αυτά τα πράγματα πρέπει να εξαφανιστούν από προσώπου γης. Δεν έχουν καμία θέση να ξανασχοληθούν με τα κοινά. Εγκλημάτησαν σε βάρος του νησιού μας», λέει με αγανάκτηση ο Ναπολέων Λουκαδάκης, εξηγώντας ότι τα ποσοστά σε αροτραίες καλλιέργειες και κτηνοτροφία, αφαιρέθηκαν από τις δενδρώδεις που είχαν το μεγαλύτερο μέρος των ενισχύσεων με το προηγούμενο καθεστώς.

Στο σημείο αυτό εξηγεί ότι αυτοί που συνεργάστηκαν και πίεσαν προς αυτήν την κατεύθυνση ήταν η ΠΑΣΕΓΕΣ, αλλά και στελέχη της βόρειας και κεντρικής Ελλάδας, όπως και της Θεσσαλίας, που τους συμφέρει να παίρνουν τη μερίδα του λέοντος οι αροτραίες καλλιέργειες μαζί με την κτηνοτροφία, έχοντας μεγάλες και ενιαίες εκτάσεις, σε αντίθεση με την Κρήτη.

Βάζει όμως και το ερώτημα: «εδώ τι έκαναν οι Ενώσεις της Κρήτης για να αποτρέψουν αυτό το έγκλημα;».

Καταλήγοντας, κατηγορεί το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης σήμερα για προχειρότητα και τις κυβερνήσεις με υπουργό τον Αθανάσιο Τσαυτάρη - από τότε και μετά - για σκοπιμότητα, για να οδηγηθούν οι μεγαλύτερες επιδοτήσεις σε άλλες περιοχές της δικής τους εκλογικής περιφέρειας. «Αυτή η αλλαγή του κανονισμού βρήκε τη χώρα μας στη χειρότερη περίοδο, με ανίκανους στη διακυβέρνηση της χώρας», λέει ο κ. Λουκαδάκης.

Μονοφάτσι: «Αγρότες αλλά και κτηνοτρόφοι, όλοι στην περιοχή μας φωνάζουν»

Υποτίθεται ότι η κτηνοτροφία της Κρήτης, μέσα από τη νέα ΚΑΠ, είναι η μόνη ωφελημένη. Και λέμε υποτίθεται, διότι ο πρόεδρος της ΚΣΟΣ και πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Μονοφατσίου Γιώργος Ξυλούρης δεν άκουσε χθες ούτε έναν κτηνοτρόφο από τον Κόφινα που να μπει στο γραφείο του στην Ένωση και να μην του πει ότι του έχουν "κατασφάξει" την επιδότηση που έπαιρνε.

Ο Γιώργος Ξυλούρης καταγγέλλει στη "Νέα Κρήτη": «Αγρότες αλλά και κτηνοτρόφοι, όλοι στην περιοχή μας φωνάζουν. Δεν έχει μείνει ένας άνθρωπος ευχαριστημένος. Και οι κτηνοτρόφοι, που έχουν μία αύξηση μέσα από τη νέα ΚΑΠ, έρχονται και φωνάζουν. Προφανώς δεν έχουν ληφθεί υπόψη τα τιμολόγια του γάλακτος. Γιατί αλλιώς θα τους είχαν βάλει παραπάνω δικαιώματα από πέρυσι. Και ντρέπομαι... Κάθομαι στην Ένωση και έρχονται οι άνθρωποι να διαμαρτυρηθούν για τα ποσά που τους έχουν βάλει, αλλά δεν μπορούμε να τους εξηγήσουμε το γιατί. Δεν υπάρχει, δηλαδή, καμία αιτιολογία. Δεν ξέρω τι να πω. Όλα όσα γίνονται δείχνουν ότι η κυβέρνηση ως προς τη νέα ΚΑΠ είναι εκτός τόπου και χρόνου»...

Καταλήγοντας, εκφράζει την προσωπική του άποψη. «Όλα αυτά, έχουν γίνει από κάποιους με σκοπιμότητες. Με την ανευθυνότητά τους έχουν γίνει πολλές σκοπιμότητες. Και η Ευρωπαϊκή Ένωση έπρεπε να έχει ήδη παρέμβει. Έπρεπε να έχει ήδη παρέμβει από τη στιγμή που δεν πλήρωσαν από τις 16 Οκτωβρίου και μετά, όπως έχουν κάνει οι άλλες χώρες. Και δεν μπορεί να έρχεται σήμερα να σου λέει ότι δίνει το 90% του 52%. Γιατί αυτό στην πραγματικότητα δίνει. Και αυτό είναι ζήτημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης».  

Διαβεβαιώσεις υπουργού

Ωστόσο, σε εντελώς διαφορετικό ύφος, είναι οι χθεσινές ανακοινώσεις του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και του ΟΠΕΚΕΠΕ. Ο Βαγγέλης Αποστόλου ανακοίνωσε ότι «αναρτήθηκαν ήδη από το μεσημέρι τα προσωρινά δικαιώματα της βασικής ενίσχυσης ανά ΑΦΜ αγρότη, που σημαίνει ότι ξεκλείδωσαν οι πληρωμές και θα γίνουν στο σύνολό τους τη Δευτέρα», εξήγησε ο υπουργός.

Παράλληλα, πρόσθεσε πως «στα μέσα του Δεκέμβρη θα ξεκλειδώσουν ακόμη τουλάχιστον 200 εκατ., που αφορούν όλες τις εκκρεμότητες από το 2008 ως το 2014.

Το συνολικό ποσό που θα καταβληθεί από τη βασική ενίσχυση, που σύμφωνα με τη νέα ΚΑΠ ανέρχεται στα 1,2 δισ., θα είναι το 90%, δηλαδή 1,1 δισ. ευρώ, που αποτελεί το 50% της συνολικής άμεσης ενίσχυσης.

Σ' αυτά θα προσθέσω μέχρι τα μέσα του Δεκέμβρη ακόμη τουλάχιστον 200 εκατ., που αφορούν όλες τις εκκρεμότητες από το 2008 ως το 2014. Με άλλα λόγια, η ύπαιθρος θα ενισχυθεί αυτές τις ημέρες με το ποσό των 1,3 δισ., πράγμα που θα συμβάλει αποφασιστικά στην οικονομική δραστηριότητα.

Θέλω να ξεκαθαρίσω τρία πράγματα:

- Πρόκειται για την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ, που σημαίνει επαναπροσδιορισμός όλων των δικαιωμάτων (μιλάμε για 720 χιλιάδες δηλώσεις).

- Στις περισσότερες χώρες δεν έχουν γίνει οι σχετικές πληρωμές. Ενδεικτικά αναφέρω ότι το Βέλγιο, το Ηνωμένο Βασίλειο κ.λπ. δε θα πληρώσουν εντός του 2015 ή άλλες χώρες, όπως η Γαλλία, η πιο οργανωμένη αγροτική χώρα, η Ισπανία, η Σουηδία, η Δανία κ.λπ. θα πληρώσουν εντός του Δεκέμβρη και τα ποσά της νέας ΚΑΠ, που βέβαια είχε συμφωνηθεί από τις προηγούμενες κυβερνήσεις να είναι τουλάχιστον κατά 10% μικρότερα.

Δεν μπορώ όμως να μην αναφερθώ στην καταιγίδα που αντιμετωπίσαμε παραλαμβάνοντας το υπουργείο, τις επιπτώσεις από την κάκιστη διαχείριση των κοινοτικών ενισχύσεων των κυβερνήσεων τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και της Ν.Δ. ή την πλήρη ανυπαρξία κυβερνητικής πολιτικής στο χώρο.

Μας έχουν επιβληθεί δημοσιονομικές διορθώσεις (πρόστιμα) συνολικού ποσού 1,4 δισεκατομμυρίου ευρώ και καταλογισμοί 1,1 δισεκατομμυρίου και έπονται εξαιτίας τους κι άλλα.

Αυτήν την κατάσταση βρήκαμε αμέσως μόλις αναλάβαμε», ανακοίνωσε μεταξύ άλλων ο Βαγγέλης Αποστόλου.

«Μας συκοφαντούν»

Αίσθηση προκαλεί όμως η ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ, που εμφανίζεται να "συκοφαντείται" από μερίδα των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, χωρίς να τα κατονομάζει! Πιο αναλυτικά, ο ΟΠΕΚΕΠΕ ανακοίνωσε, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Εδώ και καιρό παρατηρείται μια σειρά επαναλαμβανόμενων ανακριβών ή μη αντικειμενικών δημοσιευμάτων, που αναφέρονται στη λειτουργία του ΟΠΕΚΕΠΕ, τη Διοίκησή του και τους εργαζόμενους σ' αυτόν, κατά τρόπο που υπερβαίνει σε κάποιες περιπτώσεις την έννοια της αυστηρής ή ακόμα και άδικης κριτικής και αγγίζουν τα όρια της συκοφαντικής δυσφήμησης. Τελευταίο παράδειγμα αποτελεί δημοσίευμα, που με πρωτοσέλιδο τίτλο «με "πειραγμένο" λογισμικό τρέχουν οι προκαταβολές ενιαίας ενίσχυσης στον ΟΠΕΚΕΠΕ» δημιουργεί κατάφωρα εσφαλμένες εντυπώσεις για την ορθή λειτουργία του Οργανισμού, ενώ με σαφείς υπαινιγμούς περί συνεργασίας με εξωτερικούς παράγοντες σε βάρος του Οργανισμού και απαράδεκτους χαρακτηρισμούς ("πάτρωνες"), στοχοποιεί εργαζόμενους, αμφισβητώντας ευθέως την εντιμότητά τους.

Με τη διασπορά όμως αυτή ανυπόστατων φημών λίγες μέρες πριν από τις μεγάλες πληρωμές των επιδοτήσεων, δεν κάνουν τίποτε άλλο παρά να κινδυνολογούν, δημιουργώντας, πέρα από τη σύγχυση, και κλίμα αμφισβήτησης, για τη διαφάνεια και τη νομιμότητα, στις οποίες προσηλωμένος απαρέγκλιτα ο Οργανισμός εκτελεί το έργο του. Θεωρούμε, και με την ευκαιρία αυτή θα θέλαμε να διαβεβαιώσουμε τους Έλληνες αγρότες και το σύνολο της κοινωνίας, ότι τόσο η Διοίκηση όσο και τα στελέχη και το προσωπικό του ΟΠΕΚΕΠΕ επιτελούν το καθήκον τους κάτω από δύσκολες συνθήκες, πάντοτε όμως με γνώμονα τη διαφάνεια στις ενέργειές τους και την εφαρμογή της κοινοτικής και εθνικής νομοθεσίας και τελικά την υπεράσπιση του δημόσιου συμφέροντος. Προσθέτουμε ότι η αυστηρή τήρηση της νομιμότητας και κανονικότητας των ελέγχων και πληρωμών του ΟΠΕΚΕΠΕ ελέγχεται και πιστοποιείται από ανεξάρτητο σώμα ορκωτών λογιστών που λογοδοτεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και διαπιστεύεται από αυτήν. Πληροφορούμε δε ότι ο Οργανισμός μας εδώ και χρόνια εφαρμόζει σύστημα ατομικής ηλεκτρονικής πληροφόρησης των δικαιούχων, οι οποίοι έτσι ελέγχουν τις ενέργειες του Οργανισμού που τους αφορούν.

Θέτουμε σε γνώση όλων όσων τυχόν δε το γνωρίζουν ότι βρισκόμαστε σε κρίσιμη καμπή λίγο πριν την πρώτη εφαρμογή των εθνικών επιλογών για τη νέα ΚΑΠ της περιόδου 2015-2020, με αλλαγή στον τρόπο κατανομής των δικαιωμάτων σε όλους τους δικαιούχους, καθώς και της καταβολής της ενιαίας ενίσχυσης. Με στόχο δε την υπεύθυνη ενημέρωση όλων των ενδιαφερομένων, τους διαβεβαιώνουμε ότι τον αποκλειστικό έλεγχο των πληροφοριακών συστημάτων του ΟΠΕΚΕΠΕ, που αποτελούν ένα από τα μεγαλύτερα και σύγχρονα πληροφορικά συστήματα της χώρας, έχει ο Οργανισμός και υπό την ευθύνη επίλεκτων στελεχών του. Επομένως, τα νέα δικαιώματα 2015-2020 υπολογίζονται από τον ΟΠΕΚΕΠΕ για όλους ανεξαιρέτως τους αγρότες και κτηνοτρόφους της χώρας, νέους και παλαιότερους, με όσα ο κοινοτικός κανονισμός και οι εθνικές επιλογές ορίζουν.

Πληροφορούμε επίσης ότι είναι τελείως αναληθείς οι ισχυρισμοί ότι οι Ευρωπαίοι αγρότες έχουν ήδη πληρωθεί και μόνη εξαίρεση αποτελούν οι Έλληνες αγρότες. Οι Έλληνες αγρότες θα πρέπει να γνωρίζουν ότι, όπως αναφέρθηκε και στην πρόσφατη διάσκεψη των διευθυντών των Οργανισμών Πληρωμών των κρατών-μελών της Ε.Ε., στη μεγάλη πλειοψηφία των χωρών δε θα δινόταν προκαταβολή της ενιαίας ενίσχυσης. Οι περισσότερες χώρες σχεδίαζαν να δώσουν ενισχύσεις μέχρι το τέλους του έτους και κάποιες το 2016, ενώ εμείς στις αρχές του μηνός Δεκεμβρίου 2015.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι:

* Η Γαλλία δε θα πληρώσει μέσα στο 2015.

* Η Σλοβενία δε θα πληρώσει μέσα στο 2015.

* Το Βέλγιο/Βαλονία δε θα πληρώσει μέσα στο 2015.

* Η Γερμανία θα πληρώσει έως το τέλος του Δεκέμβρη.

* Η Ισπανία θα προβεί σε μέρος των πληρωμών το Δεκέμβρη.

* Η Σουηδία και η Δανία θα πληρώσουν εντός του Δεκέμβρη»...

Χριστόφορος Παπαδάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News