Οικονομία

Γ. Στουρνάρας: Εφαρμόστε τη συμφωνία

Την πλήρη εφαρμογή της σύμβασης-συμφωνίας με τους εταίρους και τη στήριξη της Βουλής των Ελλήνων για την ολοκλήρωση του νομοθετικού έργου που υλοποιεί τη σύμβαση θέτει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, ως προϋποθέσεις για την επιστροφή στην κανονικότητα και σε διατηρήσιμη ανάπτυξη.

Μέσω της εισαγωγής της Ενδιάμεσης Έκθεσης για τη Νομισματική Πολιτική της ΤτΕ, που υποβλήθηκε χθες το μεσημέρι στη Βουλή, ο κ. Στουρνάρας στέλνει σαφές μήνυμα στις πολιτικές δυνάμεις για συναίνεση «τη στιγμή μάλιστα που το μεγαλύτερο μέρος της προσαρμογής έχει ήδη επιτευχθεί από το 2010 μέχρι σήμερα και απομένει ένα μικρό μόνο μέρος», όπως αναφέρει.

«Ανάγκη σταθερότητας»

«Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι η διαμόρφωση κλίματος πολιτικής σταθερότητας και συναίνεσης είναι ο ακρογωνιαίος λίθος για την επιστροφή στην οικονομική και χρηματοπιστωτική κανονικότητα», επισημαίνεται στο σημείωμα του διοικητή.

Ο διοικητής της ΤτΕ καλεί επίσης την κυβέρνηση να λάβει τις απαραίτητες πρωτοβουλίες, πέραν της σύμβασης, προκειμένου να βελτιωθεί το οικονομικό και επενδυτικό κλίμα, αξιοποιώντας το θετικό γεγονός της προσέλκυσης ιδιωτικών κεφαλαίων για την ανακεφαλαιοποίηση των σημαντικών τραπεζών.

Ειδικότερα, όπως επισημαίνεται στο τέλος της εισαγωγής που υπογράφει προσωπικά ο Γιάννης Στουρνάρας: «Συμπερασματικά, η επιστροφή στην κανονικότητα και σε διατηρήσιμη ανάπτυξη εδράζεται σε δύο βασικές προϋποθέσεις: πρώτον, η κυβέρνηση πρέπει να εφαρμόσει τη Σύμβαση που διαπραγματεύτηκε με τους εταίρους και να λάβει τις απαραίτητες πρωτοβουλίες, πέραν της Σύμβασης, προκειμένου να βελτιωθεί το οικονομικό και επενδυτικό κλίμα, αξιοποιώντας το θετικό γεγονός της προσέλκυσης ιδιωτικών κεφαλαίων για την ανακεφαλαιοποίηση των σημαντικών τραπεζών. Δεύτερον, η Βουλή των Ελλήνων, η οποία από το 2010 μέχρι σήμερα στήριξε την προσπάθεια προσαρμογής και συνεπώς τη σωτηρία της ελληνικής οικονομίας, είναι αυτονόητο ότι θα πρέπει να συμβάλει στην ολοκλήρωση του νομοθετικού έργου που υλοποιεί τη Σύμβαση, τη στιγμή μάλιστα που το μεγαλύτερο μέρος της προσαρμογής έχει ήδη επιτευχθεί από το 2010 μέχρι σήμερα και απομένει ένα μικρό μόνο μέρος».

«Η Τράπεζα της Ελλάδος», προστίθεται, «έχει επανειλημμένως τονίσει στο παρελθόν την ανάγκη πολιτικής και κοινωνικής συναίνεσης για να αντιμετωπιστούν τα μεγάλα προβλήματα της χώρας. Σήμερα, η συναίνεση που έχει ήδη επιτευχθεί και είναι μια μεγάλη κατάκτηση δεν πρέπει να διαρραγεί. Αντίθετα, πρέπει να διατηρηθεί για να διασφαλίσει την πολιτική σταθερότητα, να στηρίξει την οριστική έξοδο από την κρίση και να ανοίξει το δρόμο προς την ανάπτυξη».

«Ευρωπαϊκός προσανατολισμός»

Οι εκκλήσεις για συναίνεση είναι εμφανείς στο σημείωμά του Γ. Στουρνάρα, ενώ εμφανής γίνεται και η βελτίωση των σχέσεών του με την κυβέρνηση, για την οποία τονίζει ότι «εγκατέλειψε το δρόμο της ρήξης με τους εταίρους».

Σε άλλο σημείο και μιλώντας για τη συμφωνία της 12ης Ιουλίου, αλλά και της κύρωσής της «με πρωτοφανή πλειοψηφία για τα κοινοβουλευτικά χρονικά», γεγονότα που ανέκοψαν τη δυσμενή και αβέβαιη πορεία της οικονομίας, αναφέρει: «Είναι βάσιμο να εκτιμηθεί ότι η παρούσα κυβέρνηση έχει πλέον επιλέξει το δρόμο της συνεργασίας και της συνεννόησης με τους εταίρους και έχει απορρίψει την εκδοχή της ρήξης. Η βασική αυτή επιλογή στηρίζεται και από τη συντριπτική πλειοψηφία της αντιπολίτευσης, η οποία παραμένει προσηλωμένη στην ευρωπαϊκή προοπτική. Διαμορφώνεται έτσι, εκ των πραγμάτων, μια ισχυρή διακομματική βάση με ευρωπαϊκό προσανατολισμό, η οποία είναι αυτονόητο ότι θα πρέπει να εγγυηθεί τη συνέχεια στην εφαρμογή της συμφωνίας και να συμβάλει στην πολιτική σταθερότητα, που είναι αναγκαία προϋπόθεση για την επιτυχία του προγράμματος».

Προτροπή ΤτΕ τον Ιούνιο: «Δε μας ακούσατε και ήρθαν τα capital»

Ο κ. Στουρνάρας υπενθυμίζει ότι στις 17 Ιουνίου 2015 η κυβέρνηση και το πολιτικό σύστημα δεν άκουσε την προτροπή της ΤτΕ για συμφωνία με τους εταίρους, κάτι που παρέτεινε την αβεβαιότητα, η οποία τελικά οδήγησε στην τραπεζική αργία και στην επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων με αρνητικές συνέπειες για την οικονομία. Ειδικότερα, όπως αναφέρει, «υπενθυμίζεται ότι η προηγούμενη έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος για τη Νομισματική Πολιτική 2014-'15 υπεβλήθη στη Βουλή των Ελλήνων στις 17 Ιουνίου 2015.

Τότε οι διαπραγματεύσεις με τους εταίρους ήταν σε κρίσιμο σημείο και όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά. Η Τράπεζα της Ελλάδας στην έκθεσή της είχε υπογραμμίσει με έμφαση τις αρνητικές συνέπειες μιας ρήξης με τους εταίρους και είχε υποστηρίξει ότι "η συμφωνία είναι ιστορική επιταγή που δεν μπορούμε να αγνοήσουμε". Λίγες μέρες μετά, στις 28 Ιουνίου, η παράταση της αβεβαιότητας κατέστησε αναγκαία τη θέσπιση τραπεζικής αργίας και την επιβολή περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων για να διαφυλαχθούν η σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος και οι καταθέσεις. Η επιβολή των περιορισμών επέτεινε την αβεβαιότητα και επηρέασε αρνητικά την πραγματική οικονομία».

Επιμέλεια: Γιώργος Παπαδάκης

Σχόλια