Οικονομία

Την Ενδιάμεση Έκθεση της ΤτΕ παρέδωσε στη Βουλή ο Γ. Στουρνάρας

Την Ενδιάμεση Έκθεση για την Οικονομική Πολιτική παρέδωσε στη Βουλή ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας.

Τη σχετική ανακοίνωση έκανε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης επισημαίνοντας ότι επειδή η Έκθεση συμπίπτει με τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2016 πρέπει να ληφθεί υπόψη για τις τοποθετήσεις των βουλευτών.

Παραλαμβάνοντας την Έκθεση, ο κ. Βούτσης επισήμανε πως μέχρι αύριο το βράδυ, που θα ολοκληρωθεί η συζήτηση για τον προϋπολογισμό, αυτή θα εμπλουτιστεί σε επίπεδο των προέδρων και των εκπροσώπων των κομμάτων, από τα συμπεράσματα της Έκθεσης της Τραπέζης της Ελλάδος. «Ευελπιστούμε πως αυτή η Βουλή, που προ δύο-τριών μηνών ξεκίνησε τη δική της διαδρομή, θα είναι η Βουλή μέσα στην οποία -και αρκετά νωρίτερα από τη λήξη της τετραετούς θητείας- θα κλείσουν αυτοί οι αλλεπάλληλοι κύκλοι των δεσμεύσεων, με τις συγκεκριμένες κοινωνικές επιπτώσεις, που όλοι γνωρίζουμε στο λαό μας. Οι δεσμεύσεις αυτές θα κλείσουν με θετικό πρόσημο για να πάμε σε μία πολύ σοβαρή αναπτυξιακή πορεία, αλλά και κοινωνική σύγκλιση και ανόρθωση της ελληνικής οικονομίας», τόνισε ο πρόεδρος της Βουλής.

Ο κ. Βούτσης υπογράμμισε, επίσης, πως «η Βουλή, μέσα στα καθήκοντά της, έχει τη διάθεση όλες οι πτέρυγες να συζητήσουν τις εκθέσεις και αναφορές, που θα έρθουν από όλα τα τραπεζικά ιδρύματα, την πορεία των διαδοχικών ανακεφαλαιοποιήσεων που έγιναν με λεφτά του ελληνικού λαού και με υπερχρέωση, τόσο για το παρελθόν, όσο και για το παρόν και για το μέλλον, καθώς και την κατεύθυνση του τραπεζικού συστήματος».

«Ευελπιστούμε ότι, σε αυτή την προσπάθεια της Βουλής, η δικιά σας συμβολή θα είναι καθοριστική, έτσι ώστε, πράγματι, να γίνουν τα βήματα που χρειάζονται για να πάμε και στο αναπτυξιακό πρόγραμμα στις αρχές του έτους και στην τήρηση όλων των συμφωνηθέντων, με την παράλληλη εφαρμογή πολιτικών που θ' ανακουφίσουν το λαό», κατέληξε ο πρόεδρος της Βουλής.

Από την πλευρά του, ο κ. Στουρνάρας, παραδίδοντας την Έκθεση, τόνισε: «Είναι χαρά και τιμή που σας παραδίδω σήμερα την Ενδιάμεση Έκθεση Νομισματικής Πολιτικής για το 2015, όπως άλλωστε έχω την υποχρέωση από το νόμο. Η Έκθεση αυτή, σαφώς, έχει μια νότα αισιοδοξίας για το μέλλον, αφού αναλύει όλα τα διαθέσιμα στοιχεία. Βέβαια, έχει και τις προϋποθέσεις για να ευοδωθεί αυτή η αισιοδοξία, η βασικότερη από τις οποίες είναι ότι πρέπει να υπάρχει ένα κλίμα πολιτικής σταθερότητας, η κυβέρνηση να συνεχίσει τις ομαλές διαπραγματεύσεις με τους εταίρους και να υλοποιήσει στη Βουλή τη συμφωνία. Αυτό πρέπει να γίνει γιατί σήμερα στην Ευρώπη όλες οι χώρες απολαμβάνουν μία πολύ χαλαρή νομισματική πολιτική και πρέπει και εμείς, προς όφελος του ελληνικού λαού, να μπορέσουμε να εκμεταλλευτούμε αυτές τις χαλαρές συνθήκες νομισματικής πολιτικής που επικρατούν σήμερα στην Ευρώπη».  

Μετά τη συνάντηση ο πρόεδρος της Βουλής ανακοίνωσε στην Ολομέλεια ότι παρέλαβε την Ενδιάμεση Έκθεση της Τραπέζης της Ελλάδος για τη Νομισματική Πολιτική του 2015.

Το πλήρες κείμενο της Ενδιάμεσης Έκθεσης 2015 για τη Νομισματική Πολιτική

Σχόλια