default-image

Ανεκμετάλλευτα τα αποθεματικά του ΟΑΕΔ

Οικονομία
Ανεκμετάλλευτα τα αποθεματικά του ΟΑΕΔ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Χιλιάδες είναι οι άνεργοι που συνωστίζονται καθημερινά έξω από τα γραφεία του ΟΑΕΔ αναζητώντας πρόσβαση στην αγορά εργασίας μέσω των διαφόρων προγραμμάτων που τρέχουν κατά καιρούς. Και αυτό, τη στιγμή που ο Οργανισμός ο οποίος στηρίζεται στις υποχρεωτικές εισφορές των εργαζομένων εμφανίζεται να κρατάει εγκλωβισμένα αποθεματικά ύψους εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, αντί να χρηματοδοτεί περισσότερα προγράμματα για την καταπολέμηση της ανεργίας.   

Την αποκάλυψη έκανε από το βήμα της Βουλής σε εξαιρετικά υψηλούς τόνους, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ηρακλείου Βασίλης Κεγκέρογλου καταγγέλλοντας ταυτόχρονα για ανικανότητα και αδιαφορία όλους τους κυβερνητικούς παράγοντες.

«Θαυμάστε αποτελεσματικότητα κυβέρνησης με κοινωνική ευαισθησία. Ο ΟΑΕΔ με μισό δις πλεόνασμα το 2015,  και για την ακρίβεια 504 εκατομμύρια γιατί οι ανίκανοι δεν μπόρεσαν να υλοποιήσουν τα δέκα έτοιμα προγράμματα που τους αφήσαμε», είπε από το βήμα της Βουλής ο κ. Κεγκέρογλου αποκαλύπτοντας το θέμα. Ενώ επιπλέον, σύμφωνα  με τα στοιχεία που ο ίδιος παρουσίασε, ακόμα δεν έχει αξιοποιηθεί ούτε ένα ευρώ από τα 330 εκατομμύρια που είχαν εξασφαλιστεί για τη στήριξη των απόρων από το Ταμείο Ευρωπαϊκής Συνοχής, με τον κ. Κεγκέρογλου να αναφέρει σχετικά ότι: «Στο ταμείο ευρωπαϊκής βοήθειας για τους απόρους και την αντιμετώπιση της ακραίας φτώχιας, παραμένουν ανέγγιχτα τα 330 εκατομμύρια που πέρυσι τέτοιες μέρες φέραμε μετά από διαπραγμάτευση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή».  

Για να σημειωθεί σε αυτό το σημείο ότι ενώ τα αποθεματικά του ΟΑΕΔ που "αγγίζουν" το μισό δις ευρώ παραμένουν αναξιοποίητα, οι άνεργοι εισπράττουν επίδομα-φιλοδώρημα με τις θέσεις που προκηρύσσονται στα προγράμματα να είναι ελάχιστες μπροστά στα εκρηκτικά ποσοστά της ανεργίας που μαστίζει τη χώρα.

«Οφείλουν να καταλάβουν αυτοί που μας κυβερνάνε ότι δεν πρέπει να παίζουν με τις υπομονές μας διότι το ποτήρι έχει ξεχειλίσει», είπε ο πρόεδρος του ΕΚΗ κ. Στέλιος Βοριάς.

Έλλη Κοκάλη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News