default-image

Ντράγκι: Η ΕΚΤ επεκτείνει την ποσοτική

Οικονομία
Ντράγκι: Η ΕΚΤ επεκτείνει την ποσοτική

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Την επέκταση του εύρους και της διάρκειας του προγράμματος αγοράς ομολόγων αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Τα νέα μέτρα φαίνεται ωστόσο πως απογοήτευσαν τις αγορές που περίμεναν πιο επιθετικές κινήσεις.

Ως εκ τούτου, το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης επεκτείνεται έως το Μάρτιο του 2017  «ή και αργότερα», επιπρόσθετα θα περιλαμβάνει δημοτικά και περιφερειακά ομόλογα.

Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα ξεκίνησε να υλοποιείται το Μάρτιο του 2016 και επρόκειτο να λήξει το Σεπτέμβριο του 2016.

Οι σχετικές ανακοινώσεις, σύμφωνα με το imerisia.gr, του επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι. Έγιναν μετά τη λήξη της συνεδρίασης όπου αποφασίστηκε και η μείωση του επιτοκίου καταθέσεων κατά 10 μονάδες βάσης στο -0,30%.

«Κάνουμε περισσότερα επειδή φέρνει αποτελέσματα και όχι επειδή απέτυχε», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ντράγκι που άφησε ανοιχτό «παράθυρο» και για νέα μέτρα.

Οπως ανέφερε, η ΕΚΤ εξέτασε διεξοδικά τους παράγοντες που επιβραδύνουν τον πληθωρισμό και οι αποφάσεις της αναμένεται να ενισχύσουν το momentum της ανάκαμψης. Τόνισε δε ότι η ΕΚΤ θα παρακολουθεί στενά την πορεία της σταθερότητας των τιμών και είναι πρόθυμη να δράσει περαιτέρω εάν κριθεί απαραίτητο.

Σύμφωνα με τον κ. Ντράγκι, ο φετινός ρυθμός ανάπτυξης που ανάμένει η ΕΚΤ για την ευρωζώνη ανέρχετι στο 1,5%, από 1,4% το Σεπτέμβριο. Για το 2016, η εκτίμηση για την ανάπτυξη παραμένει η ίδια στο 1,7%.

«Βλέπουμε ότι το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης αρχίζει σταδιακά να μεταφράζεται σε βελτιωμένες οικονομικές συνθήκες στην Ευρωζώνη», πρόσθεσε ο επικεφαλής της ΕΚΤ.

Σε επίπεδο πληθωρισμό πάντως, οι εκτιμήσεις παραμένουν αμετάβλητες για το 2015 -στο 0,1%. Για το 2016, ωστόσο, η τράπεζα υποβαθμίζει ελαφρώς τις προβλέψεις της και τον τοποθετεί στο 1%, από 1,1%.

Μεγάλη πτώση στις ευρωπαϊκές αγορές

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κατρακύλησαν, οι τιμές των γερμανικών ομολόγων μειώθηκαν και το ευρώ έκανε ράλι από το χαμηλό επίπεδο 7μήνου, καθώς τα πρόσθετα μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) απογοήτευσαν κάποιους επενδυτές, μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης μετοχών Stoxx Europe 600 καταγράφει απώλειες 2,86%, ενώ η απόδοση των διετών γερμανικών ομολόγων αυξήθηκε κατά 10 μονάδες βάσης, στο πλαίσιο μαζικών πωλήσεων τους. Το ευρώ ενισχύεται έναντι και των 16 άλλων σημαντικών νομισμάτων και καταγράφει άνοδο 2,18% έναντι του αμερικανικού νομίσματος στα 1,0847 δολάρια.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News