Οικονομία

Ψαλίδι 30% στο μέρισμα των δημοσίων υπαλλήλων

Κουτσουρεμένα κατά 30% θα είναι για το 2016 τα μερίσματα δημοσίων υπαλλήλων εξαιτίας της μείωσης της σχετικής δαπάνης κατά 100 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας Έθνος, με «ψαλίδι» της τάξης του 30% κινδυνεύει το μέρισμα των δημοσίων υπαλλήλων, καθώς «κουρεύονται» κατά περίπου 100 εκατομμύρια οι σχετικές δαπάνες του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων (ΜΤΠΥ).

Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Εργασίας έχει ήδη αποστείλει σχετικό έγγραφο στο ΜΤΠΥ επί του προϋπολογισμού του Ταμείου για το 2016, οριοθετώντας «πλαφόν» στις δαπάνες για μέρισμα στα 366 εκατομμύρια ευρώ, όταν φέτος το αντίστοιχο κόστος ξεπέρασε τα 470 εκατομμύρια.

Παρά τις περικοπές προβλέπεται «μαύρη τρύπα» 50 εκατ. ευρώ για το 2016.

Το ταμείο είναι στο κόκκινο καθώς εισπράττει κάθε μήνα 23 εκατ. ευρώ, ενώ οι υποχρεώσεις του σε 280.000 δικαιούχους είναι 39 εκατ. ευρώ το μήνα.

Ταυτόχρονα με μειώσεις στις συντάξεις κινδυνεύουν συνταξιούχοι του πρώην ΤΕΒΕ και του Δημοσίου σε περίπτωση που απορριφθεί η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών.

Οι απώλειες για τους πρώην συνταξιούχους του ΤΕΒΕ θα φτάσουν στο 15%, ενώ στο δημόσιο τα μοντέλα υπολογισμού δείχνουν μείωση 5-6%.

Σχόλια