default-image

Με κατασχέσεις αντιμέτωποι χιλιάδες οφειλέτες

Οικονομία
Με κατασχέσεις αντιμέτωποι χιλιάδες οφειλέτες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ξεπερνούν τις 12.500 τα κατασχετήρια που βρίσκονται αυτή τη στιγμή μόνο στην εφορία Ηρακλείου. Από αυτά μάλιστα κάποια αφορούν και αγρότες, με το σοκ για όλες αυτές τις χιλιάδες οφειλέτες όταν βρεθούν αντιμέτωποι με κατασχέσεις ακόμη και των επιδοτήσεων τους στις τράπεζες να είναι μεγάλο.

Αυτό αποκάλυψε ο προϊστάμενος της εφορίας Ηρακλείου Μανόλης Ρολάκης, ο οποίος διευκρίνισε ότι πρόκειται για τις περιπτώσεις αγροτών που έχουν σταλεί κατασχετήρια. «Είμαστε υποχρεωμένοι να εφαρμόσουμε τους νόμους προς κάθε κατεύθυνση. Συνεπώς όποιος οφείλει, είτε είναι αγρότης είτε όχι, από τη στιγμή που υπάρχουν κατασχετήρια θα κατάσχεται οποιοδήποτε έσοδο έρχεται σε μια τράπεζα, εκτός αν είναι μισθοδοσία. Μόνο από το Νοέμβρη και μετά, τα κατασχετήρια ξεπέρασαν τις 2.000 σε τοπικό επίπεδο», είπε ο κ. Ρολάκης.

«Αν κατασχέσουν λογαριασμούς - κάτι το οποίο απαγορεύει ο ευρωπαϊκός κανονισμός, αλλά τα τελευταία χρόνια βλέπουμε ότι η κυβέρνηση προκειμένου να εισπράξει χρήματα καταργεί τα πάντα - καλό θα είναι αυτή τη φορά με αυτή τη κρίση και με αυτές τις τιμές που έχει φτάσει το ελαιόλαδο να μην ακουμπήσουν την ενιαία ενίσχυση που πιθανότατα να μπει την ερχόμενη βδομάδα, διότι θα υπάρξει μεγάλο πρόβλημα», τόνισε ο πρόεδρος της ΟΑΣΝΗ Γιώργος Τζωρτζάκης.

Την ίδια ώρα πάντως, λύση στο ζήτημα των υπερεισπράξεων φαίνεται να δρομολογεί το υπουργείο Οικονομικών. Μόνο στην εφορία του Ηρακλείου εκκρεμούν 42.500 υποθέσεις υπερεισπράξεων με το ποσό αυτών να αντιστοιχεί στα 4,5 εκατομμύρια ευρώ. Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, στο μικροσκόπιο του υπουργείου Οικονομικών μπαίνουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εφορίες, με ανώτατους υπηρεσιακούς παράγοντες να βρίσκονται στο Ηράκλειο, πραγματοποιώντας κλειστή σύσκεψη με προϊσταμένους εφοριών και τελωνείων της Κρήτης.

Η έλλειψη προσωπικού τόσο στις εφορίες όσο και στα τελωνεία τέθηκε επί τάπητος στην κλειστή συνάντηση, παρουσία της προϊσταμένης της Διεύθυνσης Δημόσιων Εσόδων υπουργείου Οικονομικών κ. Μαρίνας Κολυβοδιάκου, η οποία λίγο μετά τόνισε ότι «θα γίνουν κάποια εργαστήρια μαζί με όλους τους εφοριακούς, τελωνιακούς και λοιπούς, όπου θα καταγραφούν τα αδύνατα και τα δυνατά σημεία των υπηρεσιών μας, όπως και τα προβλήματα ανά υπηρεσία, προκειμένου να τεθούν στο νέο επιχειρησιακό σχέδιο της Γενικής Γραμματείας Δημόσιων Εσόδων για το 2016».

Σύμφωνα με πληροφορίες, αξίζει να σημειωθεί ότι στην εφορία του Ρεθύμνου υπάρχουν μόνο 3 ελεγκτές, ενώ σε ό,τι αφορά το Τελωνείο Ρεθύμνου, το λιγοστό προσωπικό σηκώνει τα χέρια ψηλά στη διενέργεια ελέγχων, όπως για παράδειγμα στο ζήτημα της διακίνησης και παραγωγής τσικουδιάς.

Ρεπορτάζ:

Γεωργία Μακάκη-Μαρία Αντωνογιαννάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News