default-image

Ιεράπετρα: Θετικά μηνύματα για την επόμενη τουριστική σεζόν

Οικονομία
Ιεράπετρα: Θετικά μηνύματα για την επόμενη τουριστική σεζόν

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εξόχως αισιόδοξα είναι τα μηνύματα που έρχονται από τις τουριστικές εκθέσεις, για τον τουρισμό της Κρήτης και ειδικότερα της Ιεράπετρας, αναφορικά με την ερχόμενη τουριστική σεζόν.

Επιφυλακτικοί όμως παραμένουν οι περισσότεροι ξενοδόχοι της περιοχής στην υλοποίηση νέων επενδυτικών σχεδίων, λόγω της ρευστής πολιτικής και οικονομικής κατάστασης, που επικρατεί στη χώρα μας, καθώς θεωρούν ότι δεν έχει επιτευχθεί μια κάποια πολιτική σταθερότητα, λόγω των ασυνήθιστα πολλών πρόσφατων εκλογικών αναμετρήσεων.

Στον αντίποδα τις τελευταίες εβδομάδες παρατηρείται μεγάλη κινητικότητα από Ευρωπαϊκούς τουριστικούς κολοσσούς, οι οποίοι ζητούν να αναλάβουν το μάνατζμεντ γνωστών ξενοδοχειακών μονάδων που βρίσκονται δίπλα στις πανέμορφες παραλίες ανατολικά της πόλης της Ιεράπετρας.

Οι συζητήσεις, σύμφωνα με δικές μας πληροφορίες, βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο, και αναμένεται να υπάρξουν σύντομα εξελίξεις, αν και από την πρώτη στιγμή διαπιστώνεται ότι υπάρχει διάσταση απόψεων, προκειμένου να επιτευχθεί με συνοπτικές διαδικασίες συμφωνία.

Την ίδια ώρα το ξενοδοχείο "Ostria Village", μονάδα ηγέτης στην τουριστική Ιεράπετρα, δοκιμάζει για πρώτη φορά να ανοίξει το κεφάλαιο χειμερινός τουρισμός, δημιουργώντας στις υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις του ένα πραγματικό Χριστουγεννιάτικο χωριό. Με αυτόν τον τρόπο και με πάρα πολλές παροχές, φιλοδοξεί να βάλει τις βάσεις για χειμερινό τουρισμό προσελκύοντας Έλληνες και ξένους επισκέπτες για αξέχαστα Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά, στη Νύμφη του Λιβυκού πελάγους.

Η Ένωση Ξενοδόχων Ιεράπετρας και Νοτιοανατολικής Κρήτης, λαμβάνει μόνο θετικά μηνύματα αυτήν την περίοδο, για της ερχόμενη τουριστική σαιζόν και όλοι οι ξενοδόχοι εμφανίζονται αισιόδοξοι χωρίς να αποκλείουν τίποτα.

«Τα μηνύματα που λαμβάνουμε από τις εκθέσεις και τις προκρατήσεις αυτή την περίοδο στα ξενοδοχεία της Ιεράπετρας, μας κάνουν να ελπίζουμε ότι η ερχόμενη τουριστική σεζόν, θα είναι πάρα πολύ καλή. Διατηρούμε όμως πολλές επιφυλάξεις, όπως και οι ξένοι επισκέπτες μας, οι οποίοι ξέρουν ότι η Ελλάδα είναι ένας ιδιαίτερα ασφαλής προορισμός, δεδομένου ότι η πολιτική ρευστότητα που υπάρχει αν μας οδηγήσει και σε νέες εκλογικές αναμετρήσεις θα δημιουργηθεί αρνητικό κλίμα στην τουριστική αγορά, και θα αλλάξει το τοπίο όπως έγινε πέρυσι. Αν εκλείψουν αυτοί οι φόβοι της πολιτικής αβεβαιότητας και ανασφάλειας, θα πάμε περίφημα», μας λέει ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ιεράπετρας και Νοτιοανατολικής Κρήτης κ. Γιώργος Βαρδάκης.

«Αν όλα πάνε καλά και έχουμε μια εξαιρετική νέα τουριστική περίοδο, αφού οι κακές συγκυρίες των εμπόλεμων ζωνών της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής μας πριμοδοτούν με περισσότερες αφίξεις ξένων, αυτό θα πρέπει να το εκμεταλλευτούμε, να αφήσουμε απόλυτα ικανοποιημένους αυτούς που θα επιλέξουν τον τόπο μας μέσα στο 2016, για να τους κερδίσουμε κάνοντας τους επαναλαμβανόμενους επισκέπτες. Αν τα καταφέρουμε, που εγώ νομίζω ότι μπορούμε αν προσπαθήσουμε λίγο, τα επόμενα χρόνια τηρουμένων των αναλογιών, ο τουρισμός στην  περιοχή μας θα πάει ακόμα καλύτερα και θα τονώσει σημαντικά την τοπική και εθνική οικονομία», καταλήγει ο κ. Γιώργος Βαρδάκης.

Εκτός από τα νέα τουριστικά σχέδια που κάνουν οι μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες ανατολικά της πόλης της Ιεράπετρας, διάφορες σκέψεις για ανακαινίσεις και αναβαθμίσεις των υπηρεσιών που προσφέρουν, γίνονται από μικρομεσαίους ξενοδόχους και ιδιοκτήτες μικρών μονάδων.

Μεγάλο αγκάθι σε όλα αυτά τα σχέδια, αποτελεί η πολιτική και οικονομική ανασφάλεια που υπάρχει, η σφιχτή πολιτική που ακολουθούν πια όλες οι μεγάλες αλλά και οι μικρότερες τράπεζες, στη χορήγηση νέων επιχειρηματικών δανείων, αλλά και η διατήρηση, άγνωστο μέχρι πότε, του ελέγχου στη διακίνηση των κεφαλαίων, που δεν βοηθά τις επενδύσεις του επιχειρηματικού κόσμου.

Στο επίπεδο των σχεδίων για ανάπτυξη νέων επιχειρηματικών πρωτοβουλιών, ακούγονται διάφορες προτάσεις που αφορούν στην αξιοποίηση του θαλάσσιου περιβάλλοντος της Ιεράπετρας και της νήσου Χρυσής, καθώς και για σχέδια που επικεντρώνονται σε περιοχές όπου δεσπόζουν οι φυσικές ομορφιές της Ιεραπετρίτικης ενδοχώρας, με αναφορές στην παράδοση και τον πολιτισμό μας.

Σε πολλές από αυτές τις προσπάθειες, που δεν αποκλείεται να ξεκινήσουν να υλοποιούνται στις αρχές του 2016, σημείο ορόσημο θεωρείται, η περίοδος μετά τα Χριστούγεννα, οπότε λογικά θα έχει ξεκαθαρίσει σε μεγάλο βαθμό, το ομιχλώδες σήμερα πολιτικοικονομικό τοπίο.

Νίκος Πετάσης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News