default-image

"Σκοτώνουν" τις τιμές του ελαιολάδου οι Ισπανοί

Κρήτη
"Σκοτώνουν" τις τιμές του ελαιολάδου οι Ισπανοί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ακόμα και κάτω από τα 3 ευρώ το κιλό έριξαν με τα παιχνίδια τους οι Ισπανοί μεγαλέμποροι τις πρώτες τιμές παραγωγού του κρητικού ελαιολάδου, θέλοντας από την πρώτη στιγμή που θα αρχίσει να "λαδώνει" το κάθε κρητικό ελαιουργείο να κρατήσουν όσο γίνεται χαμηλότερα από πέρυσι τα επίπεδα των τιμών, για να μην επαναληφθεί η περυσινή απογείωσή τους.

Από 2,80 μέχρι και τα 3,10 ευρώ το κιλό, είναι οι πρώτες τιμές παραγωγού που αποκαλύπτει σήμερα η "Ν.Κ.". Το σκηνικό αυτό δείχνει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι οι ίδιοι οι ελαιοπαραγωγοί, για να βάλουν μερικά ευρώ στην τσέπη, "χαντακώνουν" το προϊόν τους, όταν ζητούν να πληρωθούν την κάθε τους μικροποσότητα!

Τα πρώτα λάδια στην Κρήτη είναι σε μεγάλες οξύτητες λόγω της κακής δακοκτονίας, προφανώς σε συνδυασμό και με το ρυγχίτη, τον πυρηνοτρίτη και τις επικρατούσες καιρικές συνθήκες, ενώ οι πρώτες τιμές παραγωγού ουδεμία σχέση έχουν με τις μεγάλες προσδοκίες που υπήρχαν για τη φετινή χρονιά και εξακολουθούν ασφαλώς να υπάρχουν από τους φορείς των αγροτών. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι φέτος οι παραγωγές ελαιολάδου τόσο στην Ιταλία όσο και στην Ισπανία αναμένονται πολύ μειωμένες σε σχέση με πέρυσι.

Επομένως, οι χαμηλές τιμές εκκίνησης είναι το αποτέλεσμα των γνωστών τεχνασμάτων των μεγάλων τυποποιητών της Ισπανίας κυρίως, που επιθυμούν να ξεκινήσουν να αγοράζουν όσο γίνεται χαμηλότερα, ώστε ανεβάζοντας τις τιμές στη διάρκεια της ελαιοκομικής περιόδου - με τις δικές τους προσδοκίες βέβαια να είναι να... τις ρίξουν παρακάτω - να μη φτάσουν στα περυσινά επίπεδα!

Κακό ξεκίνημα

Η "Ν.Κ." επικοινώνησε χθες με διάφορες περιοχές της Κρήτης. Οι περισσότεροι με τους οποίους μιλήσαμε εμφανίζονταν διστακτικοί να μας πουν τιμές και γενικότερα στοιχεία, αφού, όπως ξεκαθαρίζουν, είναι ακόμα νωρίς και θα πρέπει να εξετάσουμε την εικόνα της αγοράς, όχι πριν από τα μέσα της επόμενης εβδομάδας. Μόνο τότε ή ίσως ούτε και τότε θα μπορούμε να έχουμε μία πιο ασφαλή εκτίμηση.

Ωστόσο, ο εκ των ιδιοκτητών της εταιρείας "Αγγελιδάκης Α.Ε.", με έδρα το Ασήμι, στο Μονοφάτσι, ο γεωπόνος Κώστας Αγγελιδάκης, μας είπε ότι λόγω των πιέσεων από την Ισπανία το ξεκίνημα δεν ήταν αυτό που περίμενε και ο ίδιος για την έναρξη της ελαιοκομικής περιόδου. Κι ενώ στις 10 Νοεμβρίου έδωσε 3,10 ευρώ το κιλό στην οξύτητα των τριών γραμμών για το περυσινό λάδι, στους δικούς του παραγωγούς τώρα αναγκάστηκε να δώσει 3 ευρώ το κιλό, αφού οι πιεστικές συνθήκες που δημιούργησαν οι έμποροι με τους οποίους συνεργάζεται στην Ισπανία δεν του έδωσαν μεγαλύτερα περιθώρια. Μάλιστα, λίγες μέρες πριν, η ίδια εταιρεία αγόραζε στα 3,50 ευρώ το λάδι. «Για το φρέσκο λάδι, ενώ ξεκινήσαμε παράδοση Ιταλίας με τα 3,35 ευρώ το κιλό, τώρα έχει κατέβει στα 3,10 με 3,20 η τιμή, παράδοση Ιταλίας. Εμείς σήμερα (σ.σ. χθες) δίνουμε στον παραγωγό 3 ευρώ το κιλό. Άλλοι δίνουν 2,90 και έχω ακούσει και τιμή 2,80 ευρώ το κιλό και φοβούμαι για παραπέρα πτώση. Άποψή μου είναι ότι, λόγω των περυσινών τιμών που έφτασαν και τα 4 ευρώ, μπλόκαραν όλοι οι εμφιαλωτές. Και αυτό ήταν λογικό, καθώς, όταν έπαιρνε ο παραγωγός 4 ευρώ το κιλό, φανταστείτε πόσο έπρεπε να πάει το μπουκάλι για να φτάσει στον καταναλωτή. Και οι εμφιαλωτές δεν μπορούσαν να πουλήσουν. Τώρα φέτος... δεν ξέρω, προσπαθούν να βγάλουν τη "χασούρα" την περυσινή; Και φέρνω παράδειγμα τη δική μας εταιρεία, που στην ουσία σε όσες πωλήσεις κάναμε με αυτές τις τιμές χάσαμε», καταλήγει ο κ. Αγγελιδάκης.

«Ας περιμένουμε»

Η "Ν.Κ." επικοινώνησε όμως χθες και με το στέλεχος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Ηρακλείου και της ΕΑΣ Ηρακλείου Μιχάλη Καμπιτάκη. «Είναι νωρίς ακόμα», όπως μας είπε, ενώ μας μετέφερε κάποιες πληροφορίες από δύο εταιρείες τυποποίησης ελαιολάδου στην Κρήτη με τις οποίες επικοινώνησε και του είπαν: «Δεν έχουμε αγοράσει ακόμα λάδι. Αλλά με βάση τα στοιχεία και τις πληροφορίες μας, αν αγοράζαμε σήμερα, θα δίναμε στον παραγωγό από 3 έως 3,10 ευρώ το κιλό».

Στη συνέχεια, άλλος έμπορος από το Μαλεβίζι του είπε ότι χθες αγόρασε φρέσκο λάδι προς 2,90 ευρώ το κιλό.

Ο Μιχάλης Καμπιτάκης μάς μετέφερε τις πληροφορίες αυτές, αλλά ξεκαθάρισε ότι για τον ίδιο δεν έχει σταματήσει να ισχύει ο στόχος των περυσινών τιμών και για τη φετινή χρονιά και μάλιστα τονίζει και ο ίδιος ότι «εδώ και αρκετό καιρό μιλούσαμε ακόμα και για υψηλότερες τιμές από τις περυσινές»...

Ωστόσο, ο αγροτοσυνδικαλιστής υπενθυμίζει ότι και πέρυσι η χρονιά ξεκίνησε από χαμηλά επίπεδα. «Αρχίσαμε από τα 2,80 ευρώ το κιλό και φτάσαμε και στα 3,95 έως και 4 ευρώ το κιλό. Και αν θυμόσαστε, όταν κάποια στιγμή το λάδι πήγε να πέσει κάτω από τα 3 ευρώ το κιλό, βγήκε η ΕΑΣΗ με τιμή τα 3,10 ευρώ το κιλό και το στήριξε, αφού έτσι εξανάγκασε και τους ιδιώτες να μην το ρίξουν αλλά να συνεχίσουν να αγοράζουν κοντά σε αυτήν την τιμή», καταλήγει ο συνδικαλιστής, θεωρώντας ότι ήταν απλά φήμες οι περυσινές τιμές κάτω από τα επίπεδα αυτά.

Τα κυκλώματα

Τις ίδιες πληροφορίες για το κακό ξεκίνημα στο ελαιόλαδο κατέθεσε στη "Ν.Κ." χθες και ο αγροτοσυνδικαλιστής και μεγαλοπαραγωγός ελαιολάδου από τις Αρχάνες Μύρος Χιλετζάκης, που και ο ίδιος πάντως παραμένει στο στόχο των περυσινών τιμών για το χρονικό διάστημα που θα ακολουθήσει, αφού τώρα είμαστε σε πολύ αρχικό στάδιο της παραγωγικής διαδικασίας. «Δεν ήταν το αναμενόμενο. Περιμέναμε μία πάρα πολύ καλή χρονιά με βάση τις τιμές που είχαν διαμορφωθεί στους θερινούς μήνες. Με βάση τα δεδομένα που μας είχαν ανακοινώσει οι συνάδελφοί μας από την Ιταλία και την Ισπανία, λόγω της μείωσης της παραγωγής. Και όμως το ελαιόλαδο σήμερα κυμαίνεται στα 3 ευρώ. Πάντως, έχει ακουστεί το 2,90 ευρώ το κιλό. Αλλά οι περισσότερες περιοχές ξεκινούν από τις 12 του μήνα να μαζεύουν και σε λίγες μέρες θα έχουμε πιο ξεκάθαρη εικόνα», όπως σημειώνει.

Οι οξύτητες

Το γεγονός ότι τα πρώτα λάδια παράγονται σε μεγάλες οξύτητες επιβεβαιώνει στη "Ν.Κ." και ο πρόεδρος των ελαιουργών του νομού Ηρακλείου Μάκης Αφθονίδης. Ο ίδιος δε θέλει προς το παρόν να κάνει καμία αναφορά στις τιμές, αφού λέει ότι είναι πολύ νωρίς ακόμα. Όμως για τις οξύτητες, αλλά και για προβλήματα ακαρπίας που παρουσιάζει χρονιά παρά χρονιά ο κρητικός ελαιώνας, τονίζει την ανάγκη έρευνας και ανάλογης καθοδήγησης των παραγωγών από το κράτος και τους γεωπόνους.

Αλλά και ο πρόεδρος της ΕΑΣ Ηρακλείου Ανδρέας Στρατάκης έχει πληροφορίες για υψηλές οξύτητες. Ο ίδιος θεωρεί πως δεν οφείλονται μόνο στο δάκο, αλλά και σε άλλες συνθήκες που θα πρέπει να διερευνηθούν.

Καταλήγοντας, ο συνεταιριστής μας λέει ότι η διοίκηση της οργάνωσης θα ανοίξει τα χαρτιά της το αργότερο μέχρι τις 5 Δεκεμβρίου, ανακοινώνοντας τιμές παραγωγού για την έναρξη της αγοράς ελαιολάδου φέτος.

Λόγω... επιδοτήσεων

Οι αγροτοσυνδικαλιστές καταγγέλλουν την κυβέρνηση ότι, κρατώντας τόσο πολύ φέτος απλήρωτους τους ελαιοπαραγωγούς, τους εξαναγκάζει να πουλάνε αμέσως το λάδι που βγάζουν, για να "ρευστοποιήσουν" και να καλύψουν τρέχουσες ανάγκες των νοικοκυριών τους.

Να υπενθυμίσουμε ότι η τελευταία ενημέρωση από πλευράς υπουργείου, εντός της Βουλής και διά στόματος Βαγγέλη Αποστόλου, "τοποθετεί" τις πληρωμές των επιδοτήσεων σε ποσοστό άνω του 70% προς τα τέλη Νοεμβρίου.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News