default-image

Μειώνεται ο χριστουγεννιάτικος προϋπολογισμός των Ευρωπαίων

Οικονομία
Μειώνεται ο χριστουγεννιάτικος προϋπολογισμός των Ευρωπαίων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τη μεγαλύτερη μείωση από όλους, σε ότι αφορά τα χρήματα που θα ξοδέψουν τα νοικοκυριά τα Χριστούγεννα φέτος, θα έχει η Ελλάδα.

Στη δεύτερη θέση της σχετικής λίστας βρίσκεται η Ρωσία με την τριάδα να κλείνει η Πορτογαλία.

Αντίθετα, περισσότερα αναμένεται να ξοδέψουν οι Γάλλοι, οι Βρετανοί, οι Γερμανοί και οι Ισπανοί, ανέφερε η έρευνα. Η συνολική μείωση, ωστόσο, θα σημειώσει επιβράδυνση συγκριτικά με πέρυσι, υποδεικνύοντας κάποια βελτίωση του κλίματος.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την έρευνα της εταιρίας Deloitte που δημοσιοποιήθηκε σήμερα, ο μέσος χριστουγεννιάτικος προϋπολογισμός στην Ευρώπη θα μειωθεί φέτος κατά 0,28% στα περίπου 513 ευρώ ανά οικογένεια.

Η μείωση αυτή είναι μικρότερη σε σχέση με τον περιορισμό των δαπανών κατά 3% που καταγράφηκε πέρυσι, καθώς βελτιώνεται γενικά η αντίληψη των καταναλωτών για την ευρωπαϊκή οικονομία.

Η φετινή υποχώρηση στην Ευρώπη φαίνεται να οφείλεται στην Ελλάδα, όπου οι δαπάνες θα μειωθούν κατά 8,63% στα 402 ευρώ κατά μέσο όρο, τη Ρωσία όπου τα νοικοκυριά θα ξοδέψουν 217 ευρώ, δηλαδή 6,96% λιγότερα σε σχέση με πέρυσι, και την Πορτογαλία όπου οι δαπάνες θα περιοριστούν κατά 5,5% στα 315 ευρώ.

Οι χριστουγεννιάτικες δαπάνες θα μειωθούν επίσης στην Ιταλία - κατά 3,08% - αλλά αναμένεται να αυξηθούν κατά 0,2% στην Ισπανία, σύμφωνα με την Deloitte.

Αντίθετα, τα νοικοκυριά στη Βρετανία θα ξοδέψουν κατά μέσο 884 ευρώ (αύξηση 0,68% συγκριτικά με πέρυσι), στη Δανία 617 ευρώ (αύξηση 5,21%), στη Γαλλία 577 ευρώ (αύξηση 0,23%) και στη Γερμανία 423 ευρώ (αύξηση 0,87%), σύμφωνα με την έρευνα.

Στην έρευνα της Deloitte συμμετείχαν 14.065 άτομα σε 14 χώρες στην Ευρώπη.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News