Οικονομία

Χ.Α.: Περιορίστηκαν στο τέλος οι απώλειες

Υπό έλεγχο, τελικά, τέθηκαν οι απώλειες στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον γενικό δείκτη να περιορίζει στο τέλος την πτώση του, με τη βοήθεια του θετικού γυρίσματος αρκετών δεικτοβαρών μετοχών του FTSE 25.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε μειωμένος κατά 0,64% στις 667,88 μονάδες.  Η ανώτερη τιμή που κατέγραψε η αγορά, ήταν στις 675,22 μονάδες και η χαμηλότερη στις 664,73. Η καθαρή αξία συναλλαγών μειώθηκε κατά 11,23% σε σχέση με τη συνεδρίαση της Τρίτης, διαμορφούμενη στα 33,05 εκ. ευρώ περίπου, ενώ  πραγματοποιήθηκαν συναλλαγές αξίας 4,91 εκ. ευρώ σε προσυμφωνημένες πράξεις.

Ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης παρουσίασε πτώση σε ποσοστό 1,24% ενώ  ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε σε ποσοστό 0,06%.

Η μεταβλητότητα στη σημερινή συνεδρίαση ήταν σε υψηλά επίπεδα, όχι μόνο στον τραπεζικό κλάδο ο οποίος βρέθηκε στο επίκεντρο των συναλλαγών, αλλά και σε αρκετές μετοχές του FTSE 25. Η παράταση έως την προσεχή Δευτέρα που έδωσε το Eurogroup στην ελληνική κυβέρνηση για να κλείσει την ψήφιση των συμφωνηθέντων φαίνεται πως «παρατείνει» και την ανησυχία της αγοράς αναφορικά με τις εξελίξεις στον τραπεζικό κλάδο και στο δημοσιονομικό μέτωπο.

Έτσι, οι καθυστερήσεις για τις τραπεζικές ανακεφαλαιοποιήσεις και τα 2 δισ. ευρώ της δόσης τροφοδοτούν την ανασφάλεια των επενδυτών. Στο πλαίσιο αυτό, στο επίκεντρο βρέθηκε για ακόμη μία ημέρα ο τραπεζικός κλάδος, ο οποίος αν και ξεκίνησε τις συναλλαγές με κέρδη 2,91%, βρέθηκε ενδοσυνεδριακά έως το -9,22%, για να κλείσει τελικά στο -4,86%.

Ενδεικτικό της διαφορετικής αντιμετώπισης των τίτλων στο ταμπλό, άλλωστε, είναι το γεγονός ότι οι απώλειες στου τραπεζικού κλάδου διευρύνθηκαν σε πάνω από 42% την πτώση στις τελευταίες επτά συνεδριάσεις, ενώ οι απώλειες στον γενικό δείκτη το ίδιο χρονικό διάστημα δεν ξεπερνούν το 8%.

Στο μεταξύ σε εξέλιξη βρίσκεται η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, με τα βιβλία προσφορών να έχουν ανοίξει από την Πειραιώς και την Alpha Bank. ΑΛΦΑ-4,76% Το αργότερο έως την Παρασκευή θα ολοκληρωθεί η διαδικασία για την Πειραιώς, ενώ η Εθνική επιδιώκει το κατάλληλο timing και το book building της Eurobank θα ξεκινήσει το πρωί της Πέμπτης.

Στο ταμπλό τώρα, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές της Πειραιώς (+4,65%) και της Eurobank (+4%), οι οποίες ανέκαμψαν από ισχυρές ενδοσυνεδριακές απώλειες, ενώ θετικά κινήθηκαν και οι μετοχές της Folli Follie (+1,78%), της Jumbo (+1,61%), της Viohalco (+0,93%) και του ΟΛΠ ΟΛΠ+0,52% (+0,52%).

Στον αντίποδα, πτώση σημείωσαν οι μετοχές της Εθνικής (-8,16%), της Alpha Bank (-4,76%), του ΟΤΕ ΟΤΕ-2,89% (-2,89%), της Lamda Development ΛΑΜΔΑ-1,65% (-1,65%), της Grivalia Properties (-1,51%), της ΔΕΗ ΔΕΗ-1,42% (-1,42%) και του ΟΠΑΠ ΟΠΑΠ-1,36% (-1,36%).

Τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσε ο κλάδος των Τραπεζών  (-4,86%) ενώ τη μεγαλύτερη άνοδο ο κλάδος των εταιριών Υγείας (+6,46%). Από τις μετοχές που πραγματοποίησαν πράξη, 48 κινήθηκαν ανοδικά, 54 καθοδικά, ενώ η τιμή 10 μετοχών παρέμεινε αμετάβλητη.

Πηγή: naftemporiki.gr

Σχόλια