default-image

Επικοινωνιακά παιχνίδια ενόψει των αγροτικών κινητοποιήσεων

Κρήτη
Επικοινωνιακά παιχνίδια ενόψει των αγροτικών κινητοποιήσεων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επικοινωνιακό παιχνίδι ενόψει της κλιμάκωσης των αγροτικών κινητοποιήσεων παίζει το υπουργείο Οικονομικών, δίνοντας στη δημοσιότητα στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία οι αγρότες εμφανίζονται να δηλώνουν ιδιαιτέρως χαμηλά εισοδήματα. Βέβαια, αν και δε σχολιάζει τα στοιχεία αυτά, στο ενημερωτικό σημείωμα που φέρει την υπογραφή του, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης αναφέρει ότι το μέσο δηλωθέν εισόδημα για το οποίο φορολογείται ο κάθε αγρότης δεν υπερβαίνει τα 2.518,1 ευρώ!

Ουσιαστικά, δηλαδή, δίδοντας στη δημοσιότητα στοιχεία που καταδεικνύουν ότι οι αγρότες δηλώνουν ιδιαιτέρως χαμηλά εισοδήματα, το υπουργείο Οικονομικών προετοιμάζεται επικοινωνιακά ενόψει ενδεχόμενης κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων από τον αγροτικό κόσμο, λόγω των νέων φορολογικών συντελεστών που ετοιμάζονται να ισχύσουν.

Μάλιστα, το εν λόγω σημείωμα, που έχει συνταχτεί από το επιτελείο του Τρύφωνα Αλεξιάδη, συζητήθηκε και σε μίνι Υπουργικό Συμβούλιο στη Βουλή.

Στο ενημερωτικό σημείωμα, τα στοιχεία αναφέρονται άνευ σχολιασμού. Ωστόσο, όπως μπορεί ο οποιοσδήποτε να καταλάβει, οι έχοντες εξαιρετικά χαμηλά εισοδήματα λόγω φυσικών καταστροφών, μικρής παραγωγής κ.λπ. μπαίνουν στη λογική του «μέσου όρου» με όσους κρύβουν τα πραγματικά τους εισοδήματα. Αυτή τη λογική μπορεί να "διαβάσει" κάποιος μέσα από τα στοιχεία αυτά και το σημείωμα του κ. Αλεξιάδη.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, τα στατιστικά παρουσιάζονται με τέτοιο τρόπο ώστε να προκαλέσουν συζητήσεις:

- Από το σύνολο των 532.917 φορολογουμένων με αγροτικό εισόδημα, οι 466.574, δηλαδή ποσοστό 87,55%, δήλωσαν εισόδημα μέχρι 5.000 ευρώ.

- Το συνολικό εισόδημα που δηλώθηκε για να φορολογηθεί με συντελεστή 13% είναι 1.341.938.595,81 ευρώ.

- Το μέσο εισόδημα για το οποίο φορολογείται ο κάθε αγρότης είναι 2.518,10 ευρώ.

- Ο συνολικός φόρος εισοδήματος που αναλογεί για όλα τα αγροτικά εισοδήματα όλου του έτους 2014 ανέρχεται στο ποσό των 186.420.669,65 ευρώ.

- Ο μέσος φόρος εισοδήματος που αναλογεί στον κάθε αγρότη ανέρχεται σε 349,81 ευρώ.

- Τα ακαθάριστα έσοδα που δηλώθηκαν είναι 4.873.441.752,39 ευρώ.

Η ΠΑΣΕΓΕΣ

Στο δικό της σχολιασμό, η ΠΑΣΕΓΕΣ αναφέρει τα εξής: «Ως γνωστόν, από πέρυσι οι αγρότες φορολογούνται με το σύστημα έσοδα μείον έξοδα. Δηλαδή, στον κάθε αγρότη προκύπτει ότι απομένουν 2.518,1 ευρώ μετά την αφαίρεση των επαγγελματικών του δαπανών ως καθαρό κέρδος, με το οποίο πρέπει να καλύψει τις προσωπικές του ανάγκες, καθώς και της οικογένειάς του.

Τι μας λέει λοιπόν το υπουργείο Οικονομικών με τα στοιχεία του; Αν μας λέει ότι τα εισοδήματα είναι όντως χαμηλά, τότε θα πρέπει να δικαιολογήσει γιατί σε έναν μέσο αγρότη που προσπαθεί να επιβιώσει κατά μέσο όρο με 2.500 ευρώ για έναν ολόκληρο χρόνο ετοιμάζεται να του πάρει:

- Επιπλέον 349,81 ευρώ φόρο πέραν των 349,81 ευρώ που ήδη πληρώνει. Και αυτό διότι το μνημόνιο ορίζει ότι ο συντελεστής από 13% που είναι σήμερα θα πρέπει να αυξηθεί στο 26%.

- Τουλάχιστον 300-400 ευρώ επιπλέον λόγω αύξησης των εισφορών υπέρ ΟΓΑ.

- Για τα επόμενα δύο χρόνια επιπλέον φόρο άνω των 170 ευρώ λόγω της αύξησης του συντελεστή υπολογισμού της προκαταβολής φόρου από το 27,5% στο 100% (ήδη έγινε η πρώτη αύξηση και στο τέλος Νοεμβρίου, πάνω από 300.000 αγρότες καλούνται να πληρώσουν αυξήσεις).

Αν πάλι το υπουργείο Οικονομικών θέλει να δείξει με τη στατιστική ότι υποκρύπτεται μεγάλη φοροδιαφυγή πίσω από τους αριθμούς, το ερώτημα στο οποίο θα κληθεί να απαντήσει είναι τι προτίθεται να πράξει για να την περιορίσει».

Ο Νίκος Ηγουμενίδης για τους αγρότες

Στην ομιλία στην Ολομέλεια της Βουλής σχετικά με τον αγροτικό κόσμο και το «σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για ριζοσπαστική μεταρρύθμιση του αγροτικού τομέα». ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ηγουμενίδης είπε μεταξύ άλλων: «Κληρονομήσαμε την τελεσίδικη απόφαση των δανειστών μας να επιστρέψουμε πρόστιμα και καταλογισμούς πάνω από 3 δισεκατομμύρια, σαν αποτέλεσμα της κάκιστης διαχείρισης των κοινοτικών πόρων από τη δεκαετία του '90. Πώς το αντιμετωπίζουμε; Επιδιώκουμε να μετριαστούν σημαντικά τα πρόστιμα και οι καταλογισμοί, να αποπληρωθούν σε βάθος χρόνου και σίγουρα να μην πληρώσουν γι' αυτά οι αγρότες, οι οποίοι σε τελική ανάλυση δεν ευθύνονται γι' αυτήν τη διαχείριση».

Ο βουλευτής Ηρακλείου μετέφερε τις προτάσεις από τις συζητήσεις με τους αγρότες, οι οποίες θα πρέπει να ληφθούν υπόψη. Μεταξύ αυτών, το κόστος μεταφοράς και των πρώτων υλών, αλλά και των παραγόμενων προϊόντων, που είναι δυσανάλογα υπέρογκο στη νησιωτική Ελλάδα και τις απομακρυσμένες περιοχές της πατρίδας μας, αλλά και το θέμα των αλλοδαπών εργατών, οι οποίοι δεν έχουν ΑΜΚΑ, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να εργαστούν νόμιμα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται στην απώλεια εσόδων και για το κράτος συνολικά.

Αναφέρθηκε στο σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για τη ριζοσπαστική μεταρρύθμιση του αγροτικού τομέα, που θα στοχεύει στη διασφάλιση της διατροφικής επάρκειας, στην ανταγωνιστικότητα της αγροτικής παραγωγής, στη συγκράτηση και στην ανανέωση του αγροτικού πληθυσμού, καθώς και στη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής στην ύπαιθρο.

Ο Νίκος Ηγουμενίδης επανέλαβε την πάγια θέση του ΣΥΡΙΖΑ: «Η θέση μας είναι να υπάρξει φορολογική δικαιοσύνη. Αυτός είναι ο βασικός άξονας, τα φορολογικά βάρη να κατανεμηθούν δίκαια και στους αγρότες, σύμφωνα με την πραγματική φοροδοτική τους ικανότητα». Και τόνισε ότι θα εξαντληθούν όλα τα περιθώρια, «ώστε να παραμείνει ζωντανός ο κύριος βραχίονας της παραγωγικής ανασυγκρότησης της πατρίδας μας, η γεωργία και το στήριγμά της, ο αγροτικός κόσμος», και πως η προϋπόθεση για την επιτυχία είναι «ΣΥΡΙΖΑ και αγρότες να δυναμώσουμε την αγωνιστική μας ενότητα».

Χριστόφορος Παπαδάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News