default-image

Αγγελιδάκης: Πώς θα πετύχουμε ποιότητα & ποσότητα στο λάδι

Κρήτη
Αγγελιδάκης: Πώς θα πετύχουμε ποιότητα & ποσότητα στο λάδι

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η μείωση της ελαιοπαραγωγής της Κρήτης φέτος σε σχέση με πέρυσι δε θα ξεπερνάει το 20%, σύμφωνα με εκτιμήσεις του γεωπόνου και εκ των ιδιοκτητών της εταιρείας Αγγελιδάκης Α.Ε. με έδρα το Ασήμι, Κώστα Αγγελιδάκη, που συμφωνεί όμως και αυτός ότι η δακοπροσβολή παραμένει για τους ελαιώνες της Κρήτης μια μεγάλη "κατάρα" που πρέπει κάποτε να τελειώσει.

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι δίπλα στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο Ηρακλείου, όπως ο ίδιος λέει, εμφανίζονται χαμόστρωμα από το δάκο οι ελιές, λες και πρόκειται για μια περιοχή δύσβατη, που δεν μπορούσαν ούτε τα συνεργεία ούτε ο ίδιος ο παραγωγός να διασώσουν το πολύτιμο αυτό προϊόν!

«Εγώ πιστεύω, παρά τα όσα λέγονται, ότι θα βγάλουμε στην Κρήτη και φέτος λάδι, σε ποσοστό που θα φτάνει το 80% τουλάχιστον της περυσινής παραγωγής», λέει στην εφημερίδα μας ο Κώστας Αγγελιδάκης. Και το εξηγεί λέγοντας ότι «για παράδειγμα, πέρυσι δεν είχαν λάδι η περιοχή εδώ Ελιά, Επισκοπή, Καστέλι και γενικά η Πεδιάδα στο νομό Ηρακλείου, ενώ φέτος είναι φουλ. Δε μιλάμε απλά για βεντέμα. Μιλάμε για υπερβεντέμα φέτος στις περιοχές αυτές».

Ο κ. Αγγελιδάκης λέει επίσης ότι εδώ και αρκετά χρόνια ο ελαιόκαρπος ραβδίζεται σωστότερα με την παλμική ελαιοραβδιστική βέργα, σε αντίθεση με παλιότερα που χρησιμοποιούνταν βέργες με περιστροφικά συστήματα για το ρίξιμο της ελιάς.

«Έτσι, επειδή τώρα στην ελιά δεν καταστρέφονται τα φύλλα, αυτή ξαναγεννάει. Δηλαδή ελιές που είχαν πέρυσι καλή καρποφορία, έχουν και φέτος μια πάρα πολύ καλή καρποφορία», αναφέρει στην εφημερίδα μας, κάνοντας γνωστή μέσω της "Νέας Κρήτης" προς τους παραγωγούς την εικόνα που ο ίδιος έχει αποκομίσει από τις επαφές του με διάφορες ελαιοκομικές περιοχές.

Όπως αναφέρει, εξάλλου, η χρονιά αυτή ήταν και είναι ευνοϊκή για τα ελαιόδεντρα και από άποψη καιρικών συνθηκών.

«Θεωρώ ότι θα έχουμε μια πάρα πολύ καλή καρποφορία. Και μπορεί να είναι 10-20% πιο κάτω από πέρυσι, ενώ θα είναι καλές και οι τιμές», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Μάλιστα, ήδη η εταιρεία του (καθώς δραστηριοποιείται και στον τομέα της τυποποίησης και των εξαγωγών τυποποιημένων ελαιολάδων) έχει συγκεντρώσει φρέσκο λάδι σε ποσότητες μέχρι στιγμής που φτάνουν τους 10 τόνους, και είναι βιολογικό.

«Επειδή προς το παρόν απαγορεύεται το ράβδισμα των συμβατικών ελαιοδέντρων, γίνεται ελαιοσυλλογή στο βιολογικό προϊόν. Και η τιμή που δίνουμε ξεκινάει από 3,80 ευρώ το κιλό και φτάνει μέχρι και τα 4 ευρώ το κιλό», λέει ο κ. Αγγελιδάκης, ο οποίος πιστεύει ότι η τιμή παραγωγού στο συμβατικό ελαιόλαδο θα ξεκινήσει από τα 3,20 ευρώ το κιλό, ενώ θα είναι μια πολύ καλή χρονιά από άποψη τιμών και ποιότητας ελαιολάδου.

Στο μεταξύ, η εταιρεία του κ. Αγγελιδάκη αναμένεται να ξεκινήσει από την ερχόμενη Δευτέρα να παραλαμβάνει και το συμβατικό ελαιόλαδο.

Ο γεωπόνος κ. Κώστας Αγγελιδάκης

Δακο...κατάρα

«Εκατό μέτρα από το Βενιζέλειο, δυτικά, βλέπω λιόφυτο που το 80% της παραγωγής του έχει πέσει κάτω. Και επειδή η ξινίδα είναι σύμμαχος του δάκου, στο συγκεκριμένο λιόφυτο δεν υπάρχει η ξινίδα για να σκεπάζει τις πεσμένες ελιές», σύμφωνα με το γεωπόνο Κώστα Αγγελιδάκη.

«Το συγκεκριμένο λιόφυτο ήταν φορτωμένο. Έχω δει ζημιές κι αλλού, αλλά αυτό μου έκανε εντύπωση. Οι παραγωγοί δεν έχουν καταλάβει ακόμα το μέγεθος της ζημιάς. Η ξινίδα κρύβει τις ελιές που έχουν πέσει και δεν τις βλέπουμε. Άρα, είμαστε ήσυχοι ότι... δεν έχουμε ζημιά», τονίζει χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος, μεταφέροντας τις θέσεις της εταιρείας του αλλά και του Συνδέσμου Τυποποιητών, τονίζει ότι η Κρήτη θα πρέπει να στραφεί στις δακοπαγίδες. «Εμείς σε κάποιους ελαιώνες χρησιμοποιήσαμε φέτος παγίδες και είχαμε εκπληκτικά αποτελέσματα. Αλλά επειδή, ειδικά στα νότια, δεν υπάρχει φέτος δάκος, τα αποτελέσματα που έχουμε δεν είναι τόσο αντιπροσωπευτικά σε σχέση με τον υπόλοιπο νομό».

Ο κ. Αγγελιδάκης όμως διαβεβαιώνει τους ελαιοπαραγωγούς ότι, αν συνδυάσουν τις παγίδες με βιολογικά σκευάσματα κατά του δάκου που υπάρχουν, μπορούν να έχουν τέλεια αποτελέσματα, διασώζοντας τον κόπο τους και προστατεύοντας και την ποιότητα του παραγόμενου ελαιολάδου.

«Την ώρα που θα σφίξουμε την ελιά και δε θα μπορούμε να την κόψουμε επειδή θα έχει σκληρύνει το κουκούτσι, τότε είναι έτοιμος ο δάκος να μας κάνει ζημιά. Όταν λοιπόν εφαρμόσουμε την κατάλληλη δακοκτονία, δε θα έχουμε πρόβλημα. Πρέπει όμως να βάλουμε και το λίπασμα του χειμώνα. Η ελιά θέλει κάθε χρόνο λίπασμα, συν το κατάλληλο κλάδεμα», επισημαίνει ο γεωπόνος Κώστας Αγγελιδάκης.

Κάθε χρόνο καρποφορία...

Όταν έχουμε ποιότητα στην παραγωγή ελαιολάδου, δεν έχουμε ποσότητα... Αυτή είναι μια επικρατούσα άποψη, που όμως έρχεται να την ανατρέψει στην πράξη η εταιρεία Αγγελιδάκης Α.Ε. με έδρα στο Ασήμι, όπως εξηγεί στη "Νέα Κρήτη" ο εκ των ιδιοκτητών της εταιρείας και γεωπόνος κ. Κώστας Αγγελιδάκης.

«Εμείς, μέσω του γεωπονικού μας τμήματος, έχουμε πέντε προγράμματα. Το πρώτο πρόγραμμα είναι ότι επιτυγχάνουμε κάθε χρόνο καρποφορία. Δηλαδή, κάθε χρόνο θέλουμε ποιότητα, αλλά θέλουμε και την ποσότητα. Και την πετυχαίνουμε την ποιότητα διότι πάμε στο περίπου 70% της παραγωγής. Με τη μέθοδο που ακολουθούμε γίνονται χοντρότερες οι ελιές, με αποτέλεσμα να έχουμε ποιότητα. Αν ο παραγωγός την ώρα που ολοκληρώσει το ράβδισμα πάει μετά και κλαδέψει βαριά τις ελιές του, του χρόνου δε θα έχει καμιά παραγωγή, άρα θα έχει υπερβλάστηση. Και τον άλλο χρόνο πάλι θα έχει υπερκαρποφορία. Αυτό δεν πρέπει να γίνεται. Αυτό που πρέπει να γίνεται είναι να έχουμε κάθε χρόνο καρποφορία και να έχουμε και την ποιότητα», καταλήγει ο κ. Αγγελιδάκης.

Χριστόφορος Παπαδάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News