default-image

Ζαν Κλοντ Γιούνκερ: "Ξεχάστε το κούρεμα"

Οικονομία
Ζαν Κλοντ Γιούνκερ: "Ξεχάστε το κούρεμα"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Την ώρα που η ελληνική πλευρά ελπίζει τα μέγιστα στο "χαρτί" της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους αξιοποιώντας τις συνεχείς πιέσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, το οποίο εξαρτά τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα από μια λύση που θα το καταστήσει βιώσιμο, έρχεται το ηχηρό «όχι» του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να ανάψει νέες φωτιές.

Ο Ζαν Κλόντ Γιούνκερ μιλώντας στη Φρανκφούρτη με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους στην προεδρία της Επιτροπής ψαλίδισε τις ελληνικές ελπίδες τασσόμενος στο πλευρό του επικεφαλής του Eurogroup Γέρουν Ντάισελμπλουμ και της Γερμανίας, που διαφωνούν κάθετα με κάθε ιδέα περί νέου "κουρέματος", προκρίνοντας σε βάθος χρόνου επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων και ρυθμίσεις για τα επιτόκια.

Ο Γιούνκερ απέκλεισε ονομαστικό "κούρεμα" του ελληνικού χρέους, αναγνωρίζοντας ότι «η Ελλάδα είναι εντέλει στο σωστό δρόμο».

Το Βερολίνο

Η δήλωση αυτή έρχεται παραμονές της συνεδρίασης της ευρωομάδας, τη Δευτέρα, και στον απόηχο των επαφών του Ευρωπαίου επιτρόπου επί των οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί καθώς και του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σούλτς στην Αθήνα. Ουσιαστικά δηλαδή ο Ζακ Κλοντ Γιούνκερ δίνει "πόντους" στη Γερμανία, που από την πρώτη στιγμή είχε ταχθεί κατηγορηματικά κατά ενός νέου κουρέματος του ελληνικού χρέους, ώστε αυτό να καταστεί βιώσιμο. Ο ίδιος αποκάλυψε ότι το Βερολίνο επιθυμούσε τη μη ανάμειξή του στο θέμα των διαπραγματεύσεων για το νέο πρόγραμμα, δηλώνοντας ενόψει του Eurogroup: «Πάντως, σίγουρα εγώ δε θα συμμετάσχω ξανά. Η γερμανική κυβέρνηση ήταν, έτσι κι αλλιώς, της άποψης ότι θα έπρεπε να μην είχα αναμιχθεί. Δεν το έκανα. Για αυτό βρήκαμε μια λύση, στην οποία δε συνεισέφερα μόνο εγώ, αλλά βοήθησαν και πολλοί άλλοι. Δεν πιστεύω ότι θα επιστρέψουμε στην έναρξη της κρίσης».

Η «λύση»

Ειδικά όσον αφορά στο χρέος και απαντώντας σε σχετική ερώτηση αναγνώρισε ότι «πρέπει να ασχοληθούμε» με το θέμα, όμως όχι με τον τρόπο που θα επιθυμούσε διακαώς η Ελλάδα και βεβαίως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο έχει ξεκαθαρίσει σε όλους τους τόνους ότι ουσιαστικά χωρίς κούρεμα δεν μπορεί να είναι βιώσιμο. Η λύση που προκρίνει ο Γιούνκερ είναι «όπως το είχαμε καθορίσει στο Eurogroup του Νοεμβρίου του 2012, δηλαδή ότι μπορούμε να μιλήσουμε για χρόνους αποπληρωμής και επιτόκια. Αλλά ένα ονομαστικό κούρεμα αποκλείεται».

Αποκαλυπτικός όμως ήταν ο πρόεδρος της Κομισιόν και όσον αφορά στην αντίθεσή του για τη συζήτηση που έγινε σχετικά με ένα πιθανό Grexit εξηγώντας ότι «αν το επιτρέπαμε, θα συνέβαινε και σε άλλους - και όχι μόνο σε μικρές χώρες του Νότου».

«Θα έπρεπε να είχαμε σεβαστεί τους Έλληνες περισσότερο» στη δημόσια συζήτηση

Ο Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ εμφανίστηκε με αυτοκριτική διάθεση διαπιστώνοντας με την κρίση στην Ελλάδα ότι η αρχή της αλληλεγγύης δεν είναι τόσο έντονη, όπως δεν είναι πολλές φορές ιδιαίτερα εμφανής η αρχή της δημοσιονομικής σταθερότητας στις χώρες που είναι σε πρόγραμμα. «Και χρειαζόμαστε και τα δύο. Αλληλεγγύη από τη μία πλευρά και προσπάθεια δημοσιονομικής σταθερότητας από την άλλη. Αυτό κάναμε και στην περίπτωση της Ελλάδας. Χάσαμε πολύ χρόνο, διότι κινηθήκαμε με πολύ αργούς ρυθμούς. Επιτρέψαμε να επηρεαστούμε από παράπλευρους θορύβους, όπως π.χ. στο γερμανικό Τύπο. Πολλές φορές δεχτήκαμε την περιγραφή των Ελλήνων ως τεμπέληδων που δεν κάνουν τίποτα, ανθρώπων που δεν ξέρουν προς τα πού πηγαίνουν», είπε χαρακτηριστικά και τόνισε:

«Οι Έλληνες έκαναν μια συλλογική προσπάθεια υπό πολύ δύσκολες συνθήκες. Αυτό δε θα μπορούσαν να το κάνουν χωρίς εμάς, αλλά το να λέμε ότι οι Έλληνες δεν έκαναν προσπάθεια, να λέμε ότι όλοι οι Έλληνες είναι διεφθαρμένοι, ότι όλοι οι Έλληνες δεν είχαν καταλάβει τι διακυβευόταν, δε βοήθησε την κατάσταση. Θα έπρεπε στη δημόσια συζήτηση να είχαμε σεβαστεί τους Έλληνες περισσότερο. Τότε τα πράγματα θα ήταν πολύ ευκολότερα», πρόσθεσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Επιμέλεια: Σταύρος Μουντουφάρης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News