default-image

Μοσκοβισί: "Να μη χαλαρώσουν οι μεταρρυθμίσεις λόγω προσφυγικού"

Οικονομία
Μοσκοβισί: "Να μη χαλαρώσουν οι μεταρρυθμίσεις λόγω προσφυγικού"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι μεταρρυθμίσεις που υλοποιεί η Ελλάδα στο πλαίσιο του νέου μνημονίου με τους δανειστές δεν πρέπει να χαλαρώσουν λόγω της προσφυγικής κρίσης, δήλωσε ο επίτροπος Οικονομικών της Ε.Ε. Πιερ Μοσκοβισί την Τετάρτη.

Ειδικότερα, το Reuters, επισημαίνοντας ότι πάνω από 590.000 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν περάσει από την Ελλάδα από την αρχή του έτους, αναφέρει ότι κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψής του στην Αθήνα ο Μοσκοβισί ρωτήθηκε αν πρέπει να υπάρξει δημοσιονομική χαλάρωση στις χώρες που φέρουν το κύριο βάρος για τη διαχείριση του προσφυγικού.

«Η Κομισιόν έχει μία μόνο πυξίδα, αυτή του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης και οι κανόνες θα πρέπει να εφαρμόζονται» είπε μέσω διερμηνείας.

«Όσον αφορά την Ελλάδα, έχουμε άλλη πυξίδα, την υιοθέτηση του μνημόνιου κατανόησης και του προγράμματος (μεταρρυθμίσεων). Τίποτα δεν πρέπει να μας κάνει να χαλαρώσουμε αυτές τις μεταρρυθμίσεις», πρόσθεσε.

Ωστόσο, εν συνεχεία λείανε λίγο τη δήλωση, κάνοντας παραπομπή στις δηλώσεις Γιούνκερ, σύμφωνα με τις οποίες εντός των κανόνων υπάρχουν προβλέψεις για έκτακτες συνθήκες, ζήτημα το οποίο θα εξεταστεί αφού δούμε πραγματικές δαπάνες και στοιχεία.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δεσμευτεί να προσφέρει στην Ελλάδα οικονομική βοήθεια για τη στέγαση 20.000 περίπου μεταναστών, αναφέρει το διεθνές πρακτορείο. Διάφορες ανθρωπιστικές οργανώσεις, προσθέτει, συνδράμουν επίσης στο έργο των ελληνικών Αρχών. Η Διεθνής Ομοσπονδία του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου έχει υποσχεθεί βοήθεια ύψους 12,7 εκατ. ελβετικών φράγκων τους επόμενους 7 μήνες.

Η Ελλάδα έχει ήδη δαπανήσει 1,5 δισ. ευρώ για τη δημιουργία κέντρων υποδοχής και για προσωπικό που διαχειρίζεται τους μετανάστες, έχει δηλώσει κυβερνητική πηγή στο Reuters, όπως μεταδίδει το in.gr.

Όπως πρόσθεσε η ίδια πηγή, χρειάζονται 100 εκατομμύρια ευρώ περίπου για την ταυτοποίηση και την μετεγκατάσταση των προσφύγων.

Η Ελλάδα καλείται να διαχειριστεί το προσφυγικό, ενώ κάνει αγώνα δρόμου για να ολοκληρώσει το πρώτο πακέτο των προαπαιτουμένων για να εκταμιευτούν τα 2 +1 δισ. ευρώ από την αρχική δόση των 26 δισ. ευρώ του πακέτου διάσωσης.

Η πληρωμή καθυστερεί λόγω της διαφωνίας Αθήνας-πιστωτών για τη διαχείριση των μη εξυπηρετουμένων δανείων που επηρεάζουν χιλιάδες Έλληνες με στεγαστικά δάνεια.

«Συμφωνούμε πως πρέπει να προστατέψουμε τους πιο ευάλωτους. Πρέπει όμως να βρούμε και μια λύση για εκείνους που δηλώνουν χρεοκοπία για να αποφύγουν τις υποχρεώσεις τους», είπε σχετικά ο Μοσκοβισί.

Στην Ακρόπολη ο Ευρωπαίος επίτροπος

Αφού συναντήθηκε την Τρίτη με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, ενώ την Τετάρτη με τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο και αφού ολοκλήρωσε τις συναντήσεις του και έδωσε και συνέντευξη Τύπου στην οποία μίλησε για όλα, ο κ. Μοσκοβισί πήγε να δει από κοντά τον Παρθενώνα!

Συνοδευόμενος από τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη και τον υπουργό Πολιτισμού Αριστείδη Μπαλτά, ο κ. Μοσκοβισί, πιο χαλαρός από ό,τι τον έχουμε συνηθίσει, χωρίς γραβάτα φυσικά (σε αντίθεση με τον κ. Σταθάκη), ανέβηκε στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης. Η όμορφη ημέρα με το δυνατό ήλιο βοήθησε η βόλτα του επιτρόπου της Κομισιόν να γίνει πιο ευχάριστη, ενώ όπως φαίνεται οι δυο υπουργοί που τον συνόδευαν είχαν αναλάβει και χρέη... ξεναγού.

Ο Πιερ Μοσκοβισί απόλαυσε ιδιαίτερα την επίσκεψη αυτή, βγάζοντας selfie αλλά και ποζάροντας στο φακό με την ίδια χαρά και λαχτάρα που το κάνουν τα μικρά παιδάκια!

Ο Μοσκοβισί σπούδασε οικονομικά και Πολιτικές Επιστήμες, στα καλύτερα πανεπιστήμια της Γαλλίας, αλλά έχει και μάστερ στη Φιλοσοφία. Γνωρίζει τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό καλύτερα από πολλούς και είναι ενδεικτικό ότι στο λίγο χρόνο που διέθεσε στη χώρα μας ανέβηκε στον αρχαίο βράχο, γράφει το iefimerida.gr.

Προς συμβιβασμό για τα "κόκκινα δάνεια", πρόβλημα το ασφαλιστικό

«Η διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών θα πρέπει να συνοδευτεί από μέτρα που θα επαναφέρουν την εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία», δήλωσε ο επίτροπος Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τις επαφές του με την ελληνική κυβέρνηση και την ολοκλήρωση της διήμερης επίσκεψής του στην Αθήνα.

Αν και έθεσε ως προϋπόθεση για τα δέκα δισ. ευρώ στις τράπεζες να έχει λυθεί το θέμα των κόκκινων δανείων και να εφαρμοστούν οι αλλαγές στη διοίκηση των τραπεζών, δε συνέδεσε πλέον ρητά το θέμα αυτό με τα δημοσιονομικά μέτρα.

Παράλληλα, εκτίμησε ότι θα βρεθεί ένας καλός συμβιβασμός στο θέμα των "κόκκινων" δανείων, λέγοντας ότι «συμφωνούμε να προστατέψουμε τους πιο ευάλωτους, αλλά ταυτόχρονα πρέπει να βρούμε λύση για εκείνους που πτωχεύουν, για να αποφύγουν τις υποχρεώσεις τους».

«Θα βρούμε το συμβιβασμό ώστε να μη διακινδυνέψουμε τη συνοχή της ελληνικής κοινωνίας, ενώ ταυτόχρονα να γίνει κτήμα μια κουλτούρα πληρωμής» τόνισε ο κ. Μοσκοβισί.

Εντωμεταξύ, για πρώτη φορά σε ανώτατο επίπεδο, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας συνέδεσε ξεκάθαρα το προσφυγικό με το ζήτημα των πλειστηριασμών, μετά τη συνάντηση με τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, στο Μέγαρο Μαξίμου, το μεσημέρι της Τετάρτης.

Ενώ είμαστε αναγκασμένοι να παρέχουμε στέγη, έστω προσωρινή για τους πρόσφυγες, δεν είναι δυνατόν να απαιτείται από εμάς να άρουμε τους περιορισμούς στους πλειστηριασμούς της α' κατοικίας των Ελλήνων, τόνισε κατά τις δηλώσεις του ο κ. Τσίπρας.

Την ίδια στιγμή που οι νησιώτες μας δίνουν από το φαγητό τους στους πρόσφυγες, η κυβέρνηση είναι αναγκασμένη να αυξήσει το ΦΠΑ στα νησιά, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός και συνέχισε: «Οι απαιτήσεις αυτές είναι απαράδεκτες και η ελληνική κυβέρνηση δεν πρόκειται να διεκδικήσει, αντιθέτως θα διεκδικήσουμε να δεχθούμε από τους Ευρωπαίους την ίδια αλληλεγγύη που δείχνουμε».

Μοσκοβισί για τους πλειστηριασμούς: «Λύση που θα προστατεύει τις ευπαθείς ομάδες»

Ο κ. Μοσκοβισί τόνισε ότι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών είναι ένα βασικό βήμα για να προχωρήσει η Ελλάδα μπροστά, ωστόσο πρέπει να υπάρξει περαιτέρω πρόοδος για να ανοίξει και η συζήτηση για το ελληνικό χρέος.

«Πολλή δουλειά μένει να γίνει από τώρα και μέχρι τα τέλη του Δεκεμβρίου» είπε χαρακτηριστικά, ωστόσο εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι θα βρεθεί συμβιβαστική λύση πριν τη Δευτέρα για τις αλλαγές στο νόμο Κατσέλη και τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για μια συμφωνία στο Eurogroup της 9ης Νοεμβρίου.

Τόνισε ότι πρέπει να υπάρξει συμβιβασμός με μία λύση που θα προστατεύει τις ευπαθείς ομάδες, αλλά δε θα χαρίζεται «σε αυτούς που καταφεύγουν στη συστηματική πτώχευση, για να αποφύγουν τις ευθύνες τους».

Ο Ευρωπαίος επίτροπος επανέλαβε πως πρέπει να υπάρξει πρόοδος πριν το Eurogroup της Δευτέρας, ότι εκκρεμεί η υλοποίηση ορισμένων εκ των πρώτων προαπαιτούμενων και ότι θα πρέπει να υπάρξει εντός Νοεμβρίου η νομοθέτηση για το δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων.

Εξέφρασε, δε, την ελπίδα ότι η αξιολόγηση θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2015 και ότι η ανάπτυξη θα επανέλθει στο δεύτερο εξάμηνο του 2016.

Ο κ. Μοσκοβισί υπογράμμισε ότι το ασφαλιστικό αποτελεί βασική μεταρρύθμιση για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Ωστόσο, ερωτηθείς γι' αυτό, καθώς νωρίτερα είχε προηγηθεί και συνάντησή του με τον υπ. Εργασίας Γ. Κατρούγκαλο, ήταν αρκετά φειδωλός.

Όπως είπε, «είμαστε ακόμα σε συνομιλίες» και πρόσθεσε ότι οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να μιλήσουν με τους ειδικούς του αρμόδιου υπουργείου για το ασφαλιστικό, προτού ληφθούν αποφάσεις.

«Ο Νοέμβριος θα είναι μήνας ασφαλιστικού», τόνισε ο κ. Μοσκοβισί, και πρόσθεσε ότι «οι αλλαγές στο ασφαλιστικό δεν είναι ποτέ δημοφιλείς, πρέπει όμως να γίνουν μεταρρυθμίσεις για να γίνει το σύστημα βιώσιμο και να μπορέσει η οικονομία να τραβήξει προς τα μπρος».

Δύο όχι και ένα ναι από Μοσκοβισί σε Κατρούγκαλο

Νωρίτερα ο Ευρωπαίος επίτροπος συναντήθηκε με τον υπουργό Εργασίας Γ. Κατρούγκαλο. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης των δύο ανδρών, ο κ. Κατρούγκαλος έλαβε ένα ναι και δύο όχι από τον Πιερ Μοσκοβισί.

Ο Γάλλος επίτροπος δέχτηκε η Κομισιόν να συνδράμει την προσπάθεια της χώρας για ανάπτυξη, αρνήθηκε όμως χρονική παράταση της επιδιωκόμενης μεταρρύθμισης καθώς και τη δυνατότητα της ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσει σε αύξηση των εισφορών.

Όπως φάνηκε και στη συνέντευξη που έδωσε αμέσως μετά τη συνάντηση με τον Έλληνα υπουργό, ο Π. Μοσκοβισί τάχθηκε υπέρ της υλοποίησης όλων των απαιτούμενων μεταρρυθμίσεων έως το τέλος του μήνα, ενώ αρνήθηκε οποιαδήποτε δράση που θα οδηγούσε σε μείωση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με το υπουργείο, ο επίτροπος Νομισματικών Υποθέσεων λίγο πριν συναντηθεί με τον υπουργό Εργασίας μετέφερε τη δέσμευση της Κομισιόν για να βοηθήσει στην ανάπτυξη της οικονομίας και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Ο κ. Μοσκοβισί ερωτηθείς από τους δημοσιογράφους για το σκοπό της συνάντησης δήλωσε συγκεκριμένα: «Είμαι εδώ για συναντήσεις με τους κορυφαίους υπουργούς της κυβέρνησης. Θα συναντηθώ με τον υπουργό Εργασίας, γιατί στόχος της Ευρώπης είναι η ανάπτυξη και η δημιουργία θέσεων εργασίας». Επίσης, όταν του ζητήθηκε να στείλει ένα μήνυμα στον ελληνικό λαό, είπε: «Η Κομισιόν δεσμεύεται για περισσότερη ανάπτυξη και περισσότερες θέσεις εργασίας στην Ελλάδα».

Μετά το πέρας της συνάντησης, ο υπουργός Εργασίας Γ. Κατρούγκαλος, αναφερόμενος στη συνάντηση με τον επίτροπο, είπε πως «η συνάντηση έγινε σε καλό κλίμα και αφορούσε εργασιακά και ασφαλιστικά θέματα. Βρήκαμε ευήκοα ώτα. Το θέμα των συντάξεων δεν είναι μόνο θέμα δημοσιονομικής προσαρμογής αλλά και κοινωνικής δικαιοσύνης, καθώς οι συνταξιούχοι έχουν υποστεί διαδοχικές μειώσεις. Είμαστε κοντά στο στόχο όσον αφορά στη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού, που θα γίνει μέχρι τέλος Νοεμβρίου».

Σημειώνεται πως ενώ αρχικά πηγές από το υπουργείο Εργασίας άφηναν να εννοηθεί ότι επιδίωξη της ελληνικής κυβέρνησης είναι η χρονική μετάθεση της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης έως το τέλος του χρόνου, στη συνέχεια, με νέα «ανακοίνωση», ξεκαθάριζαν ότι το νομοσχέδιο θα έρθει στη Βουλή έως το τέλος Νοεμβρίου.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News