Οικονομία

ΕλαιοΓευσίες: "Άλυτα τα θέματα με το ελαιόλαδο στην εστίαση"

Η ανάγκη διαφάνειας στους καταλόγους των επιχειρήσεων εστίασης με τη σαφή αναγραφή του είδους των λαδιών που χρησιμοποιούνται ιδίως στα τηγανιτά, αλλά και η σκοπιμότητα της υποχρεωτικής χρήσης επώνυμων συσκευασιών μιας χρήσης για το ελαιόλαδο που προσφέρεται νωπό στα τραπέζια των ταβερνών και άλλων επιχειρήσεων εστίασης, αποτέλεσαν κεντρικά θέματα συζήτησης κατά τη γενική συνέλευση του Δικτύου ΔΕΑΧΕ "ΕλαιοΓευσίες" που έγινε σήμερα Τετάρτη 4-11-15 στα γραφεία του Συνδέσμου Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης (ΣΕΔΗΚ) στα Χανιά.

Τα θέματα αυτά, όπως επισημάνθηκε, ενώ έχουν αναφερθεί πολλές φορές και ενώ έχουν υποβληθεί με σχετικό υπόμνημα από τον Ιούλιο του 2014 προς το υπουργείο Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας, την Περιφέρεια και τις Αντιπεριφέρειες Κρήτης, αλλά και στους βουλευτές του νησιού, δυστυχώς δεν αντιμετωπίστηκαν με ενδιαφέρον και έτσι παραμένουν ακόμη άλυτα.

Κι αυτό ενώ δεν έχουν κανένα κόστος για τον προϋπολογισμό και ενώ από την άλλη πλευρά η επίλυσή τους θα αποβεί πολύ θετική για την τοπική και εθνική οικονομία.

Όπως υπογραμμίστηκε, με το υπόμνημα που υποβλήθηκε, το γεγονός της μη τήρησης της διάταξης αρ. Α2-861/22-8-2013 η οποία στο άρθρο 91, παρ.4. προβλέπει ότι στους καταλόγους πρέπει να αναγράφονται απαραίτητα και «το είδος των χρησιμοποιούμενων ελαίων και η χρήση τους» όπως είναι γνωστό, δεν εφαρμόστηκε ούτε γενικά αλλά ούτε από λίγες έστω επιχειρήσεις.

Έτσι, όμως επισημάνθηκε, με την ανοχή των Αρχών γίνεται «παραπλάνηση των καταναλωτών και αθέμιτος ανταγωνισμός προς τις ταβέρνες του Δικτύου "ΕλαιοΓευσίες" που χρησιμοποιούν αποκλειστικά σε όλα τα φαγητά και τηγανιτά ελαιόλαδο!».

Συζητήθηκε επίσης το ότι η Ελλάδα, τρίτη ελαιοπαραγωγός χώρα του κόσμου, ενώ έχει άμεσα σημαντικά συμφέροντα δεν ακολούθησε τις άλλες ελαιοπαραγωγικές χώρες Πορτογαλία, Ισπανία, Ιταλία και πρόσφατα την Κύπρο, οι οποίες ήδη θεσμοθέτησαν την υποχρεωτική χρήση επώνυμων συσκευασιών μιας χρήσης για το νωπό ελαιόλαδο που προσφέρεται στα τραπέζια των ταβερνών και άλλων επιχειρήσεων εστίασης.

Αυτό επιβάλλεται για μια σειρά από λόγους όπως η προβολή της υγιεινής και γευστικής άξιας του ποιοτικού ελαιολάδου, η ανάπτυξη γαστρονομικού τουρισμού αλλά και η διασφάλιση της υγείας καταναλωτών.

Τα πεπραγμένα του Δικτύου "ΕλαιοΓευσίες"

Κατά τη Γενική Συνέλευση του Δικτύου παρουσιάστηκαν οι δράσεις που έγιναν κατά την περασμένη διετία και παράλληλα αποφασίστηκαν και αρκετές άλλες νέες δράσεις που θα πραγματοποιηθούν προσεχώς.

Οι δράσεις που μέχρι σήμερα πραγματοποιήθηκαν συνοπτικά περιλαμβάνουν:

-Παροχή πιστοποίησης μετά από επιθεώρηση,

-Παραγωγή και μετάδοση ραδιοτηλεοπτικών spots

-Καταχωρίσεις στον τοπικό Τύπο,

-Παραγωγή ενημερωτικών έντυπων στα Αγγλικά

- Εφοδιασμός των πιστοποιημένων μελών με επιτραπέζια διαφημιστικά stands στα Ελληνικά και Αγγλικά που τοποθετούνται στα τραπέζια.

-Εφοδιασμός με ειδικές ετικέτες για την αποκλειστική χρήση ελαιολάδου που τοποθετούνται στους καταλόγους

-Δωρεάν παροχή του βιβλίου Παραδοσιακής Κρητικής Διατροφής του ΣΕΔΗΚ, σε πελάτες που συμπληρώνουν ειδικό ερωτηματολόγιο.

-Ανάρτηση ιδιαίτερης σελίδας των μελών του Δικτύου με φωτογραφίες και στοιχεία της θέσης της επιχείρησης στην ιστοσελίδα του Δικτύου www.olivetastes.eu

Οι μελλοντικές δράσεις του Δικτύου

Οι δράσεις που θα γίνουν στο μέλλον με διάφορα προγράμματα και δαπάνες των μελών του Δικτύου και την υποστήριξη του ΣΕΔΗΚ είναι:

* Επιθεώρηση των καταστημάτων των μελών και παροχή της "Πιστοποίησης 2016".

* Οργάνωση ομαδικών διαφημίσεων σε τοπικά ΜΜΕ (εφημερίδες, ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς) με συμμετοχή στις δαπάνες των μελών του Δικτύου.

* Υποβολή νέου υπομνήματος στα αρμόδια υπουργεία και τις Αρχές για την τήρηση της διάταξης για την αναγραφή του είδους των λαδιών στους καταλόγους και τη νομοθέτηση υποχρεωτικής χρήσης επωνύμων συσκευασιών μιας χρήσης στα τραπέζια.

* Οργάνωση ημερίδας για τη χρήση του ελαιολάδου και σπορελαίων στα τηγανιτά.

* Εκτύπωση αφισών με νέο λογότυπο για χρήση εντός και εκτός του καταστήματος.

* Χρήση μη ξαναγεμιζόμενων φιαλών ελαιολάδου στα τραπέζια ταβερνών.

* Συμμετοχή των μελών του Δικτύου σε προγράμματα εκδηλώσεων για παιδιά που οργανώνει ο ΣΕΔΗΚ η άλλες ομάδες πληθυσμού.

Ανάδειξη νέου Δ.Σ. του Δικτύου "ΕλαιοΓευσίες"

Τέλος, μετά από τις εκλογές που έγιναν κατά τη Γ.Σ. του Δικτύου "ΕλαιοΓευσίες" αναδείχτηκε νέο Δ.Σ. το οποίο συγκροτήθηκε λαμβάνοντας υπόψη ότι ένα τουλάχιστον μέλος του θα προέρχεται από κάθε Π.Ε. της Κρήτης.

Τακτικά μέλη

Πρόεδρος: Μπομπολάκης Νίκος, ταβέρνα "ΜΠΟΜΠΟΛΗΣ", Π. Ρούματα

Αντιπρόεδρος: Χουστουλάκης Όθωνας, ταβέρνα "Όθωνας", Ρέθυμνο

Ταμίας: Κονταξάκης Ευτύχης, εκπρόσωπος ΣΕΔΗΚ

Γραμματέας: Κολυδάκης Μάνος, ταβέρνα "ΓΙΑΝΤΕΣ", Σητεία

Δημοσίων Σχέσεων: Πατεράκης Εμμ., ταβέρνα "ΚΡΗΤΕΣ", Γούβες Ηράκλειο

Αναπληρωματικά μέλη

Νικολακάκης Ματθαίος, ταβέρνα "ΤΖΙΤΖΙΚΑΣ", Αρμένιο Χανίων

Χαλακατεβάκης Νεκτάριος, ταβέρνα "ΕΥΓΩΝΙΑ", Χανιά

Βάρδα Αργυρώ, ταβέρνα "ΕΛΙΑ και ΔΥΟΣΜΟΣ", Σκαλάνι Ηρακλείου

Φραγκιαδάκης Γεώργιος, ταβέρνα "ΚΟΓΧΥΛΙΑ", Μόχλος Σητεία.

Σχόλια