default-image

Έξι ιστορίες αγροτών του μόχθου

Κρήτη
Έξι ιστορίες αγροτών του μόχθου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η "ΚΡΗΤΗ ΤV" συνάντησε 6 διαφορετικούς ανθρώπους με ένα κοινό παρανομαστή: τους κόπους, τις θυσίες, την κούραση και τους αγώνες για ένα καλύτερο αύριο. Πρόκειται για αγρότες, που μοιράζονται στο φακό τις αναμνήσεις τους, τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν, αλλά και το Γολγοθά που ανεβαίνουν καθημερινά προκειμένου να αντεπεξέλθουν στα απαραίτητα. Δε δέχονται τα σκληρά μέτρα του μνημονίου μετά από όλα αυτά τα χρόνια δουλειάς και ζητούν να δοθούν κίνητρα στους νέους ανθρώπους να ασχοληθούν με τον πρωτογενή τομέα.

http://vod.cretetv.gr/html5/html5lib/v1.6.12.27i/mwEmbedFrame.php/cache_st/11111/wid/_105/uiconf_id/11170240/entry_id/0_m2mpdhsh/

Με δάκρυα στα μάτια, βλέπει τους κόπους μιας ολόκληρης ζωής να χάνονται. Το πρόσωπό του προδίδει ότι έχει κουραστεί και έχει δουλέψει σκληρά. Η ζωή του μέσα στα αμπέλια και τα χωράφια, από μικρό παιδί, από 12 χρονών. Ο κύριος Μιχάλης από την Επισκοπή Ηρακλείου, 80 χρονών σήμερα, δεν μπορεί να αντεπεξέλθει στις καθημερινές ανάγκες με την πενιχρή σύνταξη που λαμβάνει. Ζητά το αυτονόητο: Αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης.

Ο Σταύρος από τη Νεάπολη πριν από 10 χρόνια αποφάσισε ότι θέλει να γίνει κτηνοτρόφος, θυσιάζοντας πολλά πράγματα, όπως μαρτυρά ο ίδιος στο φακό της "KΡΗΤΗ ΤV". Σήμερα στα 30 του βλέπει ότι οι κόποι του δεν έχουν αντίκρισμα. Έχει 6 παιδιά και όλη μέρα βρίσκεται στα βουνά για να μπορέσει να δώσει στην οικογένειά του τα απαραίτητα.

Ο κύριος Στέλιος από την Αγία Βαρβάρα, στα 54 του σήμερα, περιγράφει στην "ΚΡΗΤΗ TV", τον καθημερινό Γολγοθά που ανεβαίνει και ενώ τα έξοδα να αυξάνονται καθημερινά.

Φανερά συγκινημένος, ο κύριος Γιώργος από τις Βούτες μοιράζεται με την "KΡΗΤΗ TV" τις αναμνήσεις του. 69 χρονών σήμερα και είναι εξοργισμένος με όσους έφεραν τον αγροτικό κόσμο σε αυτή την κατάσταση, όπως εξηγεί ο ίδιος.

Γεννημένος στα αμπέλια και στα χωράφια, o κύριος Λευτέρης από το Αρκαλοχώρι. Δώδεκα χρονών ήταν όταν ξεκίνησε και σήμερα, στα 72 του χρόνια, βλέπει ότι οι κόποι του πάνε χαμένοι.

Κτηνοτρόφος μια ζωή. Από τα 13 του. Γεννημένος στα βουνά. Κούραση και σκληρή δουλειά. Αυτά θυμάται, ο κύριος Μάρκος από την Ασή Γωνιά.

Έξι διαφορετικοί άνθρωποι. Κοινός παρανομαστής: Οι κόποι, οι θυσίες, η κούραση και ο αγώνας για ένα καλύτερο αύριο…

Φωτεινή Μαυροματάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News