Οικονομία

ΥΠΟΙΚ: "Οι ιδιώτες μέτοχοι τον πρώτο λόγο στην ανακεφαλαιοποίηση"

Μετά την αναστάτωση που προκλήθηκε με την κατάρρευση των τραπεζικών μετοχών στο Χρηματιστήριο, το υπουργείο Οικονομικών επιχείρησε να διαβεβαιώσει ότι οι ιδιώτες μέτοχοι θα έχουν τον κύριο λόγο στην ανακεφαλαιοποίηση, η οποία πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι την 1η Ιανουαρίου - Με ΠΥΣ, την Κυριακή, οι λεπτομέρειες της ανακεφαλαιοποίησης - Αντιδράσεις της αντιπολίτευσης για το κατεπείγον.

Το ΥΠΟΙΚ έτσι, έσπευσε να ενημερώσει με non paper σχετικά με όσα περιλαμβάνει το νέο νομοσχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, το οποίο εγκρίθηκε επί της αρχής και επί των άρθρων από την Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, παρέχοντας εγγυήσεις στους καταθέτες και διαβεβαιώσεις στους μετόχους.

Συγκεκριμένα, υπογραμμίζει τα εξής:

1. Το νομοσχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα έχει ψηφιστεί μέχρι το Σάββατο το βράδυ. Όσο για τις δράσεις που προβλέπει θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί πριν την 1η Ιανουαρίου του 2016 προκειμένου να μην υπάρξει bail in στις καταθέσεις. Η προστασία των καταθέσεων κάτω από 100.000 ευρώ είναι απολύτως εγγυημένη και προβλέπεται από την κοινοτική οδηγία BRRD [Bank Recovery and Resolution Directive] η οποία έχει ήδη τεθεί σε ισχύ σε όλα τα κράτη μέλη από την 1η Ιανουαρίου 2015 και στη χώρα μας θα αρχίσει να εφαρμόζεται από την 1η Ιανουαρίου του 2016.

2. Το Σάββατο θα ανακοινωθούν και τα αποτελέσματα των stress test των τεσσάρων συστημικών τραπεζών. Οι χρηματοπιστωτικές, δηλαδή, ανάγκες κάθε τράπεζας για τις οποίες υπάρχουν δύο σενάρια: το βασικό [base line] και το δυσμενές. Σύμφωνα με πληροφορίες οι κεφαλαιακές ανάγκες των συστημικών τραπεζών, στο βασικό σενάριο [base line] είναι σε τέτοιο ύψος που μπορούν να καλυφτούν από ιδιωτικά κεφάλαια. Αν δεν μπορέσουν οι ιδιώτες να καλύψουν το ποσό η [όποια] τράπεζα θα μπει σε διαδικασία εξυγίανσης (resolution) -σύμφωνα με όλα τα δεδομένα υπάρχουν οι προϋποθέσεις για την κάλυψη των κεφαλαιακών αναγκών και την επιτυχία της νέας ανακεφαλαιοποίησης.

3. Η διάθεση 25 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών προβλέπεται στη νέα δανειακή σύμβαση μεταξύ της κυβέρνησης και των Ευρωπαίων εταίρων. Το κομμάτι του κεφαλαίου αυτού που θα χρειαστεί για να καλυφθεί το δυσμενές σενάριο κάθε τράπεζας, θα μετατραπεί σε κοινές μετοχές με πλήρη δικαιώματα ψήφου. Να σημειωθεί ότι στην προηγούμενη ανακεφαλαιοποίηση οι μετοχές που απέκτησε το δημόσιο μέσω της ίδιας διαδικασίας είχαν περιορισμένα δικαιώματα ψήφου.

4. Ένα ακόμα χρηματοπιστωτικό "εργαλείο" που προβλέπει το νομοσχέδιο είναι τα ομόλογα τύπου Coco's [Contingent Convertible Bonds]. Πρόκειται για "υπό αίρεση" μετατρέψιμα ομόλογα με υψηλή απόδοση [8% έως 10%] που μπορούν να μετατραπούν σε κοινές μετοχές με δικαίωμα ψήφου. Τα Coco's παρέχουν χρηματοοικονομική στήριξη και μειώνουν το κόστος για τους φορολογούμενους πολίτες, ενώ ταυτόχρονα παρέχουν την δυνατότητα δημιουργίας εσόδων.

5. Οι προνομιούχες μετοχές που έχει στην κατοχή του το ελληνικό Δημόσιο είναι ήδη τραπεζικό κεφάλαιο και μπορούν να μετατραπούν σε κοινές μετοχές με δικαίωμα ψήφου.

6. Ο στόχος της κυβέρνησης με την ανακεφαλαιοποίηση είναι διπλός. Και να προσελκύσει ξένες επενδύσεις, με τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, αλλά και το κράτος να έχει σοβαρή συμμετοχή στις τράπεζες προκειμένου, σε ενδεχόμενη ανάπτυξη, να αυξηθούν και τα κέρδη του. Το ποσοστό, βέβαια, συμμετοχής του Δημοσίου δεν [πρέπει να] είναι απεριόριστο καθώς και έλεγχος στις τράπεζες χρειάζεται αλλά όχι σε ποσοστό που θα αποτρέπει τους ιδιώτες στο να επενδύσουν κεφάλαιο.

7. Δημιουργείται πλαίσιο που ενισχύει τη διαφάνεια και τη δημόσια λογοδοσία τόσο των τραπεζών όσο και του ΤΧΣ. Να σημειωθεί ότι οι θεσμοί θέλουν ένα ισχυρό ΤΧΣ για να ελέγχει τους τραπεζίτες [πώς χορηγούν δάνεια, με ποια κριτήρια, κ.λπ.] με καταγεγραμμένη την διαφωνία της ελληνικής πλευράς ως προς ύψος της αμοιβής των στελεχών του ΤΧΣ και την ασυλία τους -βασικό επιχείρημα του κουαρτέτου είναι ότι το άσυλο προστατεύει τα μέλη του ΤΧΣ από ομαδικές μηνύσεις.

8. Θεσπίζεται, για πρώτη φορά, διαδικασία περιοδικής αξιολόγησης των διοικήσεων και των ανώτερων στελεχών των τραπεζών, από διεθνή επιτροπή, στη βάση συγκεκριμένων και αντικειμενικών κριτηρίων.

9. Οι προηγούμενες ανακεφαλαιοποιήσεις δεν αντιμετώπιζαν καθόλου το ζήτημα των "κόκκινων δανείων". Μέσα στις επόμενες ημέρες θα υπάρξει λύση τόσο για το νόμο Κατσέλη και για τα "κόκκινα δάνεια" προκειμένου αυτή να είναι η τελευταία ανακεφαλαιοποίηση.

10. Τέλος, στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα συμμετάσχει και η τράπεζα EBRD [European Bank for Reconstruction and Development].

Υπενθυμίζεται ότι η κατάθεση του σχεδίου νόμου για την ανακεφαλαιοποίηση έσπειρε την αμφιβολία στους ξένους επενδυτές, ενώ παρέσυρε σε ελεύθερη πτώση τις τραπεζικές μετοχές στο ΧΑ.

Συγκεκριμένα, οι τραπεζικές μετοχές αντέδρασαν με πτώση που έφτασε ενδοσυνεδριακά μέχρι και το -15%, παρασύροντας το Γενικό Δείκτη κάτω από τις 700 μονάδες.

Η Εθνική υποχώρησε κατά 7,12% στα 0,678 ευρώ με όγκο 15,7 εκατ. τεμαχίων, η Alpha Bank έχασε 11,54% στα 0,115 ευρώ με όγκο 43,7 εκατ. τεμάχια, η Πειραιώς έκλεισε με απώλειες 1,06% στα 0,093 ευρώ και όγκο 28,2 εκατ. τεμάχια και η Eurobank με πτώση 3,13% στα 0,031 ευρώ, διακινώντας 113,7 εκατ. τεμάχια.

Με ΠΥΣ οι λεπτομέρειες της ανακεφαλαιοποίησης

Στο μεταξύ, την Κυριακή - μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών - θα εκδοθεί Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου, στην οποία θα περιλαμβάνονται οι λεπτομέρειες της ανακεφαλαιοποίησης, δηλαδή ποιο θα είναι το ποσοστό των μετοχών του ΤΧΣ στις τράπεζες, καθώς επίσης και ποιο θα είναι το ποσοστό των μετατρέψιμων ομολόγων τύπου coco's.

Όπως εξήγησε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος στην Επιτροπή, η οποία επεξεργάζεται το νομοσχέδιο, η διαδικασία αυτή κρίθηκε απαραίτητη προκειμένου τη Δευτέρα, που θα ανοίξουν οι αγορές, η όλη διαδικασία να στεφθεί με επιτυχία και να αποφευχθούν τα κερδοσκοπικά παιχνίδια.

«Τη Δευτέρα, που θα ανοίξουν οι αγορές, θα έχει ψηφιστεί το σχέδιο νόμου, θα έχει εκδοθεί και η Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου, οπότε θα μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι ότι η διαδικασία θα πάει πολύ καλά», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Παράλληλα, όπως αναφέρει το newsbomb.gr, ενημέρωσε ότι το Σάββατο το SSM (Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός της ΕΚΤ) θα ανακοινώσει τους τελικούς αριθμούς, καθώς και τα δύο σενάρια για την ανακεφαλαιοποίηση.

Ειδικότερα, με την Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου θα ρυθμίζονται θέματα, που θα αφορούν στην ποσοστιαία σύνθεση του χαρτοφυλακίου των Τραπεζών μεταξύ κοινών μετοχών, ομολόγων τύπου coco's και προνομιούχων μετοχών.

Ο στόχος της κυβέρνησης είναι διπλός κατά τη διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης: πρώτον, να προσελκύσει ξένες επενδύσεις και δεύτερον να διατηρήσει «σοβαρή συμμετοχή» στις τράπεζες προκειμένου, σε ενδεχόμενη ανάπτυξη, να αυξηθούν τα κέρδη του. Ο υπουργός διευκρίνισε ότι το ποσοστό συμμετοχής του Δημοσίου δε θα είναι απεριόριστο, ο έλεγχος όμως στις τράπεζες χρειάζεται, αλλά όχι σε ποσοστό που θα αποτρέπει τους ιδιώτες να επενδύσουν στο κεφάλαιο.

Ο κ. Τσακαλώτος περιέγραψε και τους λόγους για τους οποίους το νομοσχέδιο δεν ήταν δυνατόν να κατατεθεί νωρίτερα, φέροντας ως παράδειγμα ότι μέχρι την Τρίτη-Τετάρτη δεν ήταν γνωστό καν αν τα ομόλογα τύπου coco's θα ήταν μέρος των κεφαλαιακών εργαλείων που θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε.

Ακόμα και σήμερα, είπε ο υπουργός, «είναι δύσκολο να προβλεφθούν τα πάντα» γι' αυτό εξήγησε ότι στην Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου θα καθοριστούν και οι λεπτομέρειες για το πόσο θα είναι coco's, πόσες θα είναι κοινές μετοχές από το ΤΧΣ, τι ακριβώς και πώς θα γίνει η μετατροπή των προνομιούχων μετοχών, σε τι θα μετατραπούν και σε ποια τιμή.

Σχόλια