default-image

Γερμανικό ΥΠΟΙΚ: "Καμία χαλάρωση λόγω του προσφυγικού"

Οικονομία
Γερμανικό ΥΠΟΙΚ: "Καμία χαλάρωση λόγω του προσφυγικού"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έχει δηλώσει επανειλημμένως ότι δε θεωρούμε απαραίτητο να αλλάξουμε το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, διευκρινίζοντας ότι, στην περίπτωση της Ελλάδας, η συμφωνία του Ιουλίου περιλαμβάνει, ήδη, «πολλή ευελιξία» και ότι «δεν υπάρχει λόγος να παρεκκλίνουμε εξαιτίας της προσφυγικής κρίσης».

Το Σύμφωνο «περιέχει, ήδη, σήμερα δυνατότητες να προσεγγίσουμε τα πράγματα κατά περίπτωση με μεγαλύτερη ευελιξία», δήλωσε συγκεκριμένα ο Μάρτιν Γιέγκερ.

«Υπάρχει για κάθε κράτος-μέλος της Ευρωζώνης μία διαδικασία προϋπολογισμού, όπου η κάθε χώρα συζητά πολύ στενά με την Επιτροπή τα θέματά της και την κατάστασή της», εξήγησε, για να συμπληρώσει: «Σε αυτές τις συζητήσεις παίζουν ρόλο και περισσότερα στοιχεία. Και βεβαίως μπορούν κατά περίπτωση να ληφθούν υπόψη και επιβαρύνσεις λόγω της προσφυγικής κρίσης. Το παράδειγμα που έχει συζητηθεί είναι η Αυστρία, αλλά δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην ισχύει αυτό και για άλλους».

Σε ερώτηση εάν η Αθήνα μπορεί να αναμένει ευελιξία στην εφαρμογή του προγράμματος, ο αντιπρόσωπος του γερμανικού ΥΠΟΙΚ απάντησε: «Η ελληνική κυβέρνηση έκανε τον Ιούλιο μία σαφή συμφωνία με τους εταίρους της. Αυτή η συμφωνία περιλαμβάνει, ήδη, πολλή ευελιξία. Ήμασταν πολύ γενναιόδωροι με την Ελλάδα. Και δεν υπάρχει τώρα απολύτως κανένας λόγος να παρεκκλίνουμε από αυτό».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «το καλοκαίρι συζητήσαμε για το εάν θα έπρεπε οι Έλληνες να κάνουν ακόμη περισσότερα. Τότε είπαμε, "όχι, αφήνουμε τώρα έτσι το μνημόνιο και δε θα ζητηθεί από την Ελλάδα τίποτα πέρα από αυτό". Αυτό σημαίνει, όμως, και από την άλλη πλευρά ότι οι Έλληνες, αυτονοήτως, πρέπει τώρα να εκπληρώσουν το μνημόνιο. Δεν μπορούμε εδώ να κάνουμε εκπτώσεις».

Σε ό,τι αφορά την εξέλιξη του ελληνικού προγράμματος, ο κ. Γέγκερ επισήμανε ότι η τρόικα, αυτήν τη στιγμή, «εξετάζει κατά πόσο η ελληνική πλευρά έχει εκπληρώσει τους όρους που είναι απαραίτητοι, προκειμένου να προχωρήσουμε με την εκταμίευση των επόμενων δύο δισεκατομμυρίων ευρώ» και ανέφερε ότι υπάρχουν ακόμη «σημαντικά κενά», τα οποία «πρέπει να κλείσουν και πάνω σε αυτήν τη βάση θα μπορέσουμε τότε να συνεχίσουμε».

«Στις 9 Νοεμβρίου θα συναντηθεί το Eurogroup στις Βρυξέλλες και εκεί θα συζητήσουμε πάλι για την Ελλάδα και θα αξιολογήσουμε από κοινού εάν έχει υπάρξει αρκετή πρόοδος», κατέληξε.

Γερμανικό ΥΠ.ΕΞ.: «Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να στηριχθεί ενεργά»

Για «πολύ καλές συνομιλίες» με την Αθήνα έκανε λόγο η εκπρόσωπος του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών, Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ.

Η Σαουάν Σέμπλι τόνισε ότι η Ελλάδα δέχεται ιδιαίτερη επιβάρυνση από την προσφυγική κρίση και για αυτό θα πρέπει να στηριχθεί ενεργά.

Σε ό,τι αφορά την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, ο ΥΠ.ΕΞ. της Γερμανίας, σύμφωνα με την ίδια, υπογράμμισε ότι είναι από μόνη της δύσκολη και ότι η Ελλάδα νιώθει την προσφυγική κρίση ως ιδιαίτερη επιβάρυνση.

Η συνεργάτιδα του επικεφαλής της διπλωματίας της χώρας διευκρίνισε, ωστόσο, ότι από την πλευρά του Βερολίνου δε δόθηκε κάποια υπόσχεση πέρα από τα 17 σημεία που συμφωνήθηκαν στις Βρυξέλλες.

«Είναι σαφές ότι η Ευρώπη προσπαθεί και ότι θα συνεχίσει να στηρίζει», σημείωσε, όπως μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, για να προσθέσει: «Εάν θέλουμε να λύσουμε την προσφυγική κρίση, πρέπει να κάνουμε μία συμφωνία με την Τουρκία και να στηρίξουμε ενεργά την ελληνική κυβέρνηση».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News