Οικονομία

ΣΕΚΤ: "Εργαλείο πάταξης της φοροδιαφυγής οι ταμειακές μηχανές"

Με αφορμή ανακοινώσεις του υπουργείου Οικονομικών, αναφορικά με τον εντοπισμό «αδήλωτων-μαϊμού ταμειακών μηχανών σε επιχειρήσεις εστίασης» και τον «έλεγχο εταιρειών πώλησης λογισμικού και επιχειρήσεων εστίασης και διασκέδασης στην Αττική και την Κρήτη» αλλά και σχετικά δημοσιεύματα που είδαν το φως της δημοσιότητας στα ΜΜΕ το τελευταίο διάστημα για «πειραγμένες ταμειακές μηχανές», «παράνομο λογισμικό και παραποίηση φορολογικών μηχανισμών», ο Σύνδεσμος Εισαγωγέων & Κατασκευαστών Ταμειακών Συστημάτων (Σ.Ε.Κ.Τ.), εξέδωσε ανακοίνωση παρέχοντας διευκρινίσεις «προς άρση παρανοήσεων και εσφαλμένων εντυπώσεων», όπως αναφέρει.

Σε ό,τι αφορά τις «αδήλωτες-μαϊμού» ταμειακές μηχανές, όπως αναφέρει ο Σύνδεσμος, «εδώ και πολλά έτη ισχύει με νόμο: α) η υποχρέωση των εισαγωγέων/κατασκευαστών ταμειακών μηχανών και φορολογικών μηχανισμών να δηλώνουν στο υπουργείο όλους τους αριθμούς μητρώου ταμειακών μηχανών και μηχανισμών που εισάγουν/κατασκευάζουν, ώστε να ενημερώνεται το TAXIS, β) η υποχρέωση των καταστημάτων πώλησης να δηλώνουν στο TAXIS κάθε αγοραστή ταμειακής μηχανής ή μηχανισμού και γ) η υποχρέωση των αγοραστών φορολογικών ταμειακών μηχανών και φορολογικών μηχανισμών να δηλώνουν στο TAXIS τον αριθμό μητρώου της ταμειακής μηχανής ή μηχανισμού που αγόρασαν.

Εδώ και πολλά έτη "με το πάτημα ενός κουμπιού" μπορεί να τυπωθούν "λίστες" με τις ταμειακές μηχανές και φορολογικούς μηχανισμούς, που δεν έχουν δηλωθεί στο TAXIS.

Συμπέρασμα: Το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο, με τις υποχρεώσεις που προβλέπει και τα αυστηρά πρόστιμα-συνέπειες που επιβάλλει στους εισαγωγείς/κατασκευαστές (άρση της άδειας εισαγωγής/κατασκευής) και η τεχνολογική εξέλιξη, κάνουν πολύ εύκολο και άμεσο τον εντοπισμό κάθε "κακόβουλου επιχειρηματία", που θέλει να εξαπατήσει το κράτος και να κάνει χρήση "αδήλωτης-μαϊμού" ταμειακής μηχανής».

Σε ό,τι αφορά το παράνομο λογισμικό και τα "πειραγμένα σύνολα Ζ", ο Σ.Ε.Κ.Τ. αναφέρει τα εξής: «Τα καταστήματα εκδίδουν τις αποδείξεις λιανικής, είτε α) από "απλές" ταμειακές μηχανές, αυτές που βλέπουμε όλοι στα ταμεία των καταστημάτων, είτε β) από ταμειακές μηχανές ή φορολογικούς μηχανισμούς, που είναι συνδεδεμένες με Η/Υ και "δέχονται" τα ποσά των αποδείξεων που εκδίδουν από κατάλληλα λογισμικά που είναι εγκατεστημένα στους Η/Υ.

Τόσο η τελευταία ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, όσο και όλες όσες σχετικές έχουν υπάρξει τα τελευταία χρόνια αναφέρονται σε περιπτώσεις "επιχειρήσεων εστίασης και διασκέδασης" που εξέδιδαν τις αποδείξεις προς τους πελάτες, με τη χρήση κατάλληλου λογισμικού που είχαν εγκαταστήσει στους Η/Υ.

Σε καμιά περίπτωση, δεν έχει αναφερθεί ταμειακή μηχανή ή φορολογικός μηχανισμός που να έχει "παράνομο λογισμικό" ή "πειραγμένα σύνολα Ζ".

Σε όλες τις περιπτώσεις, α) τα παράνομα λογισμικά ήταν εγκατεστημένα στους Η/Υ και "βοηθούσαν" να εκδίδονται αποδείξεις από κοινούς εκτυπωτές, που "έμοιαζαν" με νόμιμες και β) τα πειραγμένα σύνολα Ζ ήταν reports των παράνομων λογισμικών που ήταν εγκατεστημένα στους Η/Υ.

Η μέθοδος εύκολη για τους χρήστες, προσοδοφόρα για τους εμπλεκόμενους, την έκανε περιζήτητη στην αγορά, τα τελευταία χρόνια. Την προωθούν "φωναχτά" επιχειρήσεις πώλησης Λογισμικού Εστίασης, τη βρίσκουν εύκολα οι "ενδιαφερόμενοι" πελάτες, τη γνωρίζει από το 2013 η Πολιτεία (γι' αυτό και οι τελευταίοι στοχευμένοι έλεγχοι).

Συμπέρασμα: Σε αυτή την προσπάθεια του κράτους, οι ταμειακές μηχανές και οι φορολογικοί μηχανισμοί είναι το αδιαμφισβήτητο "εργαλείο" για να αποδεικνύεται η παραβατικότητα. Με απλό τρόπο, οι ελεγκτές μπορούν να διασταυρώσουν τα ποσά που είναι καταχωρισμένα στις ταμειακές μηχανές (για τα οποία έχουν εκδοθεί νόμιμες αποδείξεις), με τα ποσά που είναι καταχωρισμένα στους Η/Υ και έχουν εκδοθεί αποδείξεις από κοινούς εκτυπωτές, μέσω των "παράνομων" λογισμικών».

Τέλος ο Σ.Ε.Κ.Τ. αναφέρεται στο θέμα της σύνδεσης των ταμειακών μηχανών με τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων.

«Είναι απροστάτευτο το κράτος και οι ανυποψίαστοι πολίτες στους "επίδοξους" φοροφυγάδες; Με όλη την ένταση του λόγου μας, λέμε ΟΧΙ!!! Πρέπει να προσλάβει το κράτος χιλιάδες ελεγκτές, για να εντοπίζει τους παραβάτες; ΟΧΙ, βέβαια!!!», τονίζει ο Σ.Ε.Κ.Τ. και σημειώνει:

«Στις τεχνολογικά εξελιγμένες μεθόδους φοροδιαφυγής, η λύση βρίσκεται σε τεχνολογικά εξελιγμένες μεθόδους εντοπισμού τους.

Είναι καιρός, λοιπόν, να πάρει σάρκα και οστά η "μνημονιακή" μας υποχρέωση (Νόμος 3943/2011), για τη σύνδεση των ταμειακών μηχανών και την αποστολή των δεδομένων τους στη Γ.Γ.Π.Σ.

Αυτόματα, χιλιάδες απλοί πολίτες θα γίνουν ελεγκτές για το κράτος, αφού για κάθε απόδειξη που παίρνουν θα μπορούν να ελέγχουν αν αυτή έχει σταλθεί στη Γ.Γ.Π.Σ. χωρίς το παραμικρό κόστος, πολύ εύκολα από το κινητό τους, το tablet, τον υπολογιστή τους.

Συμπέρασμα: Οι ταμειακές μηχανές και οι φορολογικοί μηχανισμοί είναι εργαλείο για την πάταξη της φοροδιαφυγής, είναι η λύση του προβλήματος, αν εκμεταλλευτεί η Πολιτεία τις δυνατότητές τους.

Η λύση είναι απλή. Η αγορά την αποδέχεται. Οι επιχειρήσεις δεν επιβαρύνονται. Η υποδομή της Γ.Γ.Π.Σ. είναι έτοιμη και λειτουργεί δύο χρόνια!!!

Απομένει το Start Up του υπουργείου», καταλήγει ο Σ.Ε.Κ.Τ.

Σχόλια