default-image

Ποτάμι: "Έχουν εκτοξευτεί οι ληξιπρόθεσμες οφειλές"

Κρήτη
Ποτάμι: "Έχουν εκτοξευτεί οι ληξιπρόθεσμες οφειλές"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι βουλευτές με το Ποτάμι Σπύρος Δανέλλης και Χάρης Θεοχάρης, κατέθεσαν ερώτηση προς τον υπουργό οικονομικών σχετικά με την «εκτόξευση» των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το δημόσιο , στην οποία ερωτάται ο υπουργός σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί για το θέμα.

Αναλυτικότερα ακολουθεί ανακοίνωση: «Κοινή ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών, σε σχέση με την κατακόρυφη κλιμάκωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών των πολιτών προς το Δημόσιο κατέθεσαν οι βουλευτές με Το Ποτάμι, Σπύρος Δανέλλης και Χάρης Θεοχάρης.

Υπό το φως νέων στοιχείων της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, καταδεικνύεται ότι οι νέες επιβαρύνσεις που υφίστανται οι φορολογούμενοι και ιδίως η μεσαία τάξη, δεν καταβάλλονται, από στη στιγμή που οι πολίτες έχουν φτάσει στο φοροδοτικό τους όριο.

Από την άλλη πλευρά, η Κυβέρνηση ακολουθώντας τη συνταγή των προκατόχων της, προσπαθεί να επιτύχει τον κεντρικό της δημοσιονομικό στόχο που μιλάει για πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 0,5% για το 2016, επιβάλλοντας νέους φόρους, οι οποίοι με τη σειρά τους δεν καταβάλλονται, γεγονός που διαιωνίζει τον φαύλο κύκλο του δημοσιονομικού αδιεξόδου.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

Προς τον κ. Υπουργό Οικονομικών.

Θέμα: «Κάμψη της φοροδοτικής ικανότητας των πολιτών - Άμεση ανάγκη αλλαγής πλεύση για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων».

Μείζονα προβληματισμό προκαλεί η διαπίστωση της κατακόρυφης κλιμάκωσης των ληξιπρόθεσμων οφειλών των φορολογουμένων προς το Δημόσιο, οι οποίες για το μήνα Σεπτέμβριο ανήλθαν συνολικά στα 80,42 δις ευρώ.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το ληξιπρόθεσμο χρέος ακολουθεί πορεία κλιμακωτής αύξησης ανά μήνα, από πέρυσι τον Ιανουάριο όπου ανερχόταν σε 74,82 δις. Συγκεκριμένα, τα χρέη των πολιτών προς το κράτος αυξήθηκαν τον Φεβρουάριο του 2015 σε 75,73 δις, το Μάρτιο σε 76,45 δις, τον Απρίλιο σε 77,09 δις, το Μάιο σε 78,37 δις, τον Ιούνιο παρέμειναν στάσιμα, τον Ιούλιο ανήλθαν σε 78,54, ενώ τον Αύγουστο άγγιξαν τα 79,01 δις.

Ένα ακόμη ανησυχητικό στοιχείο είναι ότι στα παραπάνω ποσά παρατηρείται κλιμακωτή αύξηση του χρέους των φορολογουμένων, κυρίως, σε ό,τι αφορά τις νέες επιβαρύνσεις, οι οποίες από τον Ιανουάριο του 2015 έως τον Σεπτέμβριο του 2015 παρουσίασαν αύξηση της τάξης του 630% περίπου! Συγκεκριμένα, τον Ιανουάριο οι νέες οφειλές ανέρχονταν σε 1,32 δις, ενώ τον Σεπτέμβριο του 2015, σταδιακά, αυξανόμενες προσέγγισαν τα 8,40 δις.

Τα παραπάνω στοιχεία καταδεικνύουν με βεβαιότητα ότι η φοροδοτική ικανότητα των πολιτών εξαντλείται, ενώ η μεσαία τάξη η οποία κατατάσσεται ανάμεσα στις πλέον υπερφορολογημένες της Ευρώπης, βρίσκεται σε πλήρες αδιέξοδο.

Δεδομένου ότι η κυβέρνηση ανήμπορη να σχεδιάσει ένα νέο μοντέλο αντιμετώπισης της κρίσης, επιλέγει όπως και οι προκάτοχοί της, να μετατοπίσει όλο το βάρος στους φόρους, έτσι ώστε να επιτύχει τον κεντρικό δημοσιονομικό στόχο που μιλάει για πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 0,5% για το 2016.

Δεδομένου ότι τα συνήθη υποζύγια έχουν εξαντλήσει προ πολλού τις όποιες φοροδοτικές τους δυνατότητες.

Δεδομένου ότι Οργανισμοί, φορείς και επιχειρήσεις του στενού και του ευρύτερου δημόσιου τομέα, που υποτίθεται ότι είχαν εκκαθαριστεί, είχαν κλείσει ή είχαν ολοκληρώσει τον κύκλο τους, εξακολουθούν να απομυζούν τον κρατικό κορβανά, όπως σκανδαλωδώς έγινε γνωστό προ ημερών για τον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας και τους μισθούς των 7000 ευρώ που κατέβαλλε σε ορισμένους από τους εργαζόμενούς του.

Δεδομένου ότι η μη περαιτέρω προσπάθεια μείωσης των πρωτογενών δαπανών, η οποία έχει σταματήσει ουσιαστικά από το 2013 και η παράλληλη επιβολή νέων φόρων για την επίτευξη δημοσιονομικών στόχων, μαθηματικά,  οδηγούν σε φαύλο κύκλο, από τη στιγμή που οι νέοι φόροι δεν καταβάλλονται.  

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1.      Αν αντιλαμβάνεται το παραπάνω αδιέξοδο.

2.      Σε ποιες ενέργειες και σε ποια αναπροσαρμογή των σχεδιασμών του προτίθεται να προβεί, προκειμένου να μειωθεί η δημοσιονομική απόκλιση, λόγω της φοροδοτικής εξάντλησης των πολιτών.

3. Αν προτίθεται να μειώσει έτι περαιτέρω τις πρωτογενείς δαπάνες και ποιος συγκεκριμένος προγραμματισμός έχει γίνει προς αυτήν την κατεύθυνση».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News