default-image

Στο "χορό" των αγροτών

Κρήτη
Στο "χορό" των αγροτών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στους ρυθμούς των αγροτών θα "χορέψει" σήμερα το Ηράκλειο, αφού από τη Ζάκρο μέχρι και τα Χανιά θα φύγουν τα "καραβάνια" που θα συναντηθούν μέχρι τις 11 το πρωί στην περιοχή έξω από το Παγκρήτιο Στάδιο του Ηρακλείου.

Η μεγάλη προσδοκία των συνδικαλιστών είναι να πραγματοποιήσουν δυναμικό και ογκώδες παναγροτικό συλλαλητήριο. Οι διαδηλωτές θα έχουν όμως και συμπαραστάτες του αγώνα τους πολλούς από τους Δήμους, που έχουν ανακοινώσει ότι θα κλείσουν τις υπηρεσίες και τα καταστήματά τους. Το ίδιο ανακοίνωσαν και οι Ενώσεις, ενώ απόφαση για κλείσιμο των καταστημάτων έχει πάρει και ο Εμπορικός Σύλλογος Ηρακλείου, που αναγνωρίζει την καθοριστική συμβολή του αγροτικού εισοδήματος στη διάσωση της τοπικής αγοράς!

Σε όλους τους τόνους και με κάθε δυνατό επιχείρημα η Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών Κρήτης ξεκαθαρίζει πως το σημερινό συλλαλητήριο δεν έχει σχέση με τα προηγούμενα. Είναι η πρώτη φορά, όπως λένε τα αγροτικά στελέχη, που μια ελληνική κυβέρνηση που θέλει να αυτοαποκαλείται "Αριστερή" φέρνει τέτοια μέτρα, τα οποία θα δώσουν τη χαριστική βολή, εξαθλιώνοντας και εξαναγκάζοντας αγρότες και κτηνοτρόφους να εγκαταλείψουν τη γη και τα ζώα τους, αφού δε θα έχουν πια την οικονομική δυνατότητα να συνεχίσουν.

Όλη αυτή η καταστροφή αναμένεται ότι θα συντελεστεί μέσα από το φορολογικό νομοσχέδιο, το ασφαλιστικό νομοσχέδιο και τις τεράστιες περικοπές των επιδοτήσεων εξαιτίας της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής που βάζει μαχαίρι στην Κρήτη σε ποσοστό που στην... καλύτερη περίπτωση θα ανέρχεται στο 30% σε σχέση με τα χρήματα της Ενιαίας Ενίσχυσης του προηγούμενου καθεστώτος.

Μιλώντας στη "Νέα Κρήτη" χθες για τις τελευταίες λεπτομέρειες του συλλαλητηρίου, ο πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Πρίαμος Ιερωνυμάκης δήλωσε ότι από κάθε γωνιά της Κρήτης οι αγρότες που θα έρθουν θα καταφτάσουν αμέσως στο χώρο έξω από το Παγκρήτιο Στάδιο Ηρακλείου, το αργότερο μέχρι τις 11 το πρωί.

Αν και δεν έχει αποφασιστεί ακόμα η κατάληξη της πορείας που θα ακολουθήσει, το σίγουρο είναι ότι μόλις συγκεντρωθούν και οι τέσσερις νομοί θα ξεκινήσει μηχανοκίνητη πορεία διαμαρτυρίας, που θα περάσει μέσω της λεωφόρου 62 Μαρτύρων και θα καταλήξει εκεί όπου θα αποφασίσουν από κοινού οι διαδηλωτές, με το πιθανότερο μέχρι στιγμής σενάριο να θέλει την πλατεία Ελευθερίας, έξω από τα γραφεία της Περιφέρειας Κρήτης.

Έχει μάλιστα μεγάλη σημασία η συμμετοχή του κόσμου, καθώς ο μεγάλος στόχος είναι να αναδειχτούν η μαζικότητα, ο παλμός και η δυναμικότητα του αγώνα, με την αυστηρή προειδοποίηση προς την κυβέρνηση πως αυτό θα είναι το πρώτο συλλαλητήριο μιας σειράς κινητοποιήσεων που θα οργανωθούν στο άμεσο χρονικό διάστημα, με το μεγάλο στόχο, πάντα, να μην περάσουν τα σχέδια κυβέρνησης και δανειστών.

«Βρόμικο σχέδιο»

Η θέση της Παγκρήτιας Συντονιστικής Επιτροπής των αγροτών, μάλιστα, είναι ότι πίσω από φορολογικό και ασφαλιστικό κρύβεται ένα πολύ σοβαρό και βρόμικο σχέδιο, αυτό της διάλυσης των αγροτών της Ελλάδας, ώστε να περάσουν οι πολυεθνικές, να ελέγξουν τη διατροφή μας, παράγοντας και εξάγοντας προς τη χώρα μας τα δικά τους προϊόντα.

«Ο αγροτικός κόσμος πρέπει να δώσει το δυναμικό "παρών", διότι αν ο ίδιος ο αγρότης δε νοιαστεί για τον εαυτό του, κανείς δε θα νοιαστεί γι' αυτόν», τονίζει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής των αγροτών της Κρήτης, Πρίαμος Ιερωνυμάκης. «Να ξέρουν επίσης οι αγρότες της Κρήτης ότι εμείς που μπήκαμε μπροστά δεν ανήκουμε πουθενά αλλού, πέρα από την αγροτική τάξη. Ούτε μισθό παίρνουμε από πουθενά, ούτε έχουμε κανένα άλλο συμφέρον», σύμφωνα με το συνδικαλιστή, που συνεχίζει λέγοντας: «Αυτά που γίνονται τώρα δεν έχουν προηγούμενο. Εδώ μιλάμε για πλήρη καταστροφή του παραγωγικού τομέα, εάν περάσουν αυτά τα μέτρα», λέει ο Πρίαμος Ιερωνυμάκης. «Και για να γίνω πιο σαφής. Η κυβέρνηση λέει ότι οι μικροί και οι μεσαίοι δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα. Ακριβώς το ανάποδο πρόκειται να γίνει.

Αυτός που θα πάθει πλήρη καταστροφή θα είναι ο μικρός και ο μεσαίος. Διότι όποιος δεν πληρώσει τις εισφορές του στον ΟΓΑ, θα τον περάσει το ηλεκτρονικό σύστημα ως μη αγρότη και θα τον φορολογήσει ως μη αγρότη. Δε θα μπορεί να πάρει αποζημίωση από πουθενά. Δε θα μπορεί να μπει σε κανένα πρόγραμμα. Θα έχει θέμα ακόμα και στην ενεργοποίηση των δικαιωμάτων του. Θα έχει θέματα γενικότερα. Και θα τον εξαφανίσουν τελείως».

Στο σημείο αυτό ο συνδικαλιστής υπενθυμίζει ότι επίκειται τριπλασιασμός των ασφαλιστικών εισφορών. «Και δε συζητάμε καθόλου για το θέμα υγείας. Όλοι ξέρουμε ότι, έτσι κι αλλιώς, τα νοσοκομεία είναι διαλυμένα και δεν μπορεί ο αγρότης να γίνει καλά, όταν χρειαστεί να προσφύγει σε αυτά, παρά τη φιλότιμη προσπάθεια των γιατρών».

Επιδοτήσεις- περικοπές-σοκ για την Κρήτη

Στο μεταξύ, για το θέμα των επιδοτήσεων, οι πληροφορίες και οι εκτιμήσεις του Πρίαμου Ιερωνυμάκη είναι ότι «η περικοπή για την Κρήτη θα είναι πάνω από 30% φέτος. Και δεν ξέρουμε και πότε θα δοθούν. Ενώ όλα τα κράτη-μέλη έχουν πληρώσει ήδη από τις 16 Οκτωβρίου τους αγρότες τους και μάλιστα τους έχουν δώσει το 70% ως προκαταβολή, με εντολή της Κομισιόν. Δηλαδή εδώ μιλάμε για ένα γενικότερο θέμα που έχει να κάνει με τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους της Ελλάδας».

Χριστόφορος Παπαδάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News