default-image

Υπουργείο Εργασίας: "Δε θα θιγούν συνταξιοδοτικά δικαιώματα"

Οικονομία
Υπουργείο Εργασίας: "Δε θα θιγούν συνταξιοδοτικά δικαιώματα"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε διευκρινιστική ανακοίνωση προχώρησε το υπουργείο Εργασίας αναφορικά με τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα των δημοσίων υπαλλήλων, υπογραμμίζοντας πως τα δικαιώματα όσων έχουν εργαστεί 35 χρόνια δε θίγονται.

Η ανακοίνωση έρχεται να διευκρινίσει χθεσινή Κοινή Υπουργική Απόφαση των κυρίων Κατρούγκαλου και Χουλιαράκη, που αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο κατάργησης θεμελιωμένων συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων για όσους δημοσίους υπάλληλους έχουν εργαστεί 35 χρόνια.

Με αφορμή τα σχετικά δημοσιεύματα που τονίζουν ότι από τις αλλαγές στα όρια ηλικίας πρόωρης συνταξιοδότησης επηρεάζονται και οι δημόσιοι υπάλληλοι που, υπό άλλες συνθήκες, θα μπορούσαν να συνταξιοδοτηθούν με 35ετία, χωρίς όριο ηλικίας, το υπουργείο Εργασίας κάνει λόγο για «παραπληροφόρηση» και «κινδυνολογία».

Τώρα πια, από την έναρξη ισχύος του νέου νόμου (ν. 4336/2015), δηλαδή από τις 19 Αυγούστου και μετά, όσοι δημόσιοι υπάλληλοι-παλαιοί ασφαλισμένοι συμπληρώσουν 35ετία θα συνταξιοδοτηθούν μόλις γίνουν 58,5 ετών. Ουσιαστικά, η συγκεκριμένη κατηγορία εργαζομένων εντάσσεται σε όσους υπάγονται στους δύο πίνακες που δημοσιεύτηκαν με την Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) των υπουργών Οικονομικών και Εργασίας, και οι οποίοι καθορίζουν τα νέα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, ανά έτος, μέχρι και το 2021. Σε κάθε περίπτωση από το 2022 και μετά, και αυτοί οι δημόσιοι υπάλληλοι θα συνταξιοδοτούνται με 40 χρόνια προϋπηρεσίας. Το υπουργείο Εργασίας επισημαίνει ότι «καμία υπουργική απόφαση και καμία εγκύκλιος δεν μπορεί να αλλάξει νόμο». Άρα, θεωρήθηκε ότι είναι «περιττή» η αναφορά στους δημοσίους υπαλλήλους που επηρεάζονται από τη διάταξη του πρόσφατου νόμου, που εξειδικεύτηκε στη σχετική ΚΥΑ.

Ουσιαστικά, όπως αναφέρει το dikaiologitika.gr, το υπουργείο Εργασίας παραπέμπει στους νόμους 4336/2015 και 4093/2012, όπου ορίζονται ποιοι δημόσιοι υπάλληλοι εξαιρούνται από τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης.

Σύμφωνα με τα ισχύοντα, οι δημόσιοι υπάλληλοι που προσελήφθησαν πριν το 1983 μπορούσαν να συνταξιοδοτηθούν, με τη συμπλήρωση 35ετίας, ανεξαρτήτου ορίου ηλικίας.

Η ανατροπή στα κεκτημένα και στο Δημόσιο που φέρνει το τρίτο μνημόνιο, με την 35ετία για τη σύνταξη να αποτελεί παρελθόν και πλέον να απαιτούνται 37 έτη δουλειάς, για την οποία έκαναν λόγο δημοσιεύματα, προήλθε από δηλώσεις που έκανε ο πρώην υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργος Κουτρουμάνης στην πρωινή εκπομπή του Mega, ενώ κύκλοι του υπουργείου Εργασίας ανέφεραν ότι θα υπάρξει διορθωτική εγκύκλιος.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News