default-image

"Βλέπει" πρόοδο στις διαπραγματεύσεις η Κομισιόν

Οικονομία
"Βλέπει" πρόοδο στις διαπραγματεύσεις η Κομισιόν

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Για επίτευξη προόδου στις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις κοινοτικές και τις ελληνικές Αρχές, στην Αθήνα, έκανε λόγο την Τετάρτη η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανίκα Μπράιτχαρντ.

Η εκπρόσωπος δήλωσε ότι οι διαπραγματεύσεις στο τεχνικό επίπεδο αναμένεται ολοκληρωθούν εντός ολίγου και συμπλήρωσε ότι η υιοθέτηση της τελικής απόφασης εναπόκειται στις χώρες-μέλη της ζώνης του ευρώ.

Την Τρίτη τα τεχνικά κλιμάκια των εκπροσώπων των δανειστών εθεάθησαν, όπως αναφέρει το "Βήμα" online σε αίθουσες συνεδριάσεων κεντρικού ξενοδοχείου μαζί με τον Κορεάτη Γκλεν Κιμ, ο οποίος εκπροσωπεί την ελληνική κυβέρνηση.

Οι διαβουλεύσεις αφορούσαν, σύμφωνα με πληροφορίες, τα δύο νομοσχέδια που αναμένεται να κατατεθούν στη Βουλή για τα προαπαιτούμενα και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Η κυβέρνηση έχει επιδοθεί σε αγώνα δρόμου προκειμένου να κλείσει και τα 48 προαπαιτούμενα, καθώς σε αντίθετη περίπτωση δεν πρόκειται να εκταμιευτεί η δόση των 2 δισ. ευρώ.

Στα μεγαλύτερα "αγκάθια" της διαπραγμάτευσης συγκαταλέγεται ο ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση και τα "κόκκινα" δάνεια.

«Ο ΦΠΑ στην εκπαίδευση είναι ένα από τα ανοικτά ζητήματα στις διαπραγματεύσεις και το πολεμάμε», δήλωσε σήμερα, Τετάρτη, από την Πάτρα η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας Σία Αναγνωστοπούλου.

Με δεδομένο ότι η Κομισιόν έχει διαμηνύσει ότι ο ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση θα είναι είτε μηδενικός είτε 23%, η κυβέρνηση εξετάζει την απόσυρση του μέτρου και αναζητά ισοδύναμα ύψους 300 εκατομμυρίων ευρώ.

Σύμφωνα με την "Καθημερινή", ένα από τα μέτρα που μελετάται είναι η αύξηση των τελών κυκλοφορίας για τα αυτοκίνητα πολυτελείας και μεγάλου κυβισμού, ενώ σχεδιάζεται να ενταχθούν στο σύστημα των τελών κυκλοφορίας και αυτοκίνητα που σήμερα δεν πληρώνουν τέλη.

Το EuroWorking Group συνεδριάζει το βράδυ της Πέμπτης και εάν δε δώσει το "πράσινο φως" για την εκταμίευση τότε συνολικά η αξιολόγηση θα καθυστερήσει δημιουργώντας πρόβλημα και στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News