default-image

Με τα τρακτέρ στους δρόμους

Κρήτη
Με τα τρακτέρ στους δρόμους

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μπορεί το φορολογικό και το ασφαλιστικό των αγροτών να είναι, θεωρητικά, τα κυρίαρχα ζητήματα που κατεβάζουν τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους της Κρήτης και της υπόλοιπης Ελλάδας στο δρόμο, όμως, γύρω από την καθυστέρηση της καταβολής των επιδοτήσεων, αναπτύσσονται κόντρες κυβέρνησης και αντιπολίτευσης και αναπόφευκτα το θέμα αυτό επηρεάζει τη διάθεση του κόσμου να συμμετάσχει μαζικά στα προγραμματισμένα μπλόκα και συλλαλητήρια.

Το ραντεβού των παραγωγών της Κρήτης έχει οριστεί για τις 11 το πρωί της ερχόμενης Πέμπτης έξω από το Παγκρήτιο Στάδιο στο Ηράκλειο, όπου και θα καθοριστεί το πλαίσιο δράσης, από το σημείο εκείνο και μετά, με στόχο την ανατροπή των μνημονιακών πολιτικών που πλήττουν τους ανθρώπους της υπαίθρου!

Με χθεσινή της ανακοίνωση, η Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών Κρήτης απευθύνει κάλεσμα σε όλους τους αγρότες, τις αγροτικές οργανώσεις και τους φορείς της Κρήτης, στέλνοντας το μήνυμα «να ενώσουμε τις δυνάμεις μας σε ένα κοινό αγώνα για να μη μας υποχρεώσουνε να εγκαταλείψουμε τον τόπο μας».

Όπως αναφέρουν οι διοργανωτές, «αντιστεκόμαστε στα κέντρα εξουσίας των πολυεθνικών, των δανειστών, αλλά και των ντόπιων αντιπροσώπων τους, που στόχο έχουν να μας οδηγήσουν στον αφανισμό. Αντιστεκόμαστε στο φορολογικό τσουνάμι που γίνεται σε βάρος μας και σε βάρος του ελληνικού λαού, αντιστεκόμαστε στην ασφαλιστική λαίλαπα που θέλουν να μας φορτώσουν.

Αρνούμαστε να γίνουμε νέοι κολίγοι, να γίνουμε καταναλωτές των εισαγόμενων υπολειμμάτων τροφίμων των πολυεθνικών. Απαιτούμε μέτρα στήριξης του πρωτογενούς τομέα, ενός από τους λίγους τομείς ανάπτυξης που έχει μείνει στη χώρα μας».

Παρακάτω, η Συντονιστική Επιτροπή καλεί την Περιφέρεια Κρήτης, τους Δήμους και όλους τους κοινωνικούς φορείς να σταθούν στο πλευρό των αγροτών, κλείνοντας τα γραφεία τους κατά τις διαμαρτυρίες της ερχόμενης Πέμπτης.

«Καλούμε όλους τους βουλευτές της Κρήτης να μην ψηφίσουν τέτοια μέτρα που μας οδηγούν στον αφανισμό, διότι διαφορετικά θα βρεθούν αντιμέτωποι με όλο το λαό της Κρήτης», καταλήγει το σχετικό κάλεσμα.

Οι διαδηλωτές, λοιπόν, με αυτοκίνητα και τρακτέρ θα συναντηθούν στις 11 το πρωί της Πέμπτης έξω από το Παγκρήτιο Στάδιο, στο Ηράκλειο. Ανάλογα με τη συμμετοχή του κόσμου, θα αποφασιστούν και οι περαιτέρω κινήσεις τους. Αν δηλαδή η πορεία θα καταλήξει στο λιμάνι, το αεροδρόμιο, την πλατεία Ελευθερίας ή αλλού. Το σίγουρο είναι, πάντως, ότι το συλλαλητήριο της Πέμπτης θα είναι προειδοποιητικό και το πρώτο μιας σειράς αγροτικών κινητοποιήσεων στην Κρήτη, «μέχρι την τελική δικαίωση», σύμφωνα με τους συνδικαλιστές.

Πυρά Ν.Δ.

«Να σταματήσουν τα παιχνίδια της κυβέρνησης με τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους της Κρήτης όσον αφορά την καταβολή της ενιαίας ενίσχυσης», ζητά με ανακοίνωσή της η ΝΟΔΕ Ηρακλείου της Νέας Δημοκρατίας.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, «σε αυτήν τη δύσκολη για τη χώρα μας οικονομική συγκυρία το αρμόδιο υπουργείο οφείλει άμεσα να προχωρήσει στην εκταμίευση της προκαταβολής που θα έπρεπε κανονικά, όπως κάθε χρόνο, να είχε ήδη καταβληθεί από τα μέσα Οκτωβρίου για να ολοκληρωθεί ομαλά η εκκαθάριση της επιδότησης στα μέσα Δεκεμβρίου και μάλιστα πριν τις εορτές των Χριστουγέννων».

Παρακάτω, η ΝΟΔΕ Ηρακλείου επισημαίνει πως δε θέλει να υιοθετήσει «απόψεις που αναφέρουν ότι η κυβέρνηση περιμένει να δει την πορεία των αγροτικών κινητοποιήσεων για να καθορίσει τις ενέργειές της για το θέμα αυτό, όπως επίσης και ότι η καθυστέρηση αυτή έχει να κάνει με την τελική μορφή των φορολογικών και ασφαλιστικών επιβαρύνσεων των αγροτών και κτηνοτρόφων από την εφαρμογή του 3ου μνημονίου της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. Να τους τα δώσει δηλαδή από τη μία τσέπη και να τους τα πάρει την ίδια ώρα από την άλλη».

Εξάλλου, σχετική ερώτηση προς τον αρμόδιο υπουργό κατέθεσαν 21 βουλευτές της Ν.Δ. με πρωτοβουλία της τομεάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων της Ν.Δ. και βουλευτή Σερρών Φωτεινής Αραμπατζή. Η Σερραία βουλευτής και οι 20 συνυπογράφοντες συνάδελφοί της ζητούν να μάθουν πότε επιτέλους σκοπεύει το υπουργείο να πληρώσει την προκαταβολή των κοινοτικών επιδοτήσεων στους Έλληνες παραγωγούς, καθώς και το ύψος αυτών, αλλά και πότε τελικά αυτές θα εξοφληθούν, όταν παραδοσιακά και απαρέγκλιτα εξοφλούνταν κάθε χρόνο μέσα στο Δεκέμβριο.

Η κ. Αραμπατζή υπογραμμίζει ότι το υπουργείο αδυνατεί εδώ και οκτώ μήνες να βγάλει μια στοιχειώδη απόφαση για τα σχέδια βόσκησης της χώρας, απαραίτητη για την πληρωμή των κοινοτικών επιδοτήσεων, παρά τις διαβεβαιώσεις του υπουργού τόσο στις προγραμματικές δηλώσεις όσο και στη συνάντηση που είχε με τους επικεφαλής των αγροτικών κινητοποιήσεων την προηγούμενη Τετάρτη, στις 14/10, σύμφωνα με τις οποίες τα δικαιώματα της νέας ΚΑΠ θα ενεργοποιηθούν χωρίς πρόβλημα και ότι μέσα στο Νοέμβριο θα καταβληθούν προκαταβολές ύψους έως 70%.

Αντιθέτως, όπως επισημαίνει η κ. Αραμπατζή, ο υπουργός εκτίθεται ανεπανόρθωτα, αφού μέχρι σήμερα τίποτα δυστυχώς δεν έχει ακόμα οριστικοποιηθεί για τα προσωρινά δικαιώματα, αφού δεν έχουν καν ανακοινωθεί ούτε οι επιλέξιμες βοσκοτοπικές εκτάσεις, πολλώ δε μάλλον τα οριστικά, παρά το γεγονός ότι ο ίδιος δεσμευόταν ότι θα ήταν έτοιμα μέχρι τις 15 Αυγούστου, σε απάντησή του σε σχετική επίκαιρή ερώτηση της κ. Αραμπατζή στις 12 Ιουνίου 2015.

Όσο δε αφορά το ύψος της προκαταβολής στο 70%, που υποσχέθηκε ο υπουργός, η βουλευτής Σερρών σημειώνει ότι δεν αποτελεί επ' ουδενί "γαλαντόμα" παροχή της κυβέρνησης, αλλά συμβατικό δικαίωμα της χώρας μας προς τους παραγωγούς για τη στήριξη της αγροτικής ανάπτυξης, το οποίο και παρέχεται από τον Εκτελεστικό Κανονισμό (ΕΕ) 2015/1748 της Επιτροπής της 30ής Σεπτεμβρίου 2015.

Μπλόκα παντού

Στο μεταξύ, οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι της βόρειας Ελλάδας έχουν παρατάξει από την περασμένη Πέμπτη στον κόμβο της Κουλούρας τα τρακτέρ και τα αγροτικά τους οχήματα, χωρίς να δημιουργούν προβλήματα στην κίνηση των οχημάτων επί της Εγνατίας Οδού. Την ερχόμενη Πέμπτη, αντιπροσωπία του μπλόκου θα κατέβει στην Αθήνα προκειμένου να έχει συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό για θέματα εσόδων στο υπουργείο Οικονομικών, Τρύφωνα Αλεξιάδη.

Στο μεταξύ, οι δυνάμεις του πρωτογενούς τομέα που ένωσαν τις δυνάμεις τους (Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών και Κτηνοτρόφων, Πανελλήνια Ένωση Κτηνοτρόφων, Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών, Σύνδεσμος Ελλήνων Κτηνοτρόφων, παραγωγοί λαϊκών αγορών και παράκτιοι αλιείς) και αποφάσισαν τη συγκρότηση κοινού μετώπου, με σκοπό την ανάληψη πρωτοβουλιών για δυναμικές κινητοποιήσεις, συνεχίζουν συνελεύσεις και ενημερώσεις σε διάφορα μέρη και χωριά της χώρας, ώστε να είναι «μαζική η κάθοδό μας στην Αθήνα».

Η πλευρά της Παναγροτικής Αγροτικής Συσπείρωσης (ΠΑΣΥ) αποφάσισε κινητοποιήσεις και μπλόκα στους δρόμους, αλλά όχι άμεσα, σε κάθε περίπτωση όμως πριν από τα Χριστούγεννα. Η απόφαση συνδέεται με το γεγονός ότι βρίσκονται σε εξέλιξη, αυτήν την περίοδο, οι περισσότερες αγροτικές εργασίες.

Κλειστές υπηρεσίες

Κλειστές θα είναι οι υπηρεσίες της Ένωσης Ηρακλείου από μεθαύριο Πέμπτη, για τη στήριξη του αγώνα των αγροτών. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, «στο πλαίσιο για τη στήριξη των αγροτών ενάντια στα μέτρα που εξοντώνουν τον πρωτογενή τομέα, εξυπηρετώντας τα μεγάλα συμφέροντα, το Διοικητικό Συμβούλιο της Αγροτικής Εταιρικής Σύμπραξης Ένωσης Ηρακλείου Α.Ε. ομόφωνα αποφάσισε το κλείσιμο όλων των υπηρεσιών της Ένωσης Ηρακλείου την Πέμπτη 29 Οκτωβρίου και για όσο χρονικό διάστημα διαρκέσουν οι αγροτικές κινητοποιήσεις.

Καλούμε όλο τον αγροτικό και κτηνοτροφικό κόσμο να συμμετάσχει μαζικά και δυναμικά στο συλλαλητήριο της Πέμπτης 29 του μήνα. Αρνούμαστε να γίνουμε καταναλωτές των εισαγόμενων υπολειμμάτων των πλούσιων χωρών της Ευρώπης. Ενωμένοι θα παλέψουμε για τη γη των πατεράδων μας και των παππούδων μας. Δε θα τους αφήσουμε να ρουφήξουν τον ιδρώτα μας γατί το χρωστάμε στα παιδιά και στους προγόνους μας».

Χριστόφορος Παπαδάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News