default-image

Μετρούν τις ζημιές από τους ανεμοστρόβιλους στο Νέο Μύρτος

Κρήτη
Μετρούν τις ζημιές από τους ανεμοστρόβιλους στο Νέο Μύρτος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τις ζημιές που άφησαν πίσω τους οι δύο ανεμοστρόβιλοι οι οποίοι χτύπησαν θερμοκηπιακές καλλιέργειες στο Νέο Μύρτος, στο Τρουλί και στις Κοπάνες Ιεράπετρας, το απόγευμα της Παρασκευής, μετρούν από το πρωί του Σαββάτου οι πληγέντες παραγωγοί, δίνοντας μάχη με το χρόνο προκειμένου να κλείσουν τις πληγές που άνοιξε στα θερμοκήπιά τους η απίστευτη δύναμη του αέρα, για να σώσουν ό,τι μπορούν, καθώς η πρόγνωση της ΕΜΥ κάνει λόγο για επικράτηση ισχυρών βόρειων ανέμων από το πρωί της Κυριακής.

Ζημιές μικρής έκτασης υπέστησαν γύρω στα 10 στρέμματα θερμοκηπιακών καλλιεργειών, ενώ σχεδόν ισοπεδώθηκε το μεγαλύτερο τμήμα του θερμοκηπίου, έκτασης 4 στρεμμάτων , του κ. Μιχάλη Δασκαλάκη στο Νέο Μύρτος.

Αν και οι αρχικές εκτιμήσεις έκαναν λόγο για μικρής έκτασης ζημιές, η επιθεώρηση που έγινε με το πρώτο φως της ημέρας, τα ξημερώματα του Σαββάτου, ανέδειξε το μέγεθος της καταστροφής σε μια περιοχή που και πέρυσι χτυπήθηκε σε δύο περιπτώσεις από ανεμοστρόβιλους. Το απόγευμα της Παρασκευής και μόλις είχαν τελειώσει το φύτεμα φυτών αγγουριού στο θερμοκήπιο του κ. Μιχάλη Δασκαλάκη, δύο υδροστρόβιλοι, που βγήκαν από τη θάλασσα, μεταφέροντας με απίστευτη δύναμη όγκους νερού, πέρασαν στην ξηρά, μετατράπηκαν σε ανεμοστρόβιλους και σήκωσαν τα πάντα στο πέρασμά τους.

Θα μπορούσε να είχε συμβεί αυτό το γεγονός λίγο νωρίτερα, να ήταν μέσα στα θερμοκήπιά τους οι παραγωγοί και οι εργάτες τους και να είχαμε θρηνήσει ανθρώπινες ζωές, καθώς η δύναμη του αέρα ξήλωνε και εκσφενδόνιζε προς πάσα κατεύθυνση κομμάτια ξύλων και σίδερων.

Στην ίδια περιοχή πέρυσι τους φθινοπωρινούς μήνες είχαμε άλλες δύο "επιδρομές" ανεμοστρόβιλων που άφησαν πίσω τους γύρω στα 20 στρέμματα κατεστραμμένων θερμοκηπιακών καλλιεργειών.

Νίκος Πετάσης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News