default-image

Λ. Αυγενάκης: "Αφανίζουν τους αγρότες"

Κρήτη
Λ. Αυγενάκης: "Αφανίζουν τους αγρότες"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Οι φορολογικές επιβαρύνσεις και το ασφαλιστικό των αγροτών, όπως αυτά έχουν μέχρι στιγμής αποτυπωθεί στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, καθώς και στις ρυθμίσεις του πολυνομοσχεδίου, οδηγούν ουσιαστικά τον πρωτογενή τομέα της παραγωγής στην καταστροφή», προειδοποιεί ο βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης με κοινοβουλευτική του παρέμβαση προς τους υπουργούς Οικονομίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο, κ. Ευάγγελο Αποστόλου, κ. Γιώργο Κατρούγκαλο, αντίστοιχα.

Όπως υπογραμμίζει ο κ. Λ. Αυγενάκης, «βάσει της συμφωνίας (3ο μνημόνιο), όσοι είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες ή δηλώνουν έσοδα από αγροτική δραστηριότητα θα λάβουν μέσα στις επόμενες ημέρες νέα εκκαθαριστικά σημειώματα, στα οποία θα έχει αποτυπωθεί η αύξηση της προκαταβολής φόρου από 27,5% σε 55% για τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν μέσα στο 2014. Στην πράξη, διπλασιάζονται τα ποσά που θα κληθούν να καταβάλουν οι αγρότες το αμέσως επόμενο διάστημα. Η ρύθμιση προβλέπει επίσης προκαταβολή φόρου εισοδήματος 75% για τα κέρδη που προκύπτουν για το 2015 και 100% για τα κέρδη που προκύπτουν από το 2016 και εφεξής».

Παράλληλα, «οι προτεινόμενες αλλαγές, στο ασφαλιστικό των αγροτών θα δημιουργήσουν μια νέα μεγάλη και αβάσταχτη δαπάνη για τους αγρότες, με αρνητικές επιπτώσεις όχι μόνο για το βάρος που θα κληθούν να σηκώσουν οι αγρότες, αλλά και για τις επιπτώσεις στον ασφαλιστικό φορέα από την αδυναμία είσπραξης της συμμετοχής των αγροτών, καθώς και την προβλεπόμενη μαζική αποχώρηση των ασφαλισμένων αγροτών».

Η εφαρμογή τόσο ασφυκτικών και άδικων φορολογικών μέτρων και ασφαλιστικών ρυθμίσεων στους αγρότες θα οδηγήσει στην καταστροφή της αγροτικής παραγωγής, στο ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς, καθώς και στη συρρίκνωση της εθνικής παραγωγής.

Όπως επισημαίνει ο κ. Λ. Αυγενάκης, «η κυβέρνηση θα έπρεπε να ενισχύσει και να στηρίξει ένα νευραλγικό και εξαιρετικά σημαντικό τομέα της οικονομίας, αυτόν της αγροτικής παραγωγής, που έχει ακόμη μεγαλύτερη σημασία στην περίοδο της κρίσης που διανύουμε και που κάνει ακόμη πιο επιτακτική την ανάγκη ύπαρξης και ανάπτυξης του πρωτογενούς τομέα της παραγωγής. Αντιθέτως, η κυβέρνηση με την πολιτική που ακολουθεί καταστρέφει την αγροτική παραγωγή δημιουργώντας περαιτέρω προβλήματα όχι μόνο στους αγρότες, αλλά κυρίως στην ελληνική οικονομία και στη διασφάλιση ποιοτικής διατροφής για όλους τους πολίτες».

Δίκαιη φορολόγηση για ανταγωνιστική οικονομία

«Η αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή, το αγροτικό και το κτηνοτροφικό προϊόν, αποτελεί εξαιρετικά σημαντικό κομμάτι όχι μόνο για τη διασφάλιση της διατροφικής επάρκειας της χώρας μας, αλλά κυρίως για τη δυνατότητα να καταστεί ανταγωνιστική η χώρα μας στο διεθνές περιβάλλον», τονίζει ο Ηρακλειώτης βουλευτής και απευθυνόμενος στους αρμόδιους υπουργούς ερωτά:

«1. Θα προχωρήσετε στην προτεινόμενη άδικη και δυσβάσταχτη φορολόγηση των αγροτών;

2. Θα συνεχίσετε να στηρίζετε ένα τόσο δυσβάσταχτο και μη υλοποιήσιμο σχέδιο για το ασφαλιστικό των αγροτών;

3. Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε για την εφαρμογή ενός δίκαιου, υλοποιήσιμου και βιώσιμου συστήματος φορολόγησης και ασφάλισης των αγροτών;  

4. Ποιος ο προγραμματισμός του υπουργείου σας για τη στήριξη και ενίσχυση  της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής και την καλύτερη αξιοποίηση των εξαιρετικής ποιότητας ελληνικών προϊόντων για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα παραγωγής και, κατ' επέκταση, την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας;».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News