Οικονομία

Γιουνκέρ: "Κυνική και χωρίς στρατηγική η ελληνική κυβέρνηση"

Αποκαλυπτικές λεπτομέρειες για το παρασκήνιο της διαπραγμάτευσης και της τακτικής της ελληνικής κυβέρνησης καταθέτουν ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ και ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, μιλώντας στο γαλλογερμανικό δίκτυο ARTE.

Ο κ. Γιουνκέρ διερωτάται αν η ελληνική κυβέρνηση ήταν «κυνική» λέγοντας ότι η συμφωνία που τελικά πέτυχε είναι χειρότερη από τη δική του πρόταση που απορρίφθηκε μέσω δημοψηφίσματος, ενώ ο κ. Μοσκοβισί αναφέρει ότι η ελληνική πλευρά χρονοτριβούσε εσκεμμένα πιστεύοντας ότι η προοπτική ενός Grexit θα τρόμαζε τους Ευρωπαίους και θα τους υποχρέωνε σε υποχωρήσεις.

Ειδικότερα, ο πρόεδρος της Κομισιόν δηλώνει: «Αναρωτιόμουν κάποιες φορές, αλλά όχι πραγματικά, αν η ελληνική κυβέρνηση δεν ήταν μια κυβέρνηση κυνική. Είναι ένα εξαιρετικό κατόρθωμα που από τη μια οι Έλληνες με φόντο μια αντιευρωπαϊκή προπαγάνδα απέρριψαν ένα κείμενο και ένα μήνα μετά η ελληνική κυβέρνηση ήρθε να προτείνει ένα κείμενο πολύ πιο σκληρό απ' αυτό που απέρριψε ο ελληνικός λαός. Είναι ένα πραγματικό κατόρθωμα».

Προσθέτει δε, όπως γράφει το portal της "Καθημερινής", ότι η Ελλάδα δεν είχε στρατηγική. «Ποτέ δεν κατάλαβα τη στρατηγική της Ελλάδας και πιστεύω πολύ ειλικρινά μετά απ' όσα ζήσαμε ότι η Ελλάδα δεν είχε πραγματική στρατηγική. Η στρατηγική και τα σχέδια καταστρώνονταν μέρα με την ημέρα».

Από την πλευρά του ο Πιερ Μοσκοβισί εξέφρασε την άποψη ότι «ήθελαν να μας οδηγήσουν έως το τέλος Ιουνίου με το ρολόι στο χέρι ελπίζοντας ότι το Grexit να μας τρομάξει αρκετά ώστε να κάνουμε υποχωρήσεις στο χρέος και σε κάποιες εμβληματικές μεταρρυθμίσεις. Αυτή ήταν η τακτική τους και ο Βαρουφάκης ήταν εδώ για να μη διαπραγματευτεί».

Ιδιαίτερα δηκτικός εμφανίζεται ο κ. Μοσκοβισί για το ρόλο του υπουργού Επικρατείας κ. Νίκου Παππά, στον οποίο επιρρίπτει ευθύνες για τη μη επίτευξη συμφωνίας στο τέλος Ιουνίου.

«Περάσαμε σχεδόν 24 ώρες κλεισμένοι και τότε χάσαμε σίγουρα μια ευκαιρία. Πιστεύω ότι ο Αλέξης Τσίπρας ήταν πρόθυμος να διαπραγματευτεί, όμως κάθε φορά ο Παππάς του έλεγε "όχι, κύριε πρωθυπουργέ, δεν μπορείτε να υποχωρήσετε εδώ, δεν μπορείτε ξεκινήσετε απ' αυτή τη βάση". Επανερχόταν λέγοντας: "Δεν μπορώ, ξεκινάω απ' αυτή τη βάση"».

Σχόλια