Οικονομία

Ολοκληρώθηκε ο ψεκασμός για τη δακοκτονία στην ΠΕ Ηρακλείου

Ολοκληρώθηκε ο τρίτος και τελευταίος γενικός ψεκασμός του προγράμματος δακοκτονίας 2015 σε περιοχές του νομού Ηρακλείου, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου, με βάση και τις πιστώσεις που χορηγήθηκαν από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για το εν λόγω πρόγραμμα.

Πιο αναλυτικά, «δεδομένων των ανωτέρω, έως τη συγκομιδή του ελαιόκαρπου, οι ελαιοπαραγωγοί των τοπικών κοινοτήτων καλούνται να ελέγχουν σε τακτά χρονικά διαστήματα τα ελαιόδεντρα και τον ελαιόκαρπό τους και να μεριμνούν οι ίδιοι για την προστασία τους από το δάκο χρησιμοποιώντας δικά τους μέσα (εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά προϊόντα και ψεκαστικά μέσα)».

Παράλληλα, «οι παραγωγοί πρέπει να συμβουλεύονται τους τεχνικούς συνεργάτες τους (γεωπόνους ή τεχνολόγους γεωπονίας), προκειμένου να τους υποδεικνύεται (για την κάθε περίπτωση) η καταλληλότερη μέθοδος (ή και συνδυασμός μεθόδων) καταπολέμησης, η οποία θα πρέπει να συνδυάζει την αποτελεσματικότητα με τη μικρότερη δυνατή επιβάρυνση στο προϊόν, στον χρήστη και στο περιβάλλον.

Σε κάθε περίπτωση οι όποιοι ψεκασμοί απαιτηθούν πρέπει να γίνονται όταν οι καιρικές συνθήκες το επιτρέπουν (χωρίς άνεμο ή βροχή), ενημερώνοντας έγκαιρα τους περίοικους και τηρώντας υποχρεωτικά τις αποστάσεις από ειδικές περιοχές. Τονίζεται ότι θα πρέπει να τηρηθούν αυστηρά οι ημέρες αναμονής πριν από τη συγκομιδή που αναγράφεται στην ετικέτα του χρησιμοποιηθέντος φαρμάκου».

Εν τούτοις, οι ελαιοπαραγωγοί της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου, «βάσει των τελευταίων καταγραφών του εγκατεστημένου δικτύου παγίδων της υπηρεσίας μας, στις Τοπικές Κοινότητες: Άνω-Κάτω Βάθειας, Γουρνών-Κοκκίνη Χάνι, Γουβών, Φορτέτσας, Αχλάδας, Σκαλανίου, Καλλιθέας, Ελιάς, Καλού Χωριού Χερσονήσου, Μάραθου, Χερσονήσου, Κάτω Ασιτών, Πετροκέφαλου, Κορφών, Κερασίων, Αηδονοχωρίου, Αστυρακίου Ανώπολης, Βασιλειών, Κάτω Αρχανών, Βοριτσίου και Κόξαρης καταγράφονται αυξημένοι δακοπληθυσμοί και ως εκ τούτου προκύπτει άμεση ανάγκη προστασίας των ελαιοδέντρων τους από το δάκο.

Επισημαίνεται ότι για την παραγωγή ελαιόλαδου που θα χαρακτηριστεί ως Π.Ο.Π. απαγορεύεται η καταπολέμηση του δάκου με ψεκασμούς καλύψεως», καταλήγει η σχετική ανακοίνωση.

Σχόλια