default-image

Ελληνες και Ιρλανδοί φτώχυναν περισσότερο λόγω μνημονίων

Οικονομία
Ελληνες και Ιρλανδοί φτώχυναν περισσότερο λόγω μνημονίων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι φτωχοί γίνονται φτωχότεροι και οι πλούσιοι... πλουσιότεροι. Αυτά δεν ισχύουν μόνο για τις κοινωνίες, αλλά και για τα κράτη. Πρόσφατη έρευνα έδειξε πως ο ατομικός πλούτος των Ελλήνων δέχθηκε ισχυρό πλήγμα τα τελευταία έξι χρόνια που σοβεί η κρίση.

Αυτό το συμπέρασμα έρχεται να επιβεβαιώσει και η ΕΚΤ με νέα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα. Σύμφωνα με αυτά, οι Ιρλανδοί και οι Έλληνες έχασαν περισσότερο ατομικό πλούτο από οποιαδήποτε άλλη χώρα της Ευρωζώνης μετά την οικονομική κρίση, ενώ, αντιθέτως, Γερμανοί και Ολλανδοί είδαν τον πλούτο τους να αυξάνεται.

Σύμφωνα με το Reuters, αναλύοντας τα στοιχεία του διαστήματος 2009-2013, οι ειδήμονες της ΕΚΤ ανακάλυψαν πως η Ιρλανδία έχασε πάνω από 18.000 ευρώ ανά άτομο, οι Έλληνες σχεδόν 17.000 ευρώ και οι Ισπανοί περίπου 13.000 ευρώ, λόγω της κατάρρευσης της αγοράς ακινήτων.

Αντιθέτως, στην Ολλανδία και στη Γερμανία ο κατά κεφαλήν πλούτος αυξήθηκε κατά σχεδόν 33.000 ευρώ και 19.000 ευρώ αντίστοιχα, εν μέρει λόγω της αύξησης των οικονομιών επενδύσεων στο διάστημα αυτό.

Τα στοιχεία τονίζουν τις τεράστιες διαφορές μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης, ενώ, ο τρόπος με τον οποίον παρουσιάστηκαν, δείχνει πως η ΕΚΤ παραδέχεται την απόκλιση - αν και δεν μπορεί να κάνει και πολλά για να τη διορθώσει.

Πάντως, ξεχωριστός πίνακας που εξέδωσε η ΕΚΤ, που περιλαμβάνει και στοιχεία φετινά, δείχνει πως η κατάσταση στα πιο αδύναμα κράτη ενδέχεται να βελτιώνεται σταδιακά στις περισσότερες χώρες.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News