default-image

"Κλείνει" το ιδιοκτησιακό των φαρμακείων τέλος της εβδομάδας

Οικονομία
"Κλείνει" το ιδιοκτησιακό των φαρμακείων τέλος της εβδομάδας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μέχρι τέλος της εβδομάδας αναμένεται να «κλείσει» το θέμα του ιδιοκτησιακού των φαρμακείων. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε άνοιγμα του επαγγέλματος ώστε να μπορεί να ανοίξει φαρμακείο, οποιοδήποτε φυσικό ή νομικό πρόσωπο.  

Μοναδική προϋπόθεση, το φαρμακείο να έχει υποχρεωτικά υπεύθυνο φαρμακοποιό,  ενώ περιορισμοί θα μπουν και στον αριθμό των φαρμακείων που μπορεί να ανοίξει κάποιος.

Ένας φαρμακοποιός θα έχει τη δυνατότητα να λειτουργεί 3-5 φαρμακεία ενώ δε θα επιτρέπεται ανώνυμες εταιρείες να ελέγχουν το μετοχικό κεφάλαιο ενός φαρμακείου.  Σύμφωνα με πληροφορίες  στα σχέδια της κυβέρνησης είναι να μη δοθεί άδεια λειτουργίας φαρμακείου, σε γιατρούς συνεταιρισμούς  και φαρμακαποθήκες. 

Οι τελικές αποφάσεις θα συμπεριληφθούν σε κοινή απόφαση των υπουργών Υγείας και Οικονομίας, όπως άλλωστε ορίζει ο νόμος που ψηφίστηκε στις 14 Αυγούστου 2015. Για το θέμα, ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος έχει διαμηνύσει σε όλους τους τόνους την αντίθεσή του. Μάλιστα ο ΠΦΣ έχει αντιπροτείνει ως ...ισοδύναμο: το γερμανικό μοντέλο (ιδιοκτήτης μόνο φαρμακοποιός). 

Τι ισχύει στην υπόλοιπη Ευρώπη 

Ανομοιογένεια επικρατεί στο θέμα των φαρμακείων μεταξύ των χωρών της Ευρώπης. Πιο αναλυτικά, μέχρι πέρυσι στην Ευρώπη δυνατότητα να κατέχουν και μη φαρμακοποιοί φαρμακείο υπήρχε σε 14 χώρες (Βέλγιο, Βουλγαρία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιρλανδία, Κροατία, Μάλτα, Ολλανδία, Ουγγαρία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σλοβακία, Σουηδία και Τσεχία). Οι μόνοι περιορισμοί αφορούν στον αριθμό των φαρμακείων που μπορεί να έχει κάποιος ή στον «αποκλεισμό» από την ιδιοκτησία γιατρών και φαρμακευτικών εταιρειών.

 Αντίθετα σε 13 χώρες της Ευρώπης υπάρχουν περιορισμοί στο ιδιοκτησιακό. Π.χ. στη Γερμανία, το φαρμακείο ανήκει μόνο σε φαρμακοποιό ή σε συνεταιρισμό φαρμακοποιών. Κάθε φαρμακοποιός μπορεί να έχει έως τέσσερα φαρμακεία.  Στην Αυστρία, φαρμακεία ανήκουν σε φαρμακοποιούς ή συνεταιρισμούς στους οποίους ο φαρμακοποιός έχει ποσοστό 51%. Το ιδιωτικό φαρμακείο στην Ιταλία ανήκει μόνο σε φαρμακοποιούς, ή σε συνεργασίες και συνεταιρισμούς μεταξύ των φαρμακοποιών.

Πηγή: healthview.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News