Οικονομία

ΕΚΤ: Χαλάρωση των όρων για την εκταμίευση κεφαλαίων προς τις ελληνικές τράπεζες

Να χαλαρώσει τους όρους οι οποίοι συμφωνήθηκαν κατά την υπογραφή του τρίτου πακέτου βοήθειας προς την Ελλάδα για την καταβολή έως και 15 δισεκ. ευρώ στις ελληνικές τράπεζες,  επιθυμεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), σύμφωνα με τα όσα αναφέρει σε ρεπορτάζ του το γερμανικό οικονομικό περιοδικό Wirtschaftswoche.

Όπως σημειώνει το περιοδικό, επικαλούμενο πηγές που ήταν παρούσες στη συνεδρίαση, κατά τη διάρκεια της συνάντησης των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης την προηγούμενη εβδομάδα, ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, τόνισε ότι οι ελληνικές τράπεζες πρέπει να λάβουν χρήματα απαραιτήτως έως τις 15 Νοεμβρίου και όχι μετά την πρώτη αξιολόγηση.

Όπως αναφέρει το Wirtschaftswoche, η ΕΚΤ εμφανίζεται πρόθυμη να αρκεστεί σε μεταρρυθμίσεις στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ελλάδας, όπως τη σύσταση ταμείου διάσωσης για τις ελληνικές τράπεζες και τη στρατηγική εταιρικής διακυβέρνησης των τραπεζών.

Με κάτι τέτοιο διαφωνούν πολλά κράτη μέλη, όμως στις Βρυξέλλες φαίνεται πιθανό ότι ο Ντράγκι θα μπορέσει να επιβάλει την άποψή του, καθώς το μέχρι τώρα συμπεφωνημένο χρονοδιάγραμμα δεν φαίνεται να μπορεί να τηρηθεί.

Όπως εξηγεί το Wirtschaftswoche, η πρώτη επίσημη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος δεν θα γίνει τον Νοέμβριο, «ο Δεκέμβριος ακούγεται πιο ρεαλιστικός», εκτίμησε το Eurogroup. Αν όμως οι ελληνικές τράπεζες λάβουν κεφάλαια μετά την πρώτη αξιολόγηση δεν θα υπάρχει αρκετός χρόνος για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών φέτος που είναι και ο στόχος.

Σχόλια