default-image

"Ζωτικής σημασίας η άμεση ανακήρυξη της ενιαίας ΑΟΖ"

Κρήτη
"Ζωτικής σημασίας η άμεση ανακήρυξη της ενιαίας ΑΟΖ"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο αποκαλούμενος και θεωρητικός "πατέρας" της υπόθεσης ΑΟΖ για την Ελλάδα από την δεκαετία του 80 πανεπιστημιακός στις ΗΠΑ Θόδωρος Καρυώτης, μιλώντας σήμερα στο Ράδιο 9.84 και στο Γιώργο Σαχίνη, εξήγησε την αναγκαιότητα η ανακήρυξη της ΑΟΖ να γίνει άμεσα σε συνδυασμό με τις "παγίδες" που επιχειρήθηκαν να στηθούν στην Ελλάδα μέσω Frontex και Βερολίνου για κοινή έρευνα και διάσωση στο Αιγαίο με την Τουρκία, με αφορμή το προσφυγικό.

«Είναι σαφές», όπως είπε, «ότι ΗΠΑ και Ε.Ε. δυστυχώς κρατούν φιλοτουρκική στάση και η Ελληνική κυβέρνηση έπρεπε άμεσα να αντιδράσει στη "παγίδα" περί κοινή επιχειρησιακής δράσης στο Αιγαίο για τους πρόσφυγες.

Η ΑΟΖ είναι μέγα σφάλμα να κηρυχθεί τμηματικά με αρχή από το Ιόνιο με την Ιταλία, δεν το έχει κάνει τμηματικά καμία άλλη χώρα παρά μόνο η Τουρκία και αυτό δείχνει είτε φόβο δικό μας, είτε ξένο δάκτυλο.

Η ΑΟΖ θα πρέπει να κηρυχθεί ενιαία από την Ελλάδα και μετά να προχωρήσει σε τμηματική οριοθέτηση της, που είναι άλλο πράγμα με χώρε όπως η Αίγυπτος και η Κύπρος με τις οποίες δεν έχουμε διαφορές».

«Η τυχόν τμηματική ανακήρυξη ΑΟΖ, σημαίνει ότι το Καστελλόριζο μένει απέξω και αυτό επηρεάζει», όπως είπε ο Θ.Καρυώτης, «ακόμη και τις έρευνες για υδρογονάνθρακες νότια της Κρήτης, εκεί που φαίνεται όχι μόνο από Έλληνες αλλά και αμερικανούς ερευνητές να υπάρχει τεράστιος πλούτος ενεργειακών αποθεμάτων».

Ο κ. Καρυώτης μίλησε ακόμη για την γεωπολιτική σημασία της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, το ρόλο της Ελλάδας και γιατί θα πρέπει κατά την γνώμη του να επενδύσουμε στρατηγικά στον άξονα Ελλάδα- Κύπρος- Ισραήλ και Αίγυπτος.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News