Οικονομία

Αλεξιάδης: "Δεν αποκλείονται βελτιώσεις στο πολυνομοσχέδιο"

Aνοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν τροποποιήσεις στο πολυνομοσχέδιο άφησε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης, τονίζοντας ότι γίνεται συζήτηση με τα τεχνικά κλιμάκια και όπου είναι δυνατό θα γίνονται βελτιώσεις.

«Αυτό το νομοσχέδιο, δεν έρχεται με ΜΑΤ στο Σύνταγμα, με συγκρούσεις. Χθες κατατέθηκε αίτημα να μιλήσουν 39 φορείς στις επιτροπές. Όπου χρειάζεται, θα κάνουμε αλλαγές. Ακόμα και αυτή τη στιγμή, συζητούμε με τα τεχνικά κλιμάκια και όπου μπορούμε θα κάνουμε βελτιώσεις» είπε σε γνωστό τηλεοπτικό σταθμό.

Στη συνέχεια ο υπουργός δήλωσε, «Σε ό,τι αφορά το θέμα του ΕΝΦΙΑ στα δωμάτια. Δεν είμαστε ευτυχισμένοι για την φορολογική πολιτική που ακολουθούμε. Είμαστε αναγκασμένοι να προβούμε σε ορισμένες φορολογικές ρυθμίσεις. Έχουμε να υλοποιήσουμε έναν νόμο, τον 43/36, να ανακεφαλαιώσουμε τις τράπεζες για να έχουμε χρηματοδότηση».

Και υπογράμμισε, «πολλά μέτρα από τα οποία είναι μπροστά μας, είναι μέτρα αναγκαστικά. Δεν είναι πολιτική της κυβέρνησης».

«Σεπτέμβρη του 2009 είχαμε 30 δισ. ληξιπρόθεσμες οφειλές, Σεπτέμβρη του 2015 έχουμε 90 δισ. ληξιπρόθεσμες οφειλές. Δεν έχει νόημα να βάζουμε άλλους φόρους αν δεν εισπράττουμε», είπε ακόμα ο κ. Αλεξιάδης

«Αυτή η πολιτική που ακολουθούμε δεν είναι η κυβερνητική μας πολιτική. Δεν είναι στην πολιτική μας λογική. Το ποιες ρυθμίσεις πρέπει να ακολουθηθούν, πρέπει να είναι αποτέλεσμα αντικειμενικών κριτηρίων», πρόσθεσε.

Την ίδια ώρα και μετά το σάλο που προέκυψε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών πήρε πίσω τους φόρους για τα ενοίκια. Ωστόσο, τώρα αναζητά 200 εκατ. ευρώ.

Αποσύρεται η ρύθμιση για την έξτρα επιβάρυνση εισοδημάτων από ενοίκια

Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση απέσυρε την σχετική διάταξη για την αύξηση των φορολογικών συντελεστών των ενοικίων από το πολυνομοσχέδιο. Ο κ. Αλεξιάδης εξήγησε ότι η συγκεκριμένη ρύθμιση δεν περιλαμβάνεται στα προαπαιτούμενα.

Εντούτοις, η διάταξη έχει ήδη εγγραφεί στο προσχέδιο του προϋπολογισμού με αποτέλεσμα η απόσυρση του μέτρου να στοιχίζει περίπου 200 εκατ. ευρώ, τα οποία παραμένει άγνωστο πως θα καλυφθούν.

Επιπρόσθετα, οι διατάξεις του πολυνομοσχεδίου δεν διασαφήνιζαν τι πρόκειται να γίνει με τα ανείσπραχτα ενοίκια.

Έτσι ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών ξεκαθάρισε ότι δεν θα φορολογούνται και δεν θα εκχωρούνται στο κράτος. Θα πρέπει όμως να υπάρξει νέα διευκρινιστική διάταξη μετά από συνεννόηση με τους θεσμούς.

«Το νομοσχέδιο ορθολογικοποιεί τα πρόστιμα με στόχο την αύξηση της εισπραξιμότητας των προστίμων. Αυτή είναι η ουσία και γι' αυτό πετάτε την μπάλα έξω», υπογράμμισε την Τρίτη στη Βουλή απευθυνόμενος στην αξιωματική αντιπολίτευση. Έπειτα πρόσθεσε ότι τώρα ο φορολογικός μηχανισμός ελέγχει τις υποθέσεις του 2001 και ότι δεκάδες χιλιάδες περιπτώσεις παραγράφονται στα τέλη του έτους.

Ο κ. Αλεξιάδης έδωσε απαντήσεις σε πολλά σημεία της κριτικής που κάνει η αντιπολίτευση, αλλά, όπως ο ίδιος επισήμανε, και τα μέσα ενημέρωσης που «δημιουργούν κλίμα».

«Το νομοσχέδιο έρχεται να υλοποιήσει τις διατάξεις της συμφωνίας. Δεν είμαστε ικανοποιημένοι, αλλά αυτή είναι η συμφωνία. Περιμένουμε την δική σας αντιπρόταση. Εσείς πιέζατε την κυβέρνηση να πει "ναι" σε όποια συμφωνία και να ψηφίσει "ναι" στο δημοψήφισμα και τώρα λέτε να μην ψηφιστεί;», υπογράμμισε ο κ. Αλεξιάδης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια