Οικονομία

Reuters: Οι Έλληνες ερωτεύτηκαν το πλαστικό χρήμα

Στο νέο… πάθος των Ελλήνων με το πλαστικό χρήματα, το οποίο προέκυψε μετά την επιβολή των capital controls και το συνακόλουθο το κλείσιμο των τραπεζών για τρεις εβδομάδες, αναφέρεται δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, περίπου ένα εκατομμύριο κάρτες εκδόθηκαν τον Ιούλιο και τον Αύγουστο για έναν πληθυσμό 11 εκατομμυρίων. Μάλιστα, ο Αθανάσιος Γεραμάνης, διευθυντής της Mastercard, συγκρίνει με τις 100.000 κάρτες που εκδόθηκαν τον μήνα πριν από τους κεφαλαιακούς ελέγχους.

Το Reuters αναφέρεται επίσης και σε τηλεοπτική διαφήμιση στην Ελλάδα, στην οποία δύο ιχθυοπώληδες ανταγωνίζονται για το εμπόρευμά τους. Στο τέλος όμως θα υπερισχύσει αυτός που δέχεται συναλλαγές με κάρτες.

«Ξαφνικά οι Έλληνες ανακάλυψαν ότι οι κάρτες μετρητών μπορούν να τους βοηθήσουν στις συναλλαγές τους», σημειώνει ο κ. Γεραμάνης.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, οι πληρωμές με κάρτες αντιπροσώπευαν μόλις το 6% των συνολικών ετήσιων λιανικών πωλήσεων πριν από τα capital controls, την ίδια ώρα που στη Δανία έφταναν το 60%.

Ο κ. Γεραμάνης εκτιμά ότι σήμερα το ποσοστό των συναλλαγών έχει εκτοξευτεί στο 25-30%, με τάσεις εξισορρόπησης τους επόμενους μήνες.

Το πρακτορείο αναφέρει, χαρακτηριστικά ότι «Αυτό μπορεί να βοηθήσει την κυβέρνηση, που καλείται να αντιμετωπίσει τη μεγάλη φοροδιαφυγή και έχει υποσχεθεί στους διεθνείς δανειστές ότι θα απλοποιήσει τις ηλεκτρονικές συναλλαγές προκειμένου να βελτιώσει τα έσοδα».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια