default-image

Τουρισμός: Άνοδος στην Ελλάδα-Απώλειες στην Τουρκία

Κρήτη
Τουρισμός: Άνοδος στην Ελλάδα-Απώλειες στην Τουρκία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αναμφισβήτητα η Ελλάδα και η Τουρκία αποτελούν ανταγωνίστριες χώρες όσον αφορά τον τουρισμό. Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι η χώρα μας έκλεισε το πρώτο εξάμηνο με άνοδο, ενώ η Τουρκία αναμένεται να καταγράψει απώλειες περίπου 11 δισ. δολάρια.

Να σημειωθεί ότι η οικονομική κρίση που ταλάνισε τη Ρωσία τον περασμένο χειμώνα είχε ως αποτέλεσμα να μειωθεί ραγδαία το ποσοστό των ρώσων τουριστών, επηρεάζοντας τα συγκεντρωτικά νούμερα.

Στην Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και της Τραπέζης της Ελλάδος, παρατηρήθηκε µείωση 60,6% σε απόλυτες τιµές στο τουριστικό ρεύμα από τη Ρωσία. Την ίδια ώρα, στην Τουρκία η αντίστοιχη μείωση έφτασε στο ποσοστό του 25%.

Παρόλα αυτά, η Ελλάδα, το α' εξάμηνο, σημείωσε αύξηση 20,8% στο συνολικό τουριστικό ρεύμα, ενώ στην Τουρκία προβλέπεται να κλείσει η χρονιά με απώλειες έως 11 δισ. δολ. για τον τουρισμό της.

Παρόλο που και οι δύο χώρες επηρεάστηκαν από τη μειωμένη κίνηση από τη Ρωσία, οι Ευρωπαίοι τουρίστες έδωσαν «πνοή ζωής» και στις δυο χώρες.

Στην Ελλάδα, οι αφίξεις από την Ευρώπη, στην οποία αναλογεί το µεγαλύτερο μέρος των αφίξεων με 86,1% παρουσίασαν αύξηση 21,8%, ενώ στα κράτη µέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης καταγράφηκε αύξηση 32,4%. Στην Τουρκία η αντίστοιχη αύξηση ήταν 9%.

Η σημαντικότερη αύξηση τουριστών στην Ελλάδα, ήταν αυτή των Βουλγάρων που ανήλθε σε 149,5%. Μεγάλη ήταν και η αύξηση τουριστών από τη Γερμανία, την Ιταλία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Αναφορικά µε τις χώρες εκτός Ευρώπης, σηµαντική αύξηση των αφίξεων, σε απόλυτες τιµές, σημειώθηκε από τις ΗΠΑ με 41,6% και την Τουρκία με 21%.

Γιατί έπεσε η Τουρκία

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Hurriyet, οι απώλειες της χρονιάς θα ανέλθουν σε 10 με 11 δισ. δολάρια. Η μεγάλη αυτή πτώση αποδίδεται στη πτώση του τουριστικού ρεύματος από τη Ρωσία, αλλά και στη ραγδαία πτώση στις τιμές των ξενοδοχείων.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Τουρκικής Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, Οσμάν Αγίκ, «ο τουριστικός κλάδος στην Τουρκία αυξανόταν επί 25 συναπτά έτη. Ο κλάδος, ωστόσο, αντιμετώπισε σοβαρά προβλήματα με την οικονομική κρίση στη Ρωσία, θέματα ασφαλείας μετά την Αραβική Άνοιξη και τη συριακή κρίση».

Ο πρόεδρος τόνισε επίσης, «Αναμένουμε απώλειες της τάξης των 11 δισ. για αυτή τη χρονιά. Περίπου 5 δισ. οφείλονται στη μείωση του αριθμού των τουριστών και τα υπόλοιπα από τη μείωση των τιμών στα ξενοδοχεία, που άγγιξε το 30%. Αυτές οι απώλειες θα οδηγήσουν σε απολύσεις προσωπικού».

Ο Αγίκ αναφέρθηκε στη συριακή κρίση, χωρίς να μιλήσει αναλυτικά. Οι πολιτικές αναταράξεις που παρατηρούνται στην Τουρκία, η εγγύτητα της με τη Συρία, οι αντιδικίες με τη Ρωσία και το τρομοκρατικό χτύπημα στην Άγκυρα, που -από την τουρκική κυβέρνηση- αποδόθηκε στους τζιχαντιστές μόνο αισιοδοξία δεν μπορούν να προκαλούν στους ιθύνοντες του τουριστικού κλάδου της χώρας.

Η Ελλάδα, βέβαια, δεδομένων αυτών των συνθηκών, αντί να δώσει ανταγωνιστική ώθηση στις τουριστικές της ναυαρχίδες, επέλεξε να αυξήσει τον ΦΠΑ τους.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News