Οικονομία

Ελεγκτικό Συνέδριο: Μπλόκο στα κονδύλια σίτισης μεταναστών

Αδιαφανείς διαδικασίες σε προμήθειες ύψους 10 εκατομμυρίων ευρώ για τη σίτιση προσφύγων και μεταναστών εντόπισε το Ελεγκτικό Συνέδριο και ζητεί να μην καταβληθούν τα ποσά στις προμηθεύτριες εταιρείες, καθώς δεν είχε προηγηθεί δημόσιος διαγωνισμός.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας το «Έθνος», οι δαπάνες έχουν πραγματοποιηθεί από την Ελληνική Αστυνομία και το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη με απευθείας αναθέσεις.

Την ίδια ώρα, το Ελεγκτικό Συνέδριο κρίνει ως αντισυνταγματική τη διάταξη που έχει ψηφιστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση (ν. 4320/2015), με την οποία νομιμοποιούνται όλες οι δαπάνες ύψους 10 εκατ. ευρώ για σίτιση προσφύγων που πραγματοποιήθηκαν με απευθείας αναθέσεις και χρηματοδοτήθηκαν από κρατικά κονδύλια.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η διαδικασία που ακολουθείται αφήνει υπόνοιες και περιθώρια για την πραγματοποίηση ατασθαλιών, αφού η δικαιολόγηση των ποσών δεν γίνεται με παραστατικά, αλλά καταστάσεις αλλοδαπών που υπογράφουν ότι έχουν σιτιστεί από τις δημόσιες αρχές.

Από την πλευρά τους, στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη επικαλούνται το έκτακτο των αναγκών για σίτιση και τις χρονοβόρες διαδικασίες των διαγωνισμών που μπορούν να διαρκέσουν και έναν χρόνο με τις ενστάσεις επισημαίνοντας παράλληλα ότι δεν έχουν γίνει ατασθαλίες στην οικονομική διαχείριση, αλλά έχει αξιοποιηθεί μια νόμιμη χρηματοδότηση για την άμεση εξυπηρέτηση των προσφύγων.

Να σημειωθεί ότι η σίτιση μεταναστών και προσφύγων εφαρμόζεται με βάση του νομοθετικό διάταγμα 116 του 1969 που αφορά τη σίτιση κρατουμένων και το οποίο προβλέπει δαπάνη 5,87 ευρώ ανά άτομο.

Παρά το έκτακτο της κατάστασης, το Ελεγκτικό Συνέδριο έκρινε ότι η διαδικασία σίτιση προσφύγων και μεταναστών χωρίς διαγωνισμό δεν είναι σύννομη και ζητά από το υπουργείο να προχωρήσει στη διενέργεια διαγωνισμού προκειμένου να επιλεγεί μειοδότης, καθώς ένα σημαντικό μέρος από τα κονδύλια που θα αξιοποιηθούν αφορούν κοινοτικά χρήματα που παραμένουν ανεκμετάλλευτα.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια